A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15
Genezis Green Max

Miért pont szója?

Miért pont szója?

Növénytermesztés - 2021.01.29

Kiszámoltuk, mennyit kerestek a termesztők A szóját évek óta termesztő gazdák köszönik szépen, jól vannak, hiszen az elmúlt években a szója az egyik legjobban jövedelmező növénnyé vált a szántóföldi kultúrák közül. Minek köszönhető ez, miért lett ennyire vonzó hazánkban 
a szójatermesztés? 
A kérdésre a választ a Karintia Kft.-től, 
a hazai szójapiac egyik szereplőjétől kaptuk.

Miért pont szója?


A szójatermesztés elkezdésében gondolkodó gazdálkodóknak tudniuk kell, hogy 
a szója helyzete mind Magyarországon, mind pedig az Európai Unióban biztosnak látszik. Egész Európában fokozódó fehérjeigény, sőt „fehérjeínség” tapasztalható, így a kereslet hosszabb távon is biztosnak mondható. Különösen felértékeli a hazánkban előállított szójababot a piacon az, hogy garantáltan GMO-mentes termesztésből származik. Ugyancsak ezt a folyamatot erősíti az Európai Unió által kiemelten kezelt Zöld Megállapodás (Green Deal) program, amely célul tűzte ki az európai gazdaság fenntarthatóságának fokozását. Ez a mezőgazdaság szereplőire is feladatokat ró, a tervek szerint jelentősen növelni kell a jövőben az ökológiai gazdálkodási modell keretében művelt területeket a szántóföldi növénytermesztésben is, de egyidejűleg minden területen csökkenteni kell a felhasznált növényvédő szerek mennyiségét. A szója számára ez 
a helyzet kedvező, ugyanis kifejezetten alkalmas az ökológiai termesztésre.

A bioszójáé a jövő

A Karintia Kft. abban a szerencsés helyzetben van, hogy a cégcsoportjához tartozó nemesítőházának rendkívül eredményes szakmai munkája révén nagy terméspotenciállal rendelkező, pannon régióra nemesített fajtákkal büszkélkedhet. Több szójafajtánk biokörülmények közt is megállja a helyét. Sokan, talán még a szójatermelők közül is szkeptikusan állnak a szója BIO körülmények közt történő termesztéséhez. Az eredmények pedig biztatóak, melyek alapján elmondhatjuk, hogy vegyszermentes termesztés esetén is képesek lehetünk a hagyományos-konvencionális technológiával megegyező, de akár az azt meg is haladó terméseredmény elérésére. A piaci kereslet, a termeléshez kötött támogatás és a változó KAP-feltételek szempontjából a szójatermesztés a következő években is biztos helyzetben lesz, ezért akár már rövid távon is a hazai vetésterület növekedésére számíthatunk.

szoja2

Segítség 
a jó döntéshez

A Karintia Kft. számára a gaz­­­dáknak nyújtott segítség nem áll meg a fajtaválasztásnál és az input anyag biztosításánál. Az idei évben a szójabab árának rendkívül szélsőséges alakulása felerősítette a gazdálkodók számára a tájékoztatás jelentőségét a terményértékesítés esetében is. Idén a naprakész terménypiaci információk sok ezer forint extra profitot jelentettek a gazdálkodók számára. Emiatt gazdálkodók egyre inkább igénylik azt a fajta gondoskodást, amely a termés lehető legjobb áron történő értékesítéséig tart.

Ezért a Karintia Kft. integrációs tevékenysége kiterjed a szójatermesztés minden fázisára. Az információátadás egyik módja a cég nevével fémjelzett, nagy sikernek örvendő Karintia Szója Roadshow, amely hosszú évek óta az egyik legnagyobb, szójához kapcsolódó szakmai rendezvénysorozat hazánkban. Bár 2020 eleje óta a megrendezésére a vírushelyzet miatt nem volt lehetőség, de amint az lehetővé válik, a hagyomány folytatódik, a Karintia SzójaRoadshow ismételten útjára indul.

Trendek a fajtaválasztásban

A Karintia Kft. jelenleg 14 szójagenetikával áll a termelők rendelkezésére. 
A szé­­­­­­­les választék indoka, hogy ilyen módon lehet a hazai, rendkívül eltérő termőhelyi adottságokra a leginkább megfelelő fajtát megtalálni és ajánlani. 
A fajtaválasztásban változások tapasztalhatók, amelyeket ma már tendenciaként kezelhetünk. A gazdálkodók egyre szívesebben választják a középkorai (00) éréscsoportba tartozó fajtákat. Ezek közül a legmodernebb fajták alkalmasak arra, hogy termesztésükkel elérhető legyen akár az öt tonnát meghaladó termés is, így biztonsággal elkerülhetők azok a betakarítási nehézségek és többletköltségek, amelyeket kedvezőtlen őszi időjárás esetén a kései fajtáknál tapasztalunk.

Egyre nő továbbá a szuperkorai (000) éréscsoportba tartozó fajták iránti igény is. Ezek a fajták egy, már korábban is meglévő piaci igényt elégítenek ki. Fővetésben képesek a 3-4 tonna közötti üzemi eredmények elérésére, és lehetővé válik a korai betakarítású őszi árpa, vagy repce utáni másodvetés is. Ez 
a technológia a modern fajtáknak köszönhetően már önmagában is gazdaságos lehet, de ennek esélyét tovább növeli, hogy másodvetés esetén is igénybe vehető a termeléshez kötött támogatás. Ezzel pedig a gazdálkodók egy területről akár két termést is betakaríthatnak egy vegetációs időszak alatt, növelve ezzel az egységnyi területről lehozott profitot.

Minden helyzetben minőség

A fajtaválasztáson túl az eredményes szójatermesztés másik kulcskérdése az elvetett mag minősége. A fajta genetikai értékei ugyanis csak abban az esetben tudnak érvényre jutni, ha a vetőmag minősége is kiváló. A Karintia Kft. erre 
a kérdésre rendkívül nagy hangsúlyt fektet, ami biztonságot jelent a gazdálkodók számára is.

A szójatermesztés előtt mind Európai Unióban, mind Magyarországon ígéretes, szép jövő áll, amelyben a Karintia Kft. országos szaktanácsadói hálózatán keresztül partnerséget kínál a gazdálkodóknak, akik maguk is meggyőződhetnek arról, nem pusztán üres szólam a jelmondatunk: „SZENVEDÉLYÜNK A SZÓJA”!

Mennyi 
az annyi?

Érdemes egy rövid kalkulációval áttekinteni, hogyan szerepel a szója a jövedelmezőség szempontjából. 2020-ban hazánkban a szója termésátlaga 2,7 tonna körül volt, önköltsége, a termelés intenzitásától függően, átlagosan 240 ezer forint körül alakult hektáronként. Bár a felvásárlási ár nagy szórást mutatott, az alap minőségi paraméterekkel (13% víztartalom, 2% keverékesség) rendelkező szójabab esetén 130 ezer forint körüli átlagos értékesítési ár volt elérhető. Átlagterméssel, átlagos felvásárlási árral, valamint átlagos bekerülési költséggel számolva a hektáronkénti profit 110 ezer forint, ezzel a szója jövedelmi szempontból utolérte, vagy meg is előzte a riválisnak tartott napraforgót.

A szójatermesztés árbevételének nagyon fontos eleme a termeléshez kötött szemesfehérje-támogatás, amely minden szójatermelőt automatikusan megillet az elvetett területnek megfelelően. Ennek igénybevételéhez csupán három feltételnek kell megfelelnie a gazdálkodónak:
– fémzárolt vetőmagot kell vetnie,
– gazdálkodási naplót kell vezetnie,
– 
minimum egy tonna termést kell előállítania hektáronként.

A 2020. évi támogatás mértéke a cikk írásakor még nem ismert, de várhatóan az árfolyamhatásoknak köszönhetően 8-10%-kal lehet magasabb a megelőző évinél, így akár a 75 ezer forintot is el­­­­­­­érheti hektáronként. Ha a fentieket összegezzük, könnyű belátni, igaz az 
a megállapítás, hogy a szója többet hoz, mint a napraforgó, de helyenként a ku­­koricának is méltó vetélytársa lehet.

A szójabab esetében több feldolgozó is egyre fontosabb paraméternek tekinti 
a ProFat-tartalmat, amely a mag nyersfehérje- és nyerszsírtartalmára utal. Amennyiben ennek értéke a terményben meghaladja az 51%-ot, a felvásár­lók gyakran hajlandók magasabb árat fizetni. Ez tonnánként már több ezer forintot is elért 2020-ban. A magasabb minőségért a gaz­­dálkodónak annyit kell tenniük, hogy kellő körültekintéssel választják meg az elvetésre kerülő fajtát. A Karintia Kft. már évek óta igyekszik felhívni partnerei figyelmét az általa forgalmazott fajtáknak erre a rendkívül fontos, genetikailag kódolt tulajdonságára, amellyel tovább növelhetik a szójatermesztés árbevételét. Ráadásul a modern genetikájú fajták esetében kompromisszumot sem kell kötni a magas ProFat-tartalom és a ma­­­­­gas termésátlag között, mivel egyidejű­leg mindkettő elérhető.

karintiahirdetes

  Nagyítás a képre kattintva!
Szerző: AgrárUnió


Címkék: szója, szójatermesztés, Karintia Kft. , bioszója

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...