TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Nagyra törő hozamokra vágyik?

Nagyra törő hozamokra vágyik?

Növénytermesztés - 2021.03.16

Vetéstől a termésig: a Syngentának minden lépéshez van megoldása 
Szezonnyitót tartott január végén a Syngenta, a svájci székhelyű agrárvállalat minden eddiginél szélesebb kukorica- és napraforgóhibrid-választékkal készül az idei évre. Online rendezvényükön mérföldkőnek számító technológiai újdonságokat is bemutattak, amelyek komoly előnyhöz juttatják a gazdálkodókat.

Toth BertalanTóth Bertalan

 

A Syngenta piacvezető ha­­­­­zánkban a növényvédő szerek forgalmazásában, és a harmadik legnagyobb szereplő a vetőma­gok előállítása, értékesítése területén. Így mindig nagy figyelem kíséri 
a szezonnyitó rendezvényeit és a vállalat legújabb termékeit. Újdonság a közelmúltból, hogy a vállalat növényvédőszer- és vetőmagüzletágai új fókuszokat kaptak, a működésük különvált. Tóth Bertalan növényvédelmi értékesítési vezető bevezetőjében hangsúlyozta: a Syngenta Magyarország legfontosabb célja, hogy a termelőknek olyan bő termőképességű hibrideket és 
a hozzájuk kapcsolódó technológiai megoldásokat biztosítson, amelyekkel nemcsak megőrizhetik, de növelhetik is jövedelemtermelő képességüket.

Kukorica: csúcshibridek a portfólióban

Balog LaszloBalog László

 

A Syngenta kukoricahibridjei kapcsán Balog László marketingmenedzser ki­­­­­­emelte, hogy a 2020-as, de már a 2019-es év rengeteg kihívása ellenére is idén a kukorica magyarországi termőterülete az 1,1 millió hektárt is elérheti. A magas terményárak bátorítást adnak a gazdáknak, a csúcsteljesítményű hibridek pedig lehetőséget biztosítanak számukra a terveik megvalósítására. A Syngenta minden eddiginél szélesebb kukoricaportfólióval készül 2021-re, összesen 15 hibriddel, amelyeket Elevation vagy Elevation Plus csávázással ér­­­hetnek el a gazdálkodók. Utóbbi megvédi a vetőmagot a betegségekkel és rovarkártevőkkel szemben, valamint nagymértékben segíti a gyökérnövekedést. Az Elevation Plus a Force 20 CS inszekticid csávázószer, a Maxim Quattro gombaölő csávázószer és a Vibrance gombaölő és gyökérnövekedést stimuláló csávázószer együttes használatával ér el rendkívüli hatást, miközben a genetikai potenciál nem sérül.

Képet kaphattunk a vállalat kukoricahibrid-vertikumáról is, amelyben éréscsoportok szerint haladva a SY Torino (FAO 340–360) áll az első helyen. Ez a vastag, 18-22 szemsoros csövek és a mélyen ülő szemek révén a kiváló víz- és tápanyag-gazdálkodású területek korai, bőtermő hibridje. Az SC3608 (FAO 360–380) akár 17 t/ha terméshozamra is képes intenzív körülmények között, és már közepes tápanyag-ellátottság mellett is kimagasló eredményeket produkál, illetve stresszes körülmények között is tökéletesen telített csöveket hoz. Az SY Infinite (FAO 390–410) a magas szemszámú, flexibilis csőtípus jellemzőit mutató, intenzív hibrid, amely a Nébih 2018-as vizsgálatában a FAO 300 sztenderdjeinek teljesítményét több mint 8 százalékkal haladta meg. Az újdonságnak számító SY Minerva (FAO 420–440) bárhol, bármilyen termesztési technológiában képes jól kompenzálni és így akár 18 t/ha fölötti hozamot produkálni. Az SY Carioca (FAO 470–490) a Magyar Kukorica Klub termésversenyének győztese lett – öntözött kategóriában – 2019-ben. Új genetikai összetételével, kiváló környezeti stresszekkel szembeni ellenállósága révén megfelelő minőségre képes megkésett, elhúzódó betakarítás esetén is.

Papp ZoltanPapp Zoltán

 

Papp Zoltán marketingmenedzser első előadásában a kukorica (normál, illetve extrém körülmények közötti) növényvédelmi kihívásairól beszélt. Rámutatott, hogy a kalászosokban felbukkanó egyszikűek és más gyomok segítik a talajlakó kártevők (drótférgek) fertőzését, így a vetésváltás révén a kukoricára is veszélyessé válnak. Hasonló kockázatot jelent a forgatás nélküli és talajkímélő művelési rendszerek terjedése is, valamint a kötelezően előírt zöldítési szabályok. A védekezés szempontjából súlyos problémát jelent a neonikotinoid hatóanyagot tartalmazó csávázószerek, majd 2020-tól a klórpirifosz-etil hatóanyagú talajfertőtlenítők végleges betiltása.

Új megoldások 
a hatóanyag-betiltások után

Fegyverként csak a piretroidok maradtak a fejlesztők, forgalmazók kezében, és jó hír, hogy a Syngenta kínálatában a Force 20 CS csávázószer, illetve a Force 1,5 G talajfertőtlenítő mellett immár a Force Evo rovarölő szer is megjelent. Teflutrin kontakt (nem felszívódó) és gázhatású hatóanyagot, valamint starter műtrágyát tartalmaz, és kukoricában a készítményt sorkezelés formájában, a vetéssel egy menetben kell alkalmazni. A készítmény egy szemcséjében lévő teflutrin biztosítja a talajlakó kártevők elleni rovarölő hatást, a nitrogén, foszfor, mangán és cink pedig a kezdeti gyors fejlődést garantálja, akár hidegebb periódusban is. Az ültetéssel egy menetben kijuttatva burgonyában is hatékony.

A szer az elmúlt öt esztendő kísérleti átlagában 1,5 t/ha termésmentésre volt képes drótféreg ellen. A Syngenta számításai szerint a kártevők által okozott 5000 tő/ha hiány 1 t/ha hozamcsökkentést (és ezáltal profitcsökkenést) okoz, ezért a védekezés nem haszontalan. A 2020 júniusában Mosonszolnokon elvégzett kísérletük eredményei is meggyőzőek, hiszen a Force Evo-kezelést kapott terület 72-75,5 ezer növény/ha átlaggal vészelte át a fertőzést, míg a kezeletlen területen 58 ezer tő/ha eredményt rögzíthettek. Mindezzel együtt a Force Evo használata kukoricabogár-lárvával erősen fertőzött földeken nem javallott.

A Syngenta gyomirtó szerei közül Papp Zoltán elsőként a biológiailag lebomló Lumaxot emelte ki. Ez a kukorica egész tenyészidőszakára kiterjedő gyomirtó hatással bír a legfontosabb magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen, és a kísérletek szerint akár 1 t/ha termés­előnyt is eredményezhet. A Calaris Pro klasszikus posztemergens gyomirtó, ennek mindkét hatóanyagát mind levélen, mind gyökéren keresztül felveszi a gyomnövény, így a később csírázó kétszikű gyomok ellen is tartamhatással rendelkezik. Gyors perzselő hatása felhős időben is érvényesül. Ezt a szert tartalmazza a Calaris Professional gyűjtőcsomag, amely most 22 százalékos kedvezménnyel vásárolható meg. A legmarkánsabb hatású, három hatóanyagot tartalmazó ElumisBang gyűjtőcsomagra pedig 37 százalék árengedmény jár.

syngenta 2

Napraforgó: forradalom 
a hibridnemesítésben

Mindenre van megoldásunk – jelentette ki Papp Zoltán a második előadásában, amelyben a napraforgó növényvédelmében használható talajfertőtlenítő, gyomirtó és gombaölő szerekről esett szó. A Force 1,5 G továbbra is az első számú választás a talajlakó kártevők ellen, ez Force 20 CS csávázással kombinálva 500-700 kg-mal magasabb termésátlagot tesz lehetővé hektáronként. A napraforgó ugyan jobb kompenzációra képes például a kukoricánál, de minden 1000 növény/ha tőszámcsökkenés 30-50 kg/ha termésveszteséggel jár. Alapgyomirtásnál kitűnő hatékonyságú a Gardoprim Plus Gold (akár cirokban is), amelyet a Listego (CL), a Listego Plus (CLP) és Fluence (Express-toleráns) kezelések tesznek teljessé. Szó esett az Amistar Sun hosszú hatástartamú gombaölő szerről a napraforgó legfontosabb szár- és levélbetegségei ellen. A készítmény mindkét hatóanyaga valódi szisztémikus hatású, a preventív gombaölő szer kimagasló hatású fóma és alternária ellen. Többéves tapasztalatok alapján az alkalmazásával minden évjáratban akár 60 ezer forint pluszbevétel érhető el hektáronként.

Acsne Szekeres DoraÁcsné Dr. Szekeres Dóra

 

A napraforgó múltja, jelene és jövője volt Ácsné Dr. Szekeres Dóra marketingmenedzser előadásának témája. Fokozatos fejlődést követően 2018/2019-ben már 3 t/ha feletti világrekord átlagterméseket sikerült elérnünk. A 2020-as eredmények ugyan elmaradtak a várttól, de 20 év alatt még így is megduplázódott a hozam. A Syngenta vi­­­­­­­­lágelső a napraforgó-nemesítésben: a tech­nológiai fejlődés következő szintjét az A.I.R. hibridek jelentik majd, amelyek a Syngenta csúcsgenetikáját ötvözik a forradalmian új technológiával. Ezek idén szántóföldi bemutatókon láthatók majd, 2022-től pedig korlátozott mennyiségben meg is vásárolhatók az A.I.R. hibridek.

Kalászosok: nincs lehetetlen

A „klasszikus” telek hiányában egyre inkább a kalászosok korai gyomkikapcsolására kell törekedni – hangsúlyozta előadásában Asbóth András marketingmenedzser. 
A Syngenta kalászos intenzív technológiai ajánlatában (az uniós szigorítások ellenére is) a vetéstől a betakarításig minden eszköz a termelők kezében van ahhoz, hogy megóvják a növényeket a kártevőktől és kórokozóktól, és átsegítsék a stresszes időszakokon. A kalászoscsávázásban fontos termék a Vibrance, amely csírakorban hatékony a fő gombakórokozók ellen. 
A Peak Turbo gyomirtószer-csomag megbízható hatékonysággal lép fel a kalászosok minden kétszikű gyomnövénye ellen, az Axial One pedig prémiummegoldás a ta­­­­­­­­­vaszi fűfélék és kétszikűek ellen.

A Syngenta Amistar Prime új gyomirtószer-csomagjának azoxi­strobin-tartalma jelentős élettani, juvenilizáló és termésnövelő hatást biztosít. A kombináció másik hatóanyaga a fenpropidin, amely korán kijuttatva főként a lisztharmat ellen véd. Triazolmentes kombináció, amely hűvösebb időben is megbízható hatékonyságú lisztharmattal, szeptóriás levélfoltossággal és a rozsdabetegségekkel szemben.

Asboth AndrasAsbóth András

 

Kalászosokban az egyedülálló hatásmechanizmusú Elatus Era nemcsak a főbb kórokozókat és a termésvesztő növénybetegségeket kontrollálja kiválóan, hanem egészségesen tartja a növény levélzetét, és növeli a zászlós levél méretét. A Solatenol SDHI hatóanyagú Elatus Era tapasztalatok szerint közel 70 százalékkal csökkenti a kalászfuzárium-, illetve 80 százalékkal a belső szemfertőzöttséget, így akár 360 kg/ha terméstöbbletet biztosít. Asbóth András a kalászosban érdekeltek figyelmébe ajánlotta az AgriClime rendszert, amellyel a Syngenta a termelők kockázatain próbál enyhíteni a kritikus májusi időszakban a két fungicid (Amistar Prime és Elatus Era) választása esetén. A garanciális periódusban – kedvezőtlen időjárás esetén – a programban részt vevő termékek költségének akár 30 százalékát fizetik vissza a partnereknek.

Magyar szakemberek 
a nagyvilágban

Czigány Tibor bő egy évtizeden keresztül állt ügyvezetőként a Syngenta Magyarország Kft. élén, ám immár negyedik éve a vállalat dél-afrikai kereskedelmi és kutatás-fejlesztési tevékenységeit irányítja. A kontinensen a fehér kukorica számít alapélelmiszernek, de a vetőmagokban rejlő 15 t/ha terméspotenciálnak még csak a töredékét (1,5-2 t/ha) képesek realizálni. Egyelőre a szójatermesztésben is jelentős a lemaradásuk, pedig fontos eszköze lehetne az élelmiszer-biztonság megteremtésének.
Balogh Ákos – aki Afrika mellett a közel-keleti és törökországi régióért felel – a nálunk is egyre ismertebb és keresettebb teff gabonanövényről beszélt. Ez a gluténmentes tippanféle mákszemszerű magokat termel, amelyek megőrlésével a fontos tápláléknak számító, lepényszerű kenyeret lehet előállítani.

Tóth János a Syngenta globális zöldségvetőmag-termesztésében vállal feladatot, ami a világszintű járványt hozó 2020-as évben nem bizonyult könnyű munkának. Az átgondolt tervezés ugyanis nagyon fontos ahhoz, hogy a zöldségvetőmagok időben és jó minőségben jussanak el a termelőkhöz, különösen a káposztaféléké, amelyeknél két évre van szükség a vetőmag-előállításhoz.

A Syngenta kalászos intenzív technológiai ajánlatában minden eszköz a termelők kezében van ahhoz, hogy megóvják a növényeket a kártevőktől és kórokozóktól, és átsegítsék 
a stresszes időszakokon.

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio
Szerző: AgrárUnió

Címkék: napraforgó, kalászosok, Syngenta, kukorica, rovarölő szer, napraforgóhibrid, kukoricahibrid
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A mikrobák szerepe a talajszerkezet és talajegészség ...

A termőtalajok romlása világviszonylatban, de Magyarországon is jelentős. Az Európai Unióban a legfrissebb ...