TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.957,63 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.543,29 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.340,37 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.927,73 Ft (tonna)
Repcemag: 157.292,00 Ft (tonna)
Full-fat szója: 206.004,73 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,15
USD: 363,31
CHF: 411,64
GBP: 460,57
Hirdetés
Miért pont szója?

Miért pont szója?

Növénytermesztés - 2021.01.29

Kiszámoltuk, mennyit kerestek a termesztők A szóját évek óta termesztő gazdák köszönik szépen, jól vannak, hiszen az elmúlt években a szója az egyik legjobban jövedelmező növénnyé vált a szántóföldi kultúrák közül. Minek köszönhető ez, miért lett ennyire vonzó hazánkban 
a szójatermesztés? 
A kérdésre a választ a Karintia Kft.-től, 
a hazai szójapiac egyik szereplőjétől kaptuk.

Hirdetés

A szójatermesztés elkezdésében gondolkodó gazdálkodóknak tudniuk kell, hogy 
a szója helyzete mind Magyarországon, mind pedig az Európai Unióban biztosnak látszik. Egész Európában fokozódó fehérjeigény, sőt „fehérjeínség” tapasztalható, így a kereslet hosszabb távon is biztosnak mondható. Különösen felértékeli a hazánkban előállított szójababot a piacon az, hogy garantáltan GMO-mentes termesztésből származik. Ugyancsak ezt a folyamatot erősíti az Európai Unió által kiemelten kezelt Zöld Megállapodás (Green Deal) program, amely célul tűzte ki az európai gazdaság fenntarthatóságának fokozását. Ez a mezőgazdaság szereplőire is feladatokat ró, a tervek szerint jelentősen növelni kell a jövőben az ökológiai gazdálkodási modell keretében művelt területeket a szántóföldi növénytermesztésben is, de egyidejűleg minden területen csökkenteni kell a felhasznált növényvédő szerek mennyiségét. A szója számára ez 
a helyzet kedvező, ugyanis kifejezetten alkalmas az ökológiai termesztésre.

A bioszójáé a jövő

A Karintia Kft. abban a szerencsés helyzetben van, hogy a cégcsoportjához tartozó nemesítőházának rendkívül eredményes szakmai munkája révén nagy terméspotenciállal rendelkező, pannon régióra nemesített fajtákkal büszkélkedhet. Több szójafajtánk biokörülmények közt is megállja a helyét. Sokan, talán még a szójatermelők közül is szkeptikusan állnak a szója BIO körülmények közt történő termesztéséhez. Az eredmények pedig biztatóak, melyek alapján elmondhatjuk, hogy vegyszermentes termesztés esetén is képesek lehetünk a hagyományos-konvencionális technológiával megegyező, de akár az azt meg is haladó terméseredmény elérésére. A piaci kereslet, a termeléshez kötött támogatás és a változó KAP-feltételek szempontjából a szójatermesztés a következő években is biztos helyzetben lesz, ezért akár már rövid távon is a hazai vetésterület növekedésére számíthatunk.

szoja2

Segítség 
a jó döntéshez

A Karintia Kft. számára a gaz­­­dáknak nyújtott segítség nem áll meg a fajtaválasztásnál és az input anyag biztosításánál. Az idei évben a szójabab árának rendkívül szélsőséges alakulása felerősítette a gazdálkodók számára a tájékoztatás jelentőségét a terményértékesítés esetében is. Idén a naprakész terménypiaci információk sok ezer forint extra profitot jelentettek a gazdálkodók számára. Emiatt gazdálkodók egyre inkább igénylik azt a fajta gondoskodást, amely a termés lehető legjobb áron történő értékesítéséig tart.

Ezért a Karintia Kft. integrációs tevékenysége kiterjed a szójatermesztés minden fázisára. Az információátadás egyik módja a cég nevével fémjelzett, nagy sikernek örvendő Karintia Szója Roadshow, amely hosszú évek óta az egyik legnagyobb, szójához kapcsolódó szakmai rendezvénysorozat hazánkban. Bár 2020 eleje óta a megrendezésére a vírushelyzet miatt nem volt lehetőség, de amint az lehetővé válik, a hagyomány folytatódik, a Karintia SzójaRoadshow ismételten útjára indul.

Trendek a fajtaválasztásban

A Karintia Kft. jelenleg 14 szójagenetikával áll a termelők rendelkezésére. 
A szé­­­­­­­les választék indoka, hogy ilyen módon lehet a hazai, rendkívül eltérő termőhelyi adottságokra a leginkább megfelelő fajtát megtalálni és ajánlani. 
A fajtaválasztásban változások tapasztalhatók, amelyeket ma már tendenciaként kezelhetünk. A gazdálkodók egyre szívesebben választják a középkorai (00) éréscsoportba tartozó fajtákat. Ezek közül a legmodernebb fajták alkalmasak arra, hogy termesztésükkel elérhető legyen akár az öt tonnát meghaladó termés is, így biztonsággal elkerülhetők azok a betakarítási nehézségek és többletköltségek, amelyeket kedvezőtlen őszi időjárás esetén a kései fajtáknál tapasztalunk.

Egyre nő továbbá a szuperkorai (000) éréscsoportba tartozó fajták iránti igény is. Ezek a fajták egy, már korábban is meglévő piaci igényt elégítenek ki. Fővetésben képesek a 3-4 tonna közötti üzemi eredmények elérésére, és lehetővé válik a korai betakarítású őszi árpa, vagy repce utáni másodvetés is. Ez 
a technológia a modern fajtáknak köszönhetően már önmagában is gazdaságos lehet, de ennek esélyét tovább növeli, hogy másodvetés esetén is igénybe vehető a termeléshez kötött támogatás. Ezzel pedig a gazdálkodók egy területről akár két termést is betakaríthatnak egy vegetációs időszak alatt, növelve ezzel az egységnyi területről lehozott profitot.

Minden helyzetben minőség

A fajtaválasztáson túl az eredményes szójatermesztés másik kulcskérdése az elvetett mag minősége. A fajta genetikai értékei ugyanis csak abban az esetben tudnak érvényre jutni, ha a vetőmag minősége is kiváló. A Karintia Kft. erre 
a kérdésre rendkívül nagy hangsúlyt fektet, ami biztonságot jelent a gazdálkodók számára is.

A szójatermesztés előtt mind Európai Unióban, mind Magyarországon ígéretes, szép jövő áll, amelyben a Karintia Kft. országos szaktanácsadói hálózatán keresztül partnerséget kínál a gazdálkodóknak, akik maguk is meggyőződhetnek arról, nem pusztán üres szólam a jelmondatunk: „SZENVEDÉLYÜNK A SZÓJA”!

Mennyi 
az annyi?

Érdemes egy rövid kalkulációval áttekinteni, hogyan szerepel a szója a jövedelmezőség szempontjából. 2020-ban hazánkban a szója termésátlaga 2,7 tonna körül volt, önköltsége, a termelés intenzitásától függően, átlagosan 240 ezer forint körül alakult hektáronként. Bár a felvásárlási ár nagy szórást mutatott, az alap minőségi paraméterekkel (13% víztartalom, 2% keverékesség) rendelkező szójabab esetén 130 ezer forint körüli átlagos értékesítési ár volt elérhető. Átlagterméssel, átlagos felvásárlási árral, valamint átlagos bekerülési költséggel számolva a hektáronkénti profit 110 ezer forint, ezzel a szója jövedelmi szempontból utolérte, vagy meg is előzte a riválisnak tartott napraforgót.

A szójatermesztés árbevételének nagyon fontos eleme a termeléshez kötött szemesfehérje-támogatás, amely minden szójatermelőt automatikusan megillet az elvetett területnek megfelelően. Ennek igénybevételéhez csupán három feltételnek kell megfelelnie a gazdálkodónak:
– fémzárolt vetőmagot kell vetnie,
– gazdálkodási naplót kell vezetnie,
– 
minimum egy tonna termést kell előállítania hektáronként.

A 2020. évi támogatás mértéke a cikk írásakor még nem ismert, de várhatóan az árfolyamhatásoknak köszönhetően 8-10%-kal lehet magasabb a megelőző évinél, így akár a 75 ezer forintot is el­­­­­­­érheti hektáronként. Ha a fentieket összegezzük, könnyű belátni, igaz az 
a megállapítás, hogy a szója többet hoz, mint a napraforgó, de helyenként a ku­­koricának is méltó vetélytársa lehet.

A szójabab esetében több feldolgozó is egyre fontosabb paraméternek tekinti 
a ProFat-tartalmat, amely a mag nyersfehérje- és nyerszsírtartalmára utal. Amennyiben ennek értéke a terményben meghaladja az 51%-ot, a felvásár­lók gyakran hajlandók magasabb árat fizetni. Ez tonnánként már több ezer forintot is elért 2020-ban. A magasabb minőségért a gaz­­dálkodónak annyit kell tenniük, hogy kellő körültekintéssel választják meg az elvetésre kerülő fajtát. A Karintia Kft. már évek óta igyekszik felhívni partnerei figyelmét az általa forgalmazott fajtáknak erre a rendkívül fontos, genetikailag kódolt tulajdonságára, amellyel tovább növelhetik a szójatermesztés árbevételét. Ráadásul a modern genetikájú fajták esetében kompromisszumot sem kell kötni a magas ProFat-tartalom és a ma­­­­­gas termésátlag között, mivel egyidejű­leg mindkettő elérhető.

karintiahirdetes

  Nagyítás a képre kattintva!
Szerző: AgrárUnió

Címkék: szója, szójatermesztés, Karintia Kft. , bioszója
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Így készülj fel a mezőgazdasági pályázatokra!

Milyen agrártámogatások várhatók 2024-ben, és hogyan válassz jól pályázatíró céget?