A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15
Genezis Green Max

Szem nem maradhat a repceföldön

Szem nem maradhat a repceföldön

Növénytermesztés - 2021.06.09

Az őszi káposztarepce betakarításának technológiai lehetőségei A repce termesztésének sarkalatos pontját képezi az okszerű agrotechnika alkalmazása (megfelelő talajművelés, vetés, tápanyagellátás és intenzív növényvédelem), ugyanakkor a fiziológiai és agronómiai sajátossága miatt a betakarítás és annak előkészítése is rendkívül nagy szakértelmet és technológiai fegyelmet igényel.

Szem nem maradhat a repceföldön


A bioüzemanyagok iránti igény jelentős mértékben megnövekedett, ezért az elmúlt évtizedben a repcetermesztés fellendülése következett be. Az őszi káposztarepce Magyarországon a második legnagyobb területen termesztett olajnövény, termőterülete elérte 2019-ben a 300 000 hektárt, mellyel a szántóterületek 7%-át lefedi.

Elterjedtsége következtében a termesztésében szemléletváltozás következett be. A napjainkban alkalmazott korszerű fajták és hibridek agrotechnikai igényeinek megismerése lehetővé tette, hogy a repcét a korábbi gyakorlattól eltérően jó termőhelyeken, átlagos vagy intenzív agrotechnikai módszerekkel is jól jövedelmezően lehessen termeszteni. A repce napjainkban jól értékesíthető és jövedelmező kultúrává vált. 2019-ben az őszi káposztarepce termésátlaga elérte a 3 t/ha-t, ami igen kedvező, mivel a növény 2-2,5 t/ha termésátlag felett átlagos költségszinttel számolva megfelelő jövedelmet tud biztosítani. Előnyt jelent a termesztésében továbbá, hogy az európai uniós biodízelszabvány az őszi káposztarepcét részesíti előnyben a napraforgóval szemben. Fontos szerepe van emellett a repcének a magyarországi gabonaorientált vetésszerkezet javításában is. Figyelembe kell venni azonban, hogy a repce az ökológiailag érzékeny növények közé tartozik, ami miatt a termesztésre alkalmas területek nagysága korlátozott.

Hibridválasztás

A betakarítás technológiájának optimalizálása már a hibridválasztásnál elkezdődik. A nemesítői munka eredményei egyre inkább lehetővé teszik, hogy a rövidebb tenyészidejű, korai hibridek alkalmazásával is nagy terméseredményeket érjünk el. A különböző éréscsoportú repcegenotípusok használatával a növényvédelmi kezelések és a betakarítás is jobban időzíthető nagy termőterületek esetén, ugyanis a túl korai és késői betakarítás egyaránt kedvezőtlen lehet. Késői betakarítás esetén a becők asszimilációja hosszabb ideig tart, valamint a szárazabb növény cséplési tulajdonságai kedvezőbbek, ám a termésveszteség jelentősen növekedhet (például szempergés).

Deszikkálás, becőragasztás

A repce egyenetlenül érik, pergésre hajlamos, tehát a deszikkálás és a betakarítás nagy gondosságot igényel. Érési időszakban a csapadékos időjárás növeli a becők felnyílását és a pergési veszteséget, melynek értéke átlagos körülmények között is elérheti a 10-12%-ot, de extrém időjárási körülmények esetén az 50-70%-ot is meghaladhatja. Az őszi káposztarepcénél a deszikkálással együtt becőragasztó szerek kijuttatása is elvégezhető. Ennek az a szerepe, hogy az állomány száradása után, amikor a repce magja érett, meggátolva a becők kinyílását csökkenti a mag pergését. Jelentős erőfeszítések folynak ugyanakkor a növénynemesítésben olyan genotípusok előállítására is, melyeknél a becőtermés varratai csupán nagyobb erőhatásokra nyílnak ki. Az ilyen hibrideket a szakirodalom kipergés-ellenálló hibrideknek nevezi.

Magyarországon a repcét egy menetben, gabonakombájnnal takarítják be. Az egymenetes betakarítás előfeltétele az állományszárítás. Amikor a becőkben lévő magvak 70%-a már érett, barna vagy barnás-fekete színű, és a becőkből kimorzsolható, elvégezhetjük a deszikkálást. Az állományszárítás fontos eleme a betakarítás technológiájának, mivel a repce nagy szártömeget fejleszt, melynek egyenletes és tökéletes leszáradása fontos a minőségi aratás szempontjából. Kémiai állományszárításra egyaránt felhasználhatók regulátor típusú érésgyorsító szerek és gyomirtó hatású növényvédő szerek. Az állományszárítás hatására az állomány egyöntetűen leszárad, a betakarítás korábban elvégezhető és ütemezhető. Csökkenthető emellett a betakarítási veszteség, javul az aratás minősége és növekszik a betakarítás fajlagos sebessége is.

Repcebetakarító gépek

A repce betakarítására arató-cséplő gépek alkalmasak. A betakarítás során használható függőleges oldalkaszákkal felszerelt, hagyományos kalászosgabona-vágóasztal, de speciális repcebetakarító adapter is. A gabona-vágóasztallal és rendválasztó oldalkaszával szerelt gabonakombájnok esetében a kusza repceállományban a vágóasztalnál jelentkező teljes szemveszteség meghaladhatja a 6%-ot, míg az oldalkaszák és a cséplés által okozott szempergési veszteség alacsony, 1-2% alatti. Nagymértékben csökkentik a pergésveszteséget a vágóasztaltoldatok is. A legkisebb szemveszteséget a vágószerkezetnél a repcebetakarító adapterek (vágóasztaltoldat és függőleges oldalkasza) segítségével együttesen lehet elérni. Az előbb említett repcebetakarító adapterek segítségével a megnyújtott vágóasztal jelentősen csökkenti a termésveszteséget. Az adapterek segítségével a vágóasztalnál fellépő pergési veszteség 3% alá csökkenthető.

Az őszi káposztarepce betakarítása során kifejezetten fontos a megfelelő vágási magasság megválasztása. Ha túl mélyen történik a szár átvágása, akkor a tisztítás során a cséplő- és tisztítószerkezetbe kerülő szártömeg nedvesítheti a termést. Mindig arra kell törekedni, hogy az alsó becők alatt közvetlenül történjen a szár átvágása. A vágási paraméterek között kiemelkedő jelentősége van a motolla helyzetének is, amely repcebetakarítás esetén hátsó állásban legyen.

A repce agrotechnikai elemei közül a betakarítás meghatározó szerepet játszik. A repce helyes betakarításának gyakorlatában nemcsak a kombájn helyes beállítása, hanem a megfelelő fajta/hibrid választása, valamint a betakarítás időzítése és előkészítése is kiemelkedő jelentőségű.


A pergési veszteség értéke átlagos körülmények között is elérheti a 10-12%-ot, de extrém időjárási körülmények esetén az 50-70%-ot is meghaladhatja.

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio


Címkék: repce, deszikkálás, becőragasztás, őszi káposztarepce, repceföld, repcebetakarítás, repcebetakarító gépek, arató-cséplő gépek

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...