TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.763,44 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.804,19 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.727,80 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.752,07 Ft (tonna)
Repcemag: 162.670,79 Ft (tonna)
Full-fat szója: 213.334,71 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 661 Ft
Benzin ára: 614 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,04
USD: 360,29
CHF: 408,58
GBP: 454,11
Hirdetés
Sikeres tavaszt zárt a Gabonakutató

Sikeres tavaszt zárt a Gabonakutató

Növénytermesztés - 2021.06.27

A tulajdonosváltás hatása is szóba került a fajtabemutatón Kalászos gabonafélékből kínált fajtáit, köztük újdonságait vonultatta fel a Covid-19 miatti kényszerszünet után idén ismét megtartott hagyományos fajtabemutatóján a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft.

Az országos, kétnapos rendezvényre – amelyet a Hódagro Zrt.-vel közösen szerveztek – Hódmezővásárhely határában, a gazdaság batidai kerületében június 2-án és 3-án került sor. A nagy érdeklődéssel kísért szakmai programon termelők, partnerek, kereskedők, integrátorok több százan vettek részt.

Köszöntő-bevezetőjében Szabó Lajos, a házigazda Hódagro Zrt. vezérigazgatója elmondta: az őszi esőzések igen megnehezítették a magágykészítést, februárig gyöngék voltak a vetések, de június elején már nagyon szépek, ígéretesek a gabonatáblák. Szólt a Gabonakutatóval közös, nyertes GINOP-pályázatukról; a projekt 2020. augusztus 31-én lezárult, a vállalt feladatokat teljesítették. Az öttagú konzorciumban a Gabonakutatóval olyan fajták nemesítése, előállítása érdekében működtek együtt, amelyek egységnyi területről a legnagyobb tápértéket tudják adni.

A szakmai eszmecserék színhelye

gkwjWágner József

 

Wágner József, a Gabonakutató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója köszöntőjében arról szólt, hogy az elmúlt másfél év megmutatta, milyen értéke van egy ilyen rendezvénynek. „Amellett, hogy itt megmutatjuk a fajtákat, legalább olyan fontos a szakmai beszélgetés, eszmecsere, hiszen ebből – annak ellenére, hogy 97 éves az intézmény – van mit tanulni nekünk is, akár a termesztőktől, és mi is tudunk újat és hasznos információkat átadni a kollégáknak” – mondta. Felhívta a figyelmet a cég öt új búzafajtájára, szólt a Magyar Innovációs Szövetség által kiemelt elismerésben részesült szegedi tritikáléfajtáról és a cég életében bekövetkezett tulajdonosváltásról. A 97 évig állami tulajdonú vállalatként működő intézmény 2021. február elsejével a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tulajdonába került; jelenleg is Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft.-ként működik, de mint egyetemi tulajdonú magánintézmény. „Egy ilyen kaliberű intézmény megszervezése, sikeres pályára állítása többéves folyamat lesz” – fogalmazott az igazgató.

Gabonatermesztési aktualitásokkal, terménypiaci kilátásokkal foglalkozott előadásában Vancsura József, a GOSZ tiszteletbeli elnöke és Bidló Gábor gabonapiaci szakértő, majd Csigó György Tamás, a Gabonakutató kereskedelmi igazgatója a cég kalászosfajta-kínálatát és -újdonságait mutatta be – előbb rövid előadásában felsorakoztatva a kalászos fajtákat, újdonságokat, majd munkatársaival, nemesítőkkel, területi képviselőkkel a határban sorra véve 27 gabonaparcellát.

Kiváló új fajták mutatkoztak be

Az idén már elérhető vetőmag három új szegedi őszibúza-fajtából: GK Déva, GK Szereda, GK Börzsöny. Közülük a szálkás kalászú Déva és a tar kalászú Börzsöny középérésű, a szálkás Szereda pedig korai. A Déva nagy hozamra képes, kiváló kenyérsütési minőségű fajta, szár- és sárgarozsda-ellenállósága kiemelkedő. Amint dr. Pauk János búzanemesítő jellemezte, hazánk minden részén megbízhatóan magas termést ad. 
A GK Szereda értékes tulajdonsága a kiváló alkalmazkodóképesség és a szárazsággal szembeni tolerancia. 2020-ban kapott állami elismerést a GK Börzsöny; nagy termőképességű, kiváló télállóságú, stabil malmi minőségű őszibúza-fajta, amely nem érzékeny a vetésidőre.

A Gabonakutató legújabb két őszibúza-fajtája a korai, szálkás kalászú GK Megyer és a középérésű, szálkás GK Kolozs. 
Az előbbi nagy termőképességű őszi búza, melyet a Nébih takar-

mányminőségű fajtaként ismert el 2020-ban. Állóképessége jó, télállósága kiváló. A GK Kolozs nagy termőképességű, közepes minőségű őszi búza, amely 2020-ban kapott állami elismerést. Nébih-adatok szerint állóképessége és télállósága kiváló. Ebből a két legújabb fajtából jövőre várható kereskedelmi mennyiség.

Az őszi tritikálék – GK Maros, GK Szemes, GK Rege, GK Temes – sorában a legújabb a GK Temes, egy új, középérésű, bőtermő, zöld száron érő fajta, amelynek genetikai termőképessége kiemelkedő. A cég legújabb takarmányárpája a középérésű, kétsoros Aréna, a repcék sorában pedig két hibrid a stabil termőképességű, középkései Shield és a kimagasló termőképességű, korai Altano.

A szántóföldi bemutatót a PlantaDrone Kft.-től Gyovai Szabolcs látványos drónos permetezési bemutatója zárta.

Kiürültek a vetőmagraktárak

gkcsgyCsigó György Tamás

 

A szántóföldi bemutató után Csigó György Tamást, a Gabonakutató kereskedelmi igazgatóját az elmúlt nehéz időszakról, 
a forgalom alakulásáról és új fajtákról, nemesítési célokról kérdeztük.

„Tavaly ősszel, éppen a kalászosszezon közepén kerültem a céghez mint kereskedelmi igazgató. Csapatommal sikerült 
a saját előállítású másodfokú vetőmagok forgalmát felhúzni és meghaladni a 2019-es értékesítési eredményeket. Következett ezután 2020. november–decemberben a tavaszi vetésű növények, a kukorica, napraforgó, kismértékben a cirok és szója előszezonja. A kukoricának köszönhetően a vártnál sikeresebbnek bizonyult ez az előszezon, mindent eladtunk kukoricából, szinte nulla raktárkészletünk maradt.

Ami a tavaszi kalászosokat illeti, 2020 karácsonyára elfogyott a GK Március tavaszi búzánk, pedig általában januárig ki szokott tartani. Az árualapunk kétszeresét is el tudtuk volna adni, akkora volt rá az igény. Februárban lendült fel a kereslet tavaszi árpáink, a GK Habzó és a GK Toma iránt, ahogyan 
a tritikálé, a GK Idus iránt is. Ezek úgy február–márciusra fogytak el. Fontos említeni a szóját, hagyományosan a Pannónia kincsét, amely Nébih országos standard, ez a legismertebb saját nemesítésű szójánk. A szója vetésterülete a várakozások ellenére nem nőtt az országban, emellett az őszi csapadék miatt eltolódott a korai, igen korai éréscsoport felé a kereslet, míg a mi portfóliónk inkább a középérésűben erős. Bár a szezon végére erősödött a szója forgalma is, jobban a piaci igényekhez kell igazítanunk a fajtaválasztékunkat.

Napraforgóból a vetésterület stabil 650 ezer hektár az országban, ebben a szegmensben mi igen kis szereplőként most építjük újjá a portfóliót. Erősek vagyunk ugyanakkor cirokban, vetőmagkínálatunkban kizárólag saját nemesítésű szerepel, ahogyan a két szudáni füvünk is az. Nagy volt a kereslet 
a kölesünk iránt is, olyannyira, hogy nem bírtuk kielégíteni az igényeket. A tavaszi szezont összességében sikeresnek ítéljük, most pedig már készülünk 
a repce- és az őszi kalászos szezonjára. A nemesítési munkában a GK-nál jobban előtérbe kerül a nagy termőképesség, a piaci igényeknek megfelelően. Persze a minőség továbbra is fontos szempont marad. Természetesen nem adjuk fel a hagyományos szárazság- és stressztűrésre nemesítést, amiről a szegedi búza mindig is híres volt.”

gk1

A feladatok nem változnak

Az első nap végén két kérdéssel kerestük meg Wágner Józsefet, a Gabonakutató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját.

– Hogyan értékeli a pandémia utáni első fajtabemutatójukat?

– A vártnál lényegesen többen, mintegy százharmincan jöttek el ma a kalászosbemutatóra, amely nagyon jó hangulatú volt, ugyanolyan élénk információcsere zajlott, mint a korábbi években. Öröm számunkra, hogy olyan fajtasort tudtunk bemutatni, melyet mindenki megdicsért. Büszkék lehetünk erre, és ez mutatja az irányt is.

– Februártól új tulajdonosa van a Gabonakutatónak, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem. Mit jelent ez, mit vár tőle és milyen új feladatokkal jár az intézmény számára?

– A feladataink nem változnak. A Gabonakutató fő erőssége megmarad, a magyar agráriumban betöltött szerepében akár további előrelépés következhet. Olyan intézményrendszer jön létre, amely hosszú ideje esedékes, ambiciózus célokat fogalmaz meg, mint a precíziós és a környezettudatos gazdálkodás, a vízbázis felelősebb használata, a különböző fejlesztések, amelyek beleillenek a Gabonakutató tevékenységébe. Ennek szakmai értelemben biztosan lesz hatása akár a mindennapi működésünkre is.

 

gkhirdetes

Nagyítás a képre kattintva!

 

gk logo szeged min

 

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Címkék: kalászos, vetőmag, gabona, Gabonaktató
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Könnyítések a gazdálkodási napló benyújtási folyamatában

A már 2024. január 12-én megjelent közleményben jelzett módon - tekintettel a felmerült informatikai nehézségekre - ...