TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
A következetes munka vezet eredményre

A következetes munka vezet eredményre

Növénytermesztés - 2021.09.13

Timac AGRO-termékek a precíziós tápanyag-gazdálkodásban A precíziós gazdálkodás elkötelezett híve Farkas László zimányi gazdálkodó, aki már 15 éve alkalmazza a helyspecifikus tápanyag-kijuttatást. 
Az évek során következetesen végrehajtott tápanyag-gazdálkodásához már a 2000-es évek közepétől a Timac AGRO termékeit választotta, melyek mellett azóta is, immáron 15. éve kitart. Kérésünkre most megosztja az e területen szerzett tapasztalatait az AgrárUnió olvasóival.

Javítani kellett a talajok termőképességén

– Kérem, mutassa be néhány gondolatban a gazdaságát!

farkaslaszloFarkas László 
Farkas Kft. Zimány

 

 – A Farkas Kft. 2003-ban kezdte meg működését. A Somogy megyei Zimány községben és a környező falvakban művelünk összesen 600 hektár földet: ebből 440 hektárt saját kockázatra, a fennmaradó részen pedig teljes körű integrációt végzünk. Sokféle növényt termesztünk. Meghatározó az őszi árpa, őszi búza, kukorica, napraforgó, cukorrépa esetében az árutermelés, de napraforgó, őszi árpa, tavaszi árpa, tavaszi zab esetében vetőmagot is állítunk elő, továbbá a vetésszerkezet része többféle aprómag is, a hajdinától a vörös herén át a facéliáig. Igyekszünk követni a fenntartható művelés alapelveit a vetésforgó és a táblaméretek tekintetében is.

– Milyen talajokon gazdálkodnak?

 – Somogyi dimbes-dombos területeket művelünk, ahol kisebb-nagyobb mértékben erodált részek váltakoznak, akár táblán belül is nagy heterogenitást okozva. A talajok zöme barna erdőtalaj, aranykorona-értékük 9 és 26 között változik – az átlagérték 18-19. Éppen ezek az adottságok késztettek arra, hogy az önálló gazdálkodásunk kezdetétől megismerkedjek a precíziós gazdálkodással, és próbáljam elérni 
a talajállapot javulását, a különbségek csökkentését.

– Hogyan, milyen eredménnyel sikerült megvalósítani ezt a célt?

 – Mivel kis távolságon belül is nagy különbségek voltak a talaj tulajdonságaiban és a tápanyag-szolgáltató képességben, 3 hektáronkénti talajvizsgálatot végeztetek, és ezekre alapozom a helyspecifikus tápanyag-visszapótlást. Kezdetben a területek tápanyag-szolgáltató képessége rendre a gyenge-igen gyenge kategóriába esett. Ezen legalább két kategóriát sikerült javítani. A jellemző kémhatás pH 5-5,5 volt, de nem volt ritka a 4 és 5 közötti érték sem. Következetes munkával ezt mára feltornáztuk 6 és 7 közé.

Egymásra épülő technológiai elemek

– Mikor kezdte el a Timac AGRO-termékek felhasználását a talajjavításban, tápanyagpótlásban?

 – A gazdálkodás második évében kialakult a kapcsolat a Timac AGRO-val. Olyan műtrágya-forgalmazót kerestem, amelynek 
a termékpalettáján sokféle termék van, és azokat egymással összhangban tudom használni. Az eredményeink egyik nagyon fontos pillérét a Timac AGRO talajkondicionáló anyaga, műtrágyái és levéltrágyái adják. Fontos hangsúlyozni az egymásra épülés jelentőségét: a PHYSIOMAX talajkondicionáló teremt kedvező közeget a kihelyezett műtrágyának, amely védett hatóanyagának köszönhetően folyamatosan a növény rendelkezésére áll. 
E termékek további különlegessége, hogy nemcsak meghatározott tápelemeket tartalmaz, hanem a hasznosulásukat segítő különféle adalékokat, köztük biostimulátorokat is. A biostimulátorok jelentőségét külön is szeretném kiemelni, hiszen a gyökérképződésre, fejlődésre gyakorolt kedvező hatásával tovább javítja a hatékonyságot.

– Végzett a termékekkel összehasonlító vizsgálatokat?

 – Természetesen. Minden új terméket magam akarok kipróbálni, amiben a Timac AGRO mindig partner volt. Sok összehasonlítást végeztem a különféle terméktípusokban, és ezekben a vizsgálatokban a Timac műtrágyáiban lévő hozzáadott értékek rendre a mérlegen is realizálódtak.

– Melyik Timac AGRO-terméket használta először?

 – Egy NP starter műtrágyával kezdtem, ugyanis szerettem volna jó vízoldékonyságú, gyorsan felvehető forrást biztosítani a növényeknek. Ezt követően rövid időn belül a többi termékcsoportot is bevezettem a gazdálkodásba. Egy-egy növény esetében kidolgozott technológiai sorban minden terméknek megvan a maga felhasználási ideje és funkciója. Ennek megfelelően kell használni, hogy a legjobb hatékonyságot érhessük el. Így például egy mikrogranulált starter, egy starter trágya és egy starter lombtrágya hatása egymásra épül, és nem pedig egymás helyettesítésére valók.

Minőségi termékek precíziós kijuttatással

– A technológiai sorból először foglalkozzunk kicsit a talajjavítással!

 – A talajjavítást a tengeri üledékes meszet tartalmazó 
PHYSIOMAX talajkondicionáló anyagra alapoztam. Körülbelül 10 éven keresztül évente juttattam ki 100 és 350 kg/ha közötti dózisokban, a talajvizsgálati eredmények alapján, helyspecifikusan adagolva. Ez a technológia azt eredményezte, hogy a kémhatás látványosan közelített a semlegeshez. Ma már elegendő foltkezelésre használni – természetesen talajvizsgálatra alapozva. A savanyúság csökkentése mellett a talajszerkezetre, művelhetőségre, 
a növények kondíciójára gyakorolt hatása is érvényesült.

– Mi különbözteti meg ezt a terméket más meszezőanyagoktól?

 – Több dolog, így például a nagyon könnyű kijuttathatóság. 
A PHYSIOMAX kiválóan formulázott, problémamentes anyag, amelyet gond nélkül ki tudok juttatni akár sorra, akár repítőtárcsás műtrágyaszóróval.

– Az alaptrágyák közül a talaj kémhatásából következően az EUROFERTIL TOP termékcsaládot használja. Hogyan építette be ezeket a technológiába?

 – Technológiámban a tápanyagigény egy részét EUROFERTIL trágyával elégítem ki, másik részét pedig monoműtrágyákkal. 
A pontos arány és mennyiségek az adott mintavételi pont eredményeitől és a terméscéltól függenek. A mi talajainkra általában foszfortúlsúlyos komplexeket javasolnak, ami az árutermelésben rendben is van. A vetőmag-előállításban azonban inkább nagyobb káliumadagokban gondolkodom, és NPK műtrágyát használok a jobb csírázóképesség érdekében. Kapás növényeknél a sor mellé adagolva, starterként alkalmazom az EUROFERTIL termékeket, gabonánál pedig teljes felületre juttatom ki.

– Milyen előnyöket biztosítanak Önnek az EUROFERTIL TOP termékek?

 – A Timac AGRO műtrágyái mögött nagyon komoly kutatási tevékenység áll. Ennek köszönhetően a legapróbb részletekig kidolgozott termékek, a hatóanyagok formulációját, összetételét, a hasznosulást segítő egyéb összetevőket tekintve is. Itt van például a TOP-PHOS® márkanevű szerves kötésű foszfor, ami 
a savanyú talajokon is védett a lekötődéstől, könnyen elérhető, tartós forrás a növények számára. Mindezek a tulajdonságok 
a lehető leghatékonyabb tápanyagfelvételt biztosítják a növényeim számára.

– Milyen szerepet kapnak a Timac AGRO biostimulátoros levéltrágyái a technológiájában?

 – Használatukkal a lehető legegészségesebb növényeket nevelem, és azokat felkészítem a tenyészidőszak során várható stressz-re. Azt vallom, hogy az a növény, aminek a maga idejében minden szükséges forrást a rendelkezésére bocsátok, jobban átvészeli a stresszes időszakokat.

– Milyen tanáccsal, útravalóval tud szolgálni annak, aki a tudatos tápanyag-gazdálkodás irányába szeretne elmozdulni?

 – A legfontosabb, hogy ismerjük meg a talajainkat – erre szolgálnak a talajvizsgálati eredmények. Majd ezekre az ismeretekre alapozva végezzük a tápanyagpótlást. A precíziós talajmintavétel teremt alapot rá, hogy helyspecifikus kijuttatást végezhessünk. Másrészt ez teremt lehetőséget, hogy az elvégzett munka eredményét értékelhessük, hiszen így lehet egy-egy mintahely eredményét összevetni az öt évvel korábbival. Én is ez alapján tudom, hogy egy adott talajfolt pH-értéke 5-ről 6,5-re változott, és en
nek a tudásnak a birtokában tudom kézben tartani a dolgokat. 
A precíziós tápanyag-gazdálkodás önmagában nem oldja meg az összes problémát, de ha az összes technológiai elemet összhangban és megfelelő színvonalon végzem, annak meglesz 
az eredménye.

Egy-egy növény esetében kidolgozott technológiai sorban minden terméknek megvan a maga felhasználási ideje és funkciója. Például a mikrogranulált starter, starter trágya és starter lombtrágya hatása egymásra épül, és nem pedig egymás helyettesítésére valók.

Címkék: műtrágya, Timac AGRO, tápanyag-gazdálkodás, tápanyagpótlás, tápanyag-kijuttatás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Vadkár: az agrárkamara határozottan kiáll a gazdálkodók ...

Évente 21 milliárd forint vadkár keletkezik, ebből csak 3 milliárd forintot térítenek meg a mező- és ...