TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Hassunk oda! De hova?

Hassunk oda! De hova?

Növénytermesztés - 2021.04.23

Célzott kezeléssel tudjuk fokozni a növények teljesítményét A növények működése nem túl bonyolult. Persze biztosan megbuknék, ha visszaülnék az egyetemi padba, és ezt mondanám a növényélettan-professzoromnak.

Gazdálkodási szempontból azonban elég, ha azokat az alap-életfolyamatokat fogjuk meg, melyekről már mindenki hallott: a tápanyag és víz szállítása, a fotoszintézis, a hormonális szabályozás, a vízháztartás szabályozása. Ezek köré a fő folyamatok köré csoportosul a növényi élet, és ezek azok a folyamatok, amelyek utat mutatnak nekünk, gazdálkodóknak, hogy mire figyeljünk a nagyobb mennyiségű, jobb minőségű termés elérése érdekében.

Mint minden élőlény, a növények élete is a fiatalkori intenzív fejlődéstől a szaporodáson át a pusztulásig tart. Ezekben az életszakaszokban a már említett életfolyamatok más és más intenzitással zajlanak, egymáshoz viszonyított arányuk változik. Hol a felépítő, hol a szabályzó tevékenység dominál, a szezon végén pedig előtérbe kerülnek a beépülés és a pusztulás szabályozott lépései, mert ezek sem véletlenül következnek be. Az egyéves növények 

magot érlelnek és elpusztulnak, hogy magjaik a földre hullva a következő évben kikeljenek. A fásszárúak tavasszal új hajtásokat, levelet, termést nevelnek, majd amikor az megérett, hormonok hatásával leválasztják magukról a termést, hogy az messze esve a fájától megalapozza egy új növény életét. Végső soron mindenki erre játszik, az utódok képzésére és útnak indítására. A növények nem tudják, hogy termésüket mi áruként kezeljük, és azért tartjuk őket, hogy minél többet állítsanak belőle elő, ezért lehetőségeikhez mérten a legtöbbet és a legjobb életképességgel, minőségben próbálják azt létrehozni.

Ha végiggondoljuk, hogy mi magunk sem ugyanazt esszük életünk során, akkor megérthetjük, hogyan változnak a növények igényei is. Ha pedig belegondolunk abba, hogy egyéb igényeink hogyan változtak például kamaszkorunkban, akkor világossá válik, hogy mi játszódik le a növényekben virágzás táján. Ezeket a folyamatokat és igényeket követve, illetve a tápanyagokat, termésnövelő készítményeket ezekhez igazítva növelhető 
a növények teljesítménye és végső so­­­­­­­ron a termés mennyisége, minősége.

anovenyi fejlodes fo szakaszai

Fontos, hogy a növény tápanyagellátása az intenzív folyamatok során optimális legyen, szerkezetileg és hormonálisan megfelelően legyen felkészítve. Szervetlen és szerves tápanyagokkal, az élettani folyamatokat támogató stimulátorokkal javítható a kritikus szakaszok eredményessége, kiküszöbölhető a korlátozó tényezők hatásának nagy része. Ami azonban nagyon nem mindegy, hogy ezekben 
a kritikus szakaszokban mit adunk neki! A rosszul megválasztott tápanyag, stimulátor bizony akár rossz irányba is tudja mozdítani a fejlődést. Termésérés idején a nagy mennyiségű nitrogén rontja a ter­­­­­més minőségét, a virágzáskor kiadott általános termésnövelő csökkenti a kötés mennyiségét, és ezek még csak a legtriviálisabb melléfogások. Amikor a lombozatát fejleszti, ne végezzünk termésméretre ható szabályozást, amikor viszont egy növényi hormon mennyiségi növelésére van szükség, akkor ne tápanyaggal traktáljuk a növényt!

Biostimulátorokat forgalmazó cég szak­­­­­­mai munkatársaként mindenkit arra biz­­­­­tatok, hogy kérjék hiteles szakemberek, szaktanácsadók útmutatását, és általános szerek helyett a kritikus élettani folyamatoknak megfelelő készítményeket használjanak. Ha tényleg megbízható a termék, akkor minden esetben mérhető eredményt fog mutatni a célzott zöld vagy terméskomponens vonatkozásában.

 

Dr. Takács József szakmai vezető

malagrow min

 

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Címkék: növénytermesztés, tápanyagellátás, növényvédelem
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Miseran Flexx-hatás felpörgetve a varázsló csomagjában

A kukorica gyomirtása nem megoldhatatlan feladat, ugyanakkor mégis egyre nehezebb. Túl vagyunk az aranykoron: ...