A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Felívelhet a szója karrierje – Olcsón megtermelhető, jól eladható és extra támogatás is jár hozzá

Növénytermesztés - 2021.12.24

Az agráriumban egyik esztendő sem könnyű, de az idei rendkívül nehéznek bizonyult. A mezőgazdaságot próbára tették az időjárás szélsőségei, a pandémia következményei és nem utolsósorban az elszálló energiaárak is. 
A kialakult helyzetben a döntések előtt álló növénytermesztő gazdák számára ígéretes választás lehet a feltörekvő szója.

Felívelhet a szója karrierje – Olcsón megtermelhető, jól eladható és extra támogatás is jár hozzá


A hazai szója-vetésterület emeléséért hosszú évek óta elkötelezett, a pannon régióra nemesített szója- és kalászosgenetikáiról ismert szereplő a vasvári székhelyű (Vas megye) Karintia Kft. Nem meglepő tehát, ha a szója termesztésével kapcsolatban őket kerestük meg, hiszen aktívan képviseltetik magukat ebben a szektorban. Miként vélekednek a szója jelenéről és jövőjéről; befolyásolják-e a rendkívüli energiaárak a szójatermesztés helyzetét, a gazdák, a szójatermesztők döntéseit? – erről és az idei esztendő tapasztalatairól kérdeztük november első hetében Bene Zoltánt, a Karintia Kft. cégvezetőjét.

Miként hatottak, hatnak az agráriumra a 2021-es év nehézségei?

Az idei évben is kijutott az ágazatnak a nehézségekből. Az egyik legfontosabb, ami a kihívásokat tetézte, 2021-ben is a pandémia. Rendkívül nagy hangsúlyt helyezünk kollégáink és partnereink egészségére, ennek érdekében folytatjuk a 2020-ban megkezdett védekezési stratégiánkat. Ez nem merül ki a maszkhasználatban. A kollégákat rendszeresen teszteljük, továbbá folyamatos a nanotechnológiás fertőtlenítés az irodákban éppúgy, mint a gyártóüzem területén. Ez idáig hatékonynak bizonyult a megelőzés, de természetesen nem dőlhetünk hátra, hiszen beszélgetésünk idején sajnos egy újabb hullám kezdetén járunk.

Stabilabb hozamok

A betakarítás a kukorica kivételével befejeződött. Milyen gazdasági évet hagynak maguk mögött a gazdák?

Hadd térjek rá nyomban a szója hazai helyzetére. Jól látjuk a termésbeli különbségeket az idei évben, hiszen míg a szója termésmennyisége az előző évhez képest csupán négy százalékkal csökkent, addig a kukoricáé 2020-hoz képest közel egyharmadával esett vissza. De az agráriumban sosem szabad csupán egy évben gondolkodni, ezért ha áttekintjük az elmúlt öt év átlagát, akkor a szója esetében a termés mennyiségének kilengése csupán 15 százalékos. Ugyanakkor legnagyobb területen vetett növényünk, a kukorica terméskilengése az elmúlt öt év átlagában 34 százalékot mutat. Mindebből azt a következtetést tudjuk levonni, hogy a szója az elmúlt öt év átlagában is sokkal stabilabban tudott teljesíteni Magyarországon, mint a kukorica.

Eredményesen, 
akár nitrogén nélkül is

Az energiahordozók, köztük a gáz ára drasztikusan megemelkedett az elmúlt hónapokban. Mit tapaszalnak, milyen hatásait látják ennek az agráriumban?

A földgáz enyhén emelkedő ára augusztusra megduplázódott. A sokknak itt viszont nem volt vége. A hónap harmadik dekádjától a gáz ára drasztikus emelkedésbe kezdett. Október elejére az áremelkedés a januári jegyzéshez képest meghétszereződött! Mivel a nitrogénműtrágya gyártásához nélkülözhetetlen a gáz, ez a drasztikus áremelkedés hamar begyűrűzött annak árába is. Látjuk a piacon, hogy a nitrogén ára beszélgetésünk idején már esetenként meghaladja a 200 ezer forintot tonnánként. Ez három-négyszeres drágulást jelent. A kukoricaszárítási díjakban pedig nem ritka a több mint kétszeres áremelkedés a tavalyi évhez képest. Mi úgy gondoljuk, hogy ami most hátránnyá vált a kukorica termesztésében, az relatív előnyt jelenthet a szójatermesztőknek.

Hogy érti azt, hogy relatív?

Az általunk oly sokat emlegetett szója leginkább a kukoricával kénytelen néha több, néha kevesebb sikerrel konkurálni. Most viszont igazán nagy előnyhöz jutott a szója a kukoricával szemben. Nem is egyhez. A megemelkedett műtrágyaárak miatt bizonyára egyre több termelő fogja keresni annak a lehetőségét, hogy mely növények termeszthetőek eredményesen, csökkentett nitrogénhasználattal. A jó hír, hogy a szója nitrogénből önellátásra képes. A szomszédos Ausztriában a szója vetésterülete több mint húsz százalékkal nagyobb a hazainál, annak ellenére, hogy lényegesen kisebb az országos szántóterületük. Ausztriában a szója nitrogén­trágyázása tiltott, mégis eredményesen termesztik. Ugyanakkor a kukorica alá nálunk és nyilván Ausztriában is bőségesen kerül kijuttatásra nitrogén, emellett a szójához képest még több foszfor, még több kálium. Nyilván a szója nitrogén-önellátásához magas minőségű vetőmag és megfelelő agrotechnológia szükséges. Ausztriában – a jelentős szójatermesztő őrvidéki régióban – a biokörülmények között vetett szója termésátlaga elérte, sőt már meghaladta konvencionális szójáét. Ennek köszönhetően Kelet-Ausztriában már nagyobb a bioszója termőterülete is, mint a konvencionálisé. Nem kell mondanom, hogy ebből milyen előnye adódik a szójának, hiszen ezt a növényt akár nitrogén nélkül is lehet eredményesen termeszteni.

A másik nagy előny a szója előtt, hogy az utóbbi években a gazdálkodók a biztosabban időben beérő, rövidebb tenyész­idejű szójafajták felé fordulnak. A rövidebb, 00-s tenyészidővel nagy valószínűséggel elkerülhetjük a szárítással járó vízelvonást. A szárítási folyamat mellőzésével pedig óriási összegek maradnak a szójatermesztők zsebében. 

A jövő is biztató

Mivel tudja megnyugtatni a termelőket az értékesítést illetően? 

A szója értékesítése meglehetősen stabil, nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában. Ennek egyik fő oka az, hogy mi itt, Magyarországon kizárólag jó minőségű, a nemzetközi piacon is keresett, GMO-mentes szóját állítunk elő. Ez a GMO-mentes szója viszont a hazai szükségletnek csupán

a töredékére elegendő. Az Európai Unió szintjén még rosszabbul állunk az önellátás területén, hiszen csupán kis részét tudjuk előállítani a GMO-mentes szójaszükségletnek. Ebből is adódik, hogy az EU-s szója iránti kereslet jelentős. A kereslet kontra kínálat rendkívüli aránytalanságát pedig sajnos nem fogjuk tudni néhány éven belül megoldani. Mindebből adódik, hogy a GMO-mentes hazai szója iránti kereslet véleményünk szerint tartósan magas kell, hogy maradjon.

A szójatermesztők extra támogatásban részesülnek. Ez hogyan alakul, és milyen lehet a jövője Magyarországon annak ismeretében, hogy 2023-tól új időszak kezdődik az agráriumban?

Azok a szójatermesztők, akik fémzárolt vetőmagot alkalmaznak, továbbá legalább egy tonna termést tudnak hektáronként igazolni, és gazdálkodási naplót vezetnek, a tavalyi évben körülbelül hektáronként hetvenezer forintnyi támogatásra számíthattak. Ennek alapja egy fix, euróban rögzített összeg, ami a forint árfolyama és a szemes fehérjenövények vetett területe arányában kerül évente újra és újra felosztásra. Ezt az előnyt már 2015 óta élvezik a szójatermelők. Kérdés, hogy mi lesz 2023-tól. Mi a Karintia Kft.-nél biztosak vagyunk abban, hogy ez a támogatás megmarad, hiszen egy csónakban evezünk az EU többi országával. Országunk, sőt az egész EU érdeke is az, hogy az import, GMO-s szójafüggőséget csökkentsük és kiváltsuk EU-s, GMO-mentes szója előállításával.

szojanemetl

Együttműködés Németh Lajos meteorológussal,a Karintia Kft. klímatanácsadójával

Segítik a termelőket

Láttuk már 2015-ben, hogy megfelelő tudás hiányában szójatermesztésbe belevágni kockázatos lehet. Jelenthet hasonló veszélyt a most várható vetésterület-emelkedés?

Igen, jogos a kérdés, hiszen 2015-ben, amikor először kezdtük el extra, termeléshez kötött támogatással termeszteni a szóját, 77 500 hektárra ugrott meg a vetésterület, ami az azt megelőző évben, 2014-ben csupán 42 ezer 700 hektár volt! 2014-ben országosan kielégítő volt a szójatermés, a 2,6 tonnát is meghaladta a hektáronkénti hozam. Ehhez képest 2015-ben az időjárás nem kedvezett a szójatermesztőknek. A számos első éves szójás gazdának a termesztési ismeretek hiánya és a kedvezőtlen évjárat szerencsétlen párosítást jelentett. A rendkívül nagy mértékben, több mint ötven százalékkal megnövekedett szója-vetésterület hirtelen, egy év alatt csökkenni kezdett. A mi felelősségünk is, hogy még egyszer ilyen „baleset” ne fordulhasson elő. A támogatás hatására emelkedett a vetésterület 77 500 hektárra, de a következő évben elvesztettünk közel 16 ezer hektárnyi, jellemzően első éves szójás gazdát. Rendkívül figyelnünk kell idén a szójatermesztőkre. Az idei évben várhatóan belépő új szó­ja­ter­­mesz­tők­nek fognunk kell a kezét, nehogy megismétlődhessen a 2015-ös probléma. Erre a Karintia Kft. a területi képviselői csapatával együtt kiemelt hangsúlyt helyez.

Sokat lehet hallani, hogy önök nem csupán termékként tekintenek a szójára, hanem szenvedélyesen törekednek arra, hogy a szója vetésterülete növekedjen Magyarországon. Miért?

Jól látja, hiszen a Karintia Kft. „Szenvedélyünk a szója” szlo­genje számunkra nem csupán üres lózung. Cégünk fennállásának közel 30 évéből már több mint 10 év határozza meg a szója iránti elkötelezettségünket. A hazai szójapiaci szerepünk a cégcsoportunk saját nemesítésű genetikáinak előállításával és forgalmazásával válik évről évre egyre aktívabbá. Felismertük ugyanakkor, hogy a szója-vetésterület emeléséhez a hazai régióra nemesített genetikák biztosítása mellett meg kell ismertetni a gazdákkal a szójatermesztésben rejlő kockázatokat és lehetőségeket is. Ennek érdekében évről évre számos szakmai rendezvénysorozattal áll a Karintia Kft. a szója termesztése iránt érdeklődő gazdák rendelkezésére. Állandó vendégünk rendezvényeinken Németh Lajos meteorológus, a Karintia Kft. klímatanácsadója. Próbáljunk alkalmazkodni a változásokhoz! Erre igyekszik felhívni a Karintia Kft. csapata Németh Lajossal karöltve a gazdák figyelmét.

 

karintiahirdetes

Nagyítás a képre kattintva!
Szerző: AgrárUnió


Címkék: szója, szójatermesztés, Karintia Kft.

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...