TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,26
USD: 369,47
CHF: 405,17
GBP: 457,03
Hirdetés
Vetőmagválasztás, az első lépés

Vetőmagválasztás, az első lépés

Növénytermesztés - 2021.08.24

Szántóföldi kalászosbemutató napokat tartottak Martonvásáron A termelés biztonságát növelő innovatív, új búzafajtákkal vonzza 
a búzatermelőket az ATK Mezőgazdasági Intézetének Kalászos Gabona Nemesítési Osztálya és termékeiknek forgalmazója, a Marton Genetics cégcsoport – derült ki a nemesítőház idei kalászosbemutatóján. 
Bár júniusban még a táblabemutatók zajlanak, a gazdáknak már most érdemes tájékozódniuk és felkészülniük arra, hogy, az őszi kalászosokból melyiket érdemes vetniük.

A járványhelyzet szabta kis csoportos konzultációs formában, de idén is megtartották 
a szántóföldi napokat Martonvásáron, folytatva a 30 éves hagyományt, amikor a kutatók és a gazdák kölcsönösen megoszthatják szakmai tapasztalataikat, feltehetik kérdéseiket a martonvásári nemesítésű fajokkal, fajtákkal kapcsolatosan. Sándorfy András ügyvezető igazgató szerint azért nagyon fontosak ezek a szántóföldi bemutatókkal összekötött szakmai rendezvények, mert a nemesítők közvetlenül a termelőtől kaphatnak visszajelzést a munkájukról, illetve megismerhetik a gazdák elvárásait, igényeit is. Az igazgató úgy véli, mind a kutatásnak, mind a kereskedelemnek fontos, hogy a gyakorlatban is jól hasznosítható eredmények szülessenek az intézetben.

Minőségi vetőmag

A mezőgazdasági termelésnek az agrártechnológiai aspektusa mellett fontos a gazdasági vetülete is. Például másodfokú fémzárolt vetőmagoknál ősztől várhatóan 15-20 százalékos áremelkedéssel kell számolniuk a gazdáknak a gazdasági helyzet, a magas termény- és az elszálló költségárak miatt. Sándorfy András szerint ez elkerülhetetlen, hiszen a termeléshez szükséges input- és élőmunka-ráfordításokban is 40-50 százalékos növekedés történt. Az ügyvezető szerint fontos, hogy a gazdák a magasabb ár ellenére is csak fémzárolt vetőmagot vásároljanak, hiszen csak ezek garantálják, hogy például búzában a termelési költséget meghaladó, 8-9 tonnás üzemi átlagot el tudják érni 
a szántóföldön.

Keleti nyitás

A magyar gazdák kiszolgálása mellett a Marton Genetics az exportpiacokon a kormányzat keleti nyitás stratégiáját meglovagolva például Kazahsztánban vagy Tádzsikisztánban is „magot vet”, azaz terjeszkedik. A martonvásári génbankba az elmúlt hetven évben ebből a régióból is kerültek be magok, amit most a 21. századi technológiával feljavítva, a környezeti kihívásokhoz adaptálva tudnak visszavinni. E szaporítóanyagok hatalmas terméspotenciállal rendelkeznek, ugyanakkor génjeikben őrzik az extrém kontinentális viszonyok közötti megfelelést is. Sándorfy András szerint ez egy tökéletes kooperáció.

Újdonságok Martonvásárról: ég és föld

Június még csak a szántóföldi mustrák ideje, de hamarosan indul az őszi kalászosok szezonja, nagy a kínálat, és a gazdáknak dönteniük kell, milyen vetőmagot vásároljanak. A Marton Geneticsnél két újdonságot visznek a piacra – tudtuk meg Vései Juliannától, az Elitmag Kft. munkatársától. A kisparcellás bemutatók során a gazdálkodók megismerhetik a cég őszi kalászosportfólióját, amiből két búzát, két különböző termelői igényre nemesített genetikát emelt ki a szakember. A köztermesztésben korlátozott mennyiségben idén lehet először kipróbálni az Mv Felleg és az MV Kondás búzafajtákat.
Az Mv Kondás akár 11 tonnás terméshozamra is képes, speciális sütőipari felhasználásra vagy takarmányozásra termeszthető, erős betegség-ellenállóságára támaszkodva viszonylag egyszerűen termeszthető búzafajta. Az Mv Felleg 
a majdnem javító minőségével és a koraiságával hívja fel magára a figyelmet, 8-9 tonnás terméspotenciál mellett stabilan képes produkálni.

Kondas1

Az Mv Kondás akár 11 tonnás terméshozamra is képes, könnyen termeszthető búzafajta

Az ég, azaz az Mv Felleg a prémiumkategóriát célzó, jó minőséget tudó és bőtermő búzafajta. Jellegzetessége, hogy a korábbi martonvásári javító típusú fajtákhoz képest is egyedülálló a koraisága, amivel úttörő e piaci szegmensben. A kiemelkedő vagy a prémiumminőséget stabilan hozó búzafajták általában 
a középkorai vagy középérésű csoportba tartoznak, de az Mv Felleg egyik értékes tulajdonsága, hogy korai kalászolásával és érésével az extrém időjárási sokkokat elkerülheti, biztonságosabb mind a minőség, mind a mennyiség tekintetében.

Felleg1

Az Mv Felleg a prémiumkategóriát célzó, bőtermő búzafajta, egyedülálló koraisággal

Vései Julianna szerint természetesen évek kellenek ahhoz, hogy regionálisan is megismerjék egy búzafajta stabil tulajdonságait, de a nagyparcellás szántóföldi kísérletek alapján mind az Mv Kondás, mind 
az Mv Felleg jó választás.

A másik újdonság, az Mv Kondás jelenleg az egyetlen tar búza a kínálatban. Kekszbúzának indult, de óriási termésre képes, kiváló ellenálló-képességű takarmánybúzának próbálták ki az üzemi kísérletekben, ahol nagyon jól teljesített.

Bevált, stabil fajták

A két bevezetendő búzafajtán kívül természetesen a jó malmi minőséget hozó, ismert fajták: az MV Nádor, az Mv Nemere és az Mv Ménrót is elérhetők a portfólióban. Több gazdálkodó speciálisabb igényű, átlagos vagy annál gyengébb környezeti viszonyok között tud kalászost vetni, a Marton Genetics számukra is kínál megfelelő alternatívákat: ilyen az Mv Karéj, az Mv Lucilla és az Mv Pántlika. Ezek extenzívebb körülmények között is jól teljesítenek, és kiváló alkalmazkodóképességük (vagy nevezzük gazdálkodóképességnek) miatt biztosabban és olcsóbban megtermik a 6-7 tonnát, mint egy intenzív fajta.

Bár a portfólió 80 százalékát a búzafajták teszik ki, de martonvásári nemesítésű őszi tritikálé, őszi zab és őszi árpa is megtalálható a kínálatukban, és ezekből is erős pozíciókkal rendelkeznek a piacon. Az őszi vetésű búza, árpa és tritikálé mellett az ügyvezető szerint érdemes figyelmet szentelni a martonvásári zabfajtáknak is, amelyek nemcsak kiváló beltartalmi értékükkel, de a környezeti kihívásoknak való jó ellenállóságukkal hívják fel magukra a figyelmet, illetve a legnagyobb terméspotenciállal is rendelkeznek, akár 30-40%-kal teremnek többet tavaszi vetésű társaiknál.

Pénzt hozó innováció

A Marton Genetics fontos innovációval segíti a gabonatermesztőket. Hagyományos gombaölő szeres csávázást kiegészítő baktériumos csávázással kínálják két új búzafajtájukat, ami egyrészt védelmet biztosít a kórokozók ellen, másrészt kondicionálja is a csírázó magot, hiszen olyan környezetet teremt számára, ami segíti a csírázásban és a megerősödésben. 
E fejlesztéssel két lépést is megspórolnak a gazdák, hiszen a baktérium a csávázott vetőmagon keresztül kontaktál az ottani környezettel, felszaporodik, és így segíti a kalászos csírázását. A Micro-Vital Supary baktériumkészítménnyel ellátott vetőmag esetében nemcsak a baktériumtörzs számít újnak, hanem a technológia is igazi újdonság, hiszen száraz spóra formájában kerül a magra, majd a maggal együtt a földbe, ahol kifejti jótékony hatását. Az újítás révén a termelők előnyhöz juthatnak, hiszen ezekkel a vetőmagokkal fenntartható módon, a változó klimatikus viszonyok között is úgy tudnak vetni, hogy biztosan termést arathassanak.

A Marton Genetics fontos 
innovációja, hogy a hagyományos gombaölő szeres csávázást ki­­egészítő baktériumos csávázással kínálja két új búzafajtáját, ami védelmet biztosít a kórokozók ellen, és kondicionálja is 
a csírázó magot.Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio
Szerző: AgrárUnió

Címkék: innováció, búza, kalászos, vetőmag, Martonvásár, Marton Genetics, Mv Kondás, Mv Felleg, kalászosbemutató
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Megjelent a Magyar Halkönyv

A Halak Napján, 2024. március 20-án mutatták be hivatalosan a Magyar Halkönyvet, melynek négy szerkesztője (Ferincz ...