
Minőségmegőrzés a terménytárolás során
Növénytermesztés - 2021.11.29
A szántóföldi növénytermesztésben egyre terjednek azok a precíziós módszerek, amelyekkel kisebb környezeti terhelés mellett magasabb terméshozamok érhetők el. Azonban a hektikusan változó terménypiaci mozgások miatt nagy biztonsággal csak a jó minőségű termény értékesíthető.
Ennek érdekében a tárolás folyamatának is „precízióssá” kell válnia, amiben a gazdálkodók segítségére lehetünk, hangsúlyozta Ádám Jenő, az Ádám és Társa Kft. ügyvezetője. A precíziós tárolás első lépése, hogy a tárolóteret műszaki szempontból alkalmassá kell tenni a termény minőségromlás nélküli raktározására. Ma még a legtöbb síktároló szellőztetési és hűtési lehetőség nélkül épül, ami probléma esetén megnehezíti a beavatkozást. Szerencsére a tárolótornyok legtöbbje ezt már lehetővé teszi. A betárolást megelőzően a termény toxintartalmát gyorsteszt segítségével meg kell mérni, majd a mért értéknek megfelelően, akár elkülönítve kell betárolni. A tárolásnál olyan körülményeket kell biztosítani, amelyek megakadályozzák a gombabetegségek, valamint a raktári kártevők okozta minőségromlást. Erre a célra kiválóan alkalmas a hűtve tárolás, amelynek során 7-9 °C-ra hűtjük le a raktározott terményt. Ennek hatására a magok légzése lecsökken, kisebb mennyiségű szén-dioxid, valamint vízpára szabadul fel a garmadában, ami segít megelőzni a benedvesedést, a gócképződést. Ilyen körülmények között sem a mikotoxinokat termelő gombabetegségek, sem pedig raktári rovarkártevők nem találják meg az életfeltételeiket, és nem veszélyeztetik a termény minőségét. A tárolótérben elhelyezett szondák segítségével a termény állapota folyamatosan nyomon követhető, ami szükség esetén lehetőséget ad a beavatkozásra. A precíziós szántóföldi technológiákat követniük kell a precíziós tárolási körülményeknek is, mert csak ilyen módon biztosítható a piacképes, kiváló minőségű árualap.
Címkék: terménytárolás, Ádám és Társa Kft., minőségmegőrzés
Nem egymástól független Jedi lovagok, hanem igazi csapat ...

Tovább emelkedett a csirkehús ára

Talajhigiénia, aszálykezelés a HORSCH gépeivel – Különféle ...

Szigorúbb toxinhatárértékek, mégis eladható termés

Az évjáratnak megfelelő gombaölő védekezés kalászosban

Jövőkép és válaszút a hazai búzapiacon

A hazai és az import szamóca ára is emelkedett

A kukorica ára 22 százalékkal magasabb, mint egy éve

Világszerte több az utód lombikból – Számszaki szarvasmarha ...

XIV. Sumiversitas – a hagyomány kötelez