A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Bízzunk a magyar nemesítésben! – „Fókuszban a hazai" címmel rendeztek vetőmag-konferenciát Gödöllőn

Növénytermesztés - 2021.11.18

Magyarország a világ ötödik legjelentősebb vetőmag-exportőre, évente mintegy 100 ezer tonna vetőmagot értékesítünk a külpiacokon. Ugyanakkor a magyar termelők kevésbé ismerik a hazai nemesítésű fajtákat. 
A magyar vetőmagok használata 45 százalék körüli, ezen belül a hibridek esetében, mint a kukorica, 
a napraforgó és az őszi káposztarepce, ennél is kisebb 
a hazai nemesítésű vetőmag felhasználása.

Bízzunk a magyar nemesítésben! – „Fókuszban a hazai" címmel rendeztek vetőmag-konferenciát Gödöllőn


Fókuszban a hazai címmel rendezett konferenciát az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum a hazai nemesítésű szántóföldi növényfajták népszerűsítésére 2021. augusztus 31-én Gödöllőn. A konferencia célja az volt, hogy megismertesse a gazdákat a legújabb információkkal, illetve felhívja a figyelmüket, hogy hosszú távon a hazai viszonyokra nemesített fajtákkal lehet a legeredményesebben gazdálkodni.

Stratégiai jelentőségű ágazat

Feldman

Feldman Zsolt,mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár

 

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára megnyitójában arról beszélt, hogy kormány minden területen segíti a magyar agrárium technológiai fejlesztését, úgy a vetőmag szegmensben is, hiszen a fajtaválasztás és a kiváló minőségű vetőmag a szántóföldi növénytermesztés alapja. A vetőmag-előállítás az egyik leginkább munkaerő-igényes, tudásközpontú és innovatív része az agráriumnak, amely fajtanemesítési értékével a világpiacon is versenyelőnyt tud szerezni. „Az átlaghőmérséklet emelkedése, a változó csapadékelosztás, a szélsőséges időjárási körülmények és a kártevők változékonysága mind a nemesítés felé tereli a szektort, amely az itthoni viszonyokhoz adaptált megoldásokat adja” – tette hozzá.

zaszlosZászlós Tibor
, NAK-alelnök

 

A vetőmagtermelés stratégiai fontosságú ágazat, a mezőgazdaságon belül a termelési értéke 200 milliárd forint – emelte ki Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke, aki szerint a hazai nemesítésű fajták minősége és alkalmazkodóképessége jobb, és hozamuk csak bizonyos esetben marad el 
a nyugatiakéhoz képest. Bizalmi termékről van szó, amelyre a piac azonnal reagál. Jelenleg 50 államilag elismert szántóföldi növényfajunk van, a nemzeti fajtajegyzékben több mint 160 darab búzafajta, ebből 17 fajta foglalja el a vetésterület több mint felét. A jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy 105 ezer tonna őszi búza, 27,5 ezer tonna őszi árpa, 6500 tonna tritikálé fémzárolt vetőmag vár hazánkban az őszi vetésre.

A szakember előadásában áttekintette a hazai vetőmagágazat rövid és hosszú távú fejlesztési lehetőségeit, amelyek 
a versenyképesség javításához szükségesek. Fontos, hogy megbízható állami ellenőrzés alatt álló, szakmai alapokon nyugvó felügyeleti rendszert kell működtetni, továbbá a hazai vetőmagok marketingje, a posztregisztrációs kísérletek folytatása és a gyors tájékoztatás, a termelésbiztonság, az exportpiacok további fejlesztése is halaszthatatlan feladata az ágazatnak.

Véget nem érő munka

polgar

Polgár Gábor,Ve­tőmag Szövetség Szakmaközi Szerve­zet és Terméktanács ügyvezető igazgató

 

Polgár Gábor, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója az ágazatot érintő kihívásokat és a hamisítás visszaszorítása érdekében végzett munkájukat vette sorra. Véget nem érő cselekvést kíván a növényvédő szer és műtrágya használatának csökkentése, a biodiverzitás fenntartása és az ökológiai termelés növelése, az EU vetőmag-szabályozási rendszerének reformja, a csávázószer-használatban a szükséghelyzeti engedélyek lehetőségének drasztikus csökkenése, illetve a precíziós nemesítés helyzete is. Polgár Gábor elmondta: az ágazat jelenlegi célja, hogy mai modern fajtákat helyezzük piacra, megoldjuk 
a növénykórtani problémákat, tovább növeljük versenyképességünket, ezzel megőrizve és bővítve az exportpiacokat. A biológiai alapok fejlesztésének elősegítése, a vetőmagtermelés hatékonyságának növelése, a hatósági ellenőrzés rendszerének fejlesztése, valamint a mezőgazdasági termelés társadalmi elfogadottságnak javítása szintén a feladatok között szerepel.

Az ágazatban a Covid–19-vírushelyzet miatt is adódtak nehézségek az elmúlt időszakban, de az Agrárminisztérium segítségével sikerült gyorsan orvosolni 
a szállítási, értékesítési fennakadásokat.

Karolyi Miklos

Károlyi Gyula, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezető

 

Károlyi Gyula, Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal osztályvezetője a vetőmag-felügyeletben az átruházott ellenőrzési jogkör jogszabályi hátteréről, céljairól, megvalósítási lépcsőiről tartott előadást. Erre a Nébih MGEI Vetőmag Felügyeleti Osztályra adja meg az engedélyt, amennyiben a feltételül szabott elméleti vizsga, a hatósági felügyelet mellett végzett 1 év gyakorlat és a gyakorlati vizsga is sikeresen zárul. 2020-ban 8555 darab ISTA-bizonyítványt adtak ki. Jelenleg a növényútlevél kiadási rendjében várható változás. az Európai Bizottság fogja megválaszolni az ezzel kapcsolatban felmerült kérdéseket.

Hazai nemesítők tapasztalatai

Ezt követően a hazai nemesítőházak vezetői számoltak be az aktuális helyzetről, az intézetekben folyó munkákról.

sandorfy andras

Sándorfy András,
 Marton Genetics Cégcsoport ügyvezető igazgató

 

Sándorfy András, a Marton Genetics Cégcsoport ügyve-zető igazgatója a magyar vetőmag helyzetének jövőképét az erősségeket, gyengeségeket, veszélyeket és lehetőségeket számba vevő SWOT-analízisben vetítette fel. Erősségeink a hagyományaink, a nemzetközi szaktekintélyünk. A gyengeségek között az átfogó marketing hiányát vagy az elavult struktúrát, a veszélyek között a külföldi genetikának és befektetéseknek a kiszolgáltatott helyzetét említette 
az igazgató. A lehetőségek számbavételénél a nemesítési központok támogatásának fontosságára, új, korszerű magyar vetőmagüzem felépítésére, illetve legfontosabbként a külpiacokon a magyar vetőmagok egységes megjelenésére hívta fel a figyelmet.

A martonvásári kalászosnemesítés kapcsán beszélt arról, a hogy kalászosok értékmérő tulajdonságaiért felelős gének azonosítása molekuláris markerekkel történik, ami a stressztűrő fajták nemesítésének hosszas folyamatát gyorsíthatja fel, tesz, illetve megemlítette, hogy a martonvásári Fitotron Európa egyik legnagyobb és legkorszerűbb növénykísérleti állomása. Beszélt arról is, hogy a búzanemesítés során a szárazságtűrés egyre fontosabb lesz, pláne, hogy a klímaváltozás és egyéb okok miatt az édesvízkészlet is folyamatosan csökken.

wagner jozsef Wágner József, Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgató

 

A hazai olajos növények nemesítésének általános helyzete és a jövőbeli kihívások kapcsán Wágner József, a Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója azt emelte ki, hogy érdemes és fontos ma Magyarországon hazai tulajdonban, hazai forrásokból olajnövényeket nemesíteni és ehhez hazai vetőmagot választani. A nemesítési folyamat és genetikai előrehaladás gyorsítása és a genetikai bázis szélesítése is bizonyítja, hogy a vetőmag versenyképes lehet a világpiacon.

radi ferizRádi Feríz,
 Pannon Genetic ügyvezető igazgató

 

A magyar kukoricanemesítés perspek-tivikus piacorientált irányvonalairól, vala
mint a modern nemesítési technikákról Rádi Feríz, a Pannon Genetic ügyvezető igazgatója tartott be
számolót. Példaként kiemelte a fehér, piros és a fekete szemű kukoricahibridjeiket, amelyeket célzottan exportspecifikus piacokra fejlesztettek ki. Véleménye szerint a nemesítés során nemcsak a precíziós nemesítés rutinszerű használata fontos, hanem szükséges felállítani a nemesítői életpályamodellt, és stratégiai együttműködés kell az ál-lami és magán-nemesítőházak között is.

A konferencia valamennyi előadója határozottan kiállt amellett, hogy ahhoz, hogy a magyar vetőmagágazat minél előbb dinamikusan fejlődő pályára álljon, a szakma teljes összefogására és széles körű szakmai együttműködésre van szükség.

  

 
Szerző: AgrárUnió


Címkék: vetőmag, konferencia, nemesítés

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...