TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Megérkezett 
a jövő  kukoricája!

Megérkezett 
a jövő kukoricája!

Növénytermesztés - 2021.01.10

A cirok kiválóan tolerálja a Magyarországon is egyre gyakoribb szárazságokat, beltartalmi értéke a kukoricáéval vetekszik, és a modern hibrideknek immár a fehérjelebontást blokkoló tannintartalma is elenyésző. Régóta nemcsak seprűalapanyagként tekintünk erre az értékes növényre, amelynek hazánk az egyik legjelentősebb termőterülete Európában.

A cirokról tartottak sokszínű és informatív konferenciát 2020. december 1-jén. Az online rendezvény a 2016-ban alapított Sorghum ID szakmaközi szervezet és a Magyar–Francia Kereskedelmi és Iparkamara együttműködése révén valósult meg, mégpedig azzal a céllal, hogy népszerűsítsék ezt a gazdák részéről valóban nagyobb figyelmet érdemlő növényt. Miért értékes a cirok? Elsősorban azért, mert rendkívül széles körben felhasználható, másrészt pedig jobban alkalmazkodik az egyre gyakoribb száraz időszakokhoz a hagyományos vetésforgóban alkalmazott növényeknél, így Magyarországon is megfelelő alternatívája lehet a kukoricának, de akár a búzának is.

A cirok globálisan az ötödik leggyakrabban termesztett gabonafélének számít, amely Afrikában (Nigéria, Szudán, Etiópia) és Észak-Amerikában számít különösen népszerűnek. 2020-ban világszerte közel 58 millió tonna termést állítottak elő a gazdálkodók – tudtuk meg a Sorghum ID szervezetet képviselő Charles-Antoine Courtois előadásából. Korábban az Egyesült Államokból Kínába áramló export jelentette a legnagyobb kereskedelmi mennyiséget (évi 6,5 millió tonna), ám a két nagyhatalom viszonyának megromlásával ez az érték 2018-ra lényegében nullára csökkent. Az USA kénytelen volt új piacok felé fordulni, és ezt – európai viszonylatban – Spanyolországban találta meg, ahová éves szinten 700 ezer tonna cirkot szállít.

A szemes cirok legnagyobb európai termesztőjének Franciaország és Oroszország számít (85, illetve 80 ezer hektáros területtel), de Magyarország is jelentős tényező a maga 35 ezer hektáros ter­mőterületével, amely 75 százalékos növekedés eredményeként alakult ki 2020-ra. Takarmánycirkot idén 15 ezer hektáron vetettünk (ez 85 százalékos ugrást jelent), amivel a franciák mögött (28 ezer hektár) a második helyen állunk Európában. A magyar export elsősorban Olaszország és Lengyelország felé irányul. Kontinensünkön 1700 hektáron folyik vetőmag-előállítás, amiből Magyarország 575 hektárral veszi ki a részét, és ezzel – szintén Franciaország után – mi vagyunk a második legnagyobb termesztők Európában.

A cirok felhasználási területe sokrétű, hiszen jö­­ve­­­­­delmező ex­­porttermék, keresett állati takarmány, amelynek fehérjetartalma még a kukoricáénál is magasabb. A humán élelmezésben is megállja he­­lyét: a világban megtermelt szemes cirok bő felét hasz­­nálják ilyen célokra, elsősorban Afrikában és Ázsiában lisztet, kenyeret, tésztát, kekszféléket, alkoholos ita­­lokat, sőt popcornt gyártanak ebből a ma­­­gas vastartalmú, természetes módon gluténmentes alapanyagból. A cirok ipari feldolgozása is elterjedt, bioetanolt, biomasszát, cukrot, pigmentet állítanak elő a növényből. Néhány évtizede még nem volt ennyire kedvelt és sokoldalú, a régi fajtákat nem szívesen használták az állattartásban, mert a magas tannintartalom blokkolta a fehérjelebontást. Míg azonban az 1980-as években termesztett cirok egy százalék feletti tannintartalommal rendelkezett, addig a mostani fajtáknál már 0,3 százalék alatti ez az érték. A cirok tehát jól emészthetővé vált, és megfelelő szemcseméretben a baromfi- és ser­­­­­­­téstartásban egyaránt kiváló takarmány-alap­anyagnak számít (az előbbinél 0,2–0,4 mm az ide­­­ális szemcseméret, az utóbbinál még finomabb őrlés szükséges).

EURALIS: PIACVEZETŐ SZEREPBEN

A cirok Afrikából származó növény, mélyre ható gyökérrendsze­re és ki­­­emelkedő stressztűrése miatt a kukoricánál például 30-50 száza­­­lékkal ke­­vesebb vízre van szüksége egységnyi száraz­anyag előállításához. Ráadásul a hőstressz után is gyorsabban regenerálódik, nem véletlenül nevezte tehát előadásában „a jövő kukoricájának” Balogh László, az Euralis Kft. termékmenedzsere. Az anyacég Euralis Semences csoport, illetve a résztulajdonában álló EuroSorgho cég Európa legnagyobb fajtaválasztékkal rendelkező ciroknemesítő és vetőmag-előállító cégei. Fontos szerepet játszanak a ciroktermesztés dinamikus magyarországi fejlődésében is, hiszen piacvezetőként nemcsak vetőmagot kínálnak, hanem a cirokban érintett összes piaci szereplő bevonásával közösen és komplexen fejlesztik a hazai cirokpiacot.

Véleményük szerint a hazai szántóterület egy része hosszabb távon alkalmatlan a kukorica biztonságos termesztésére. Az aszályra hajlamos, gyengébb adottságú területeken olyan koc­ká­­­zatot jelent annak vetése, amit a gazdák nem engedhetnek meg maguknak. Helyette ér­demesebb az Euralis cirkokat választani, amelyek csapadékhiányos körülmények között ugyanazon a táblán 15-20 százalékkal magasabb hozamot és profitot garantálnak. Termesztésük nem igényel speciális gépeket, a vetésforgóba jól beilleszthetők, és a szélsőségesen szikes vagy homokos talajok kivételével gyakorlatilag mindenhol sikeresen termeszthetők. Jelenleg Magyarországon nem tudunk annyi szemes cirkot előállítani, amennyi az export és a hazai takarmányipar igénye, vagyis a növény biztos piacot, folyamatos és biztonságos értékesítést garantál a termelőknek.

Az Euralis szemescirok-hibridjei közül ki­­emelhető a fehér színű ES ALBANUS, amely a korai éréscsoportba tartozik, átlag feletti alkalmazkodóképességű, és termése a speciá­lis célpiacokon keresett. Magyarországon a vö­­­­­­­­­­­­­­rös cirok termesztése a meghatározó. Eb­­­­­­­­­be a csoportba sorolható a nagyon ko­­­rai éréscsoportba tartozó ES ARMORIK, amely az éréscsoportján belül átlag feletti termőképességgel rendelkezik. A francia nemesítő a középkorai éréscsoportban rendelkezik a legszélesebb szortimenttel. Ilyen a mindenki által ismert ES ALIZE, amelyet kiemelkedő évjárati stabilitás jellemez, és termése nemcsak a madár­eleség-piacon, de kiváló beltartalmi értékei miatt a takarmánypiacon is keresett. Az ES FOEHN az Euralis piacvezető terméke, Magyarországon évek óta a legnagyobb területen termesztett szemes cirok. Sikere nem véletlen, hiszen akár 11-12 t/ha üzemi teljesítményre képes. Termése elfogadott és kifejezetten keresett a takarmányipari cégek körében. Az új generációs ES SHAMAL több éve bizonyítja kiemelkedő képességeit, intenzív körülmények között akár 12 t/ha üzemi teljesítményre is képes. Magas keményítő- és fehérjetartalmú termése a takarmánygyártók körében kifejezetten keresett. Átlagos magassága miatt könnyen betakarítható, megdőlésre, pergésre, sterilitásra nem hajlamos.

euralis1.1

Nagyítás a képre kattintva!

Az Euralis silócirok-kínálatát az állattenyésztők igényeinek figyelembevételével alakítja ki. Kiemelendő belőle a leg­korszerűbb nemesítési irányt képviselő BMR típusú (alacsony lignintartalmú) silócirkok csoportja, amelyből a BMR GOLD X fajtát kell elsőként említenünk, hiszen ez Magyarországon a legnagyobb területen vetett, piacvezető BMR típusú cirokhibrid. Őszi vetésű takarmánykeverékek után másodvetésben is biz­tonságosan termeszthető. A többéves hazai eredmények is bizonyítják, hogy kiváló beltartalmi, emészthetőségi mutatókkal rendelkező szilázs készíthető belőle, amelynek etetése még az intenzíven tartott szarvasmarha-állományok számára is javasolt. Az új generációs ES ARIGATO BMR teljes értékű szemekkel rendelkező bugás silócirok. Betakarításkori beltartalma nagyon kedvező, magas cukor- és keményítőtartalmának köszönhetően kiváló szilázs készíthető belőle, és emiatt részben vagy egészben a kukoricaszilázs helyettesíthető vele.

ALFASEED: A HAZAI NEMESÍTŐ

A karcagi központú Alfaseed nemesítőház 22-féle növényfajjal dolgozik, fő tevékenysége a saját műszaki kutatási-fejlesztési bázisán alapuló vetőmagtermelés, valamint vetőmag- nagy- és kiskereskedelem. Az előállított szaporítóanyag jelentős részét saját vetőmagüzemükben dolgozzák fel. A takarmánycirok nemesítése te­­­rén az európai élvonalba tartoznak, a kínálatukban silócirok, szudánifű és szemes cirok egyaránt megtalálható – foglalta össze Fazekas Miklós kereskedelmi vezető. A 2005 óta működő Alfaseed Kft. termékei Nyugat- és Kelet-Európában már bizonyítottak, a magyar piacot vi­­­­­szont csak most kezdi el fel­építeni a cég. Ez részben amiatt is van így, mert például szemes cirokból a magyar vetésterület több mint 90 százalékára francia genetika kerül elvetésre. Emellett az Alfaseed Kft. megközelítő­­­leg hasonló nagyságrendben exportálja saját hibridjeinek vetőmagjait a francia piacra. Ebből azt a tanulságot is levonhatjuk, hogy a magyar gazdáknak érdemes jobban megismerni és értékelni 
a hazai nemesítésből kikerülő fajtákat és hibrideket.

Szudánifű terén a BOVITAL az egyik legkedveltebb a pia­con: ez a kiváló álló- és termőképességű hibrid vékony, de szilárd szárral, valamint 160-210 cm magassággal rendelkezik, és a stressztűrése is egyedülálló. Fejlődése gyors, a vetéstől a bugahányásig mindössze 74–76 nap telik el. A növény 80-120 t/ha zöldtömeg-, illetve 20-25 t/ha szárazanyag-potenciállal bír. Kedvezőtlen termőhelyi adottságú területeken is remekül bírja az aszályos július–augusztus hónapokat. Magas fehérjetartalma, rostemészthetősége révén tejelő tehenészetekben is könnyen és sikeresen lehet használni. Zöldhozamának, viszonylagos igénytelenségének, beltartalmi értékeinek köszönhetően kitűnő bioenergetikai (biogáz) alapanyag is. A silócirkok között a SAURI Európa-szinten kuriózumnak számít, ez ugyanis a legkorábbi hibrid, így akár gabonaaratás után, júliusban is el lehet vetni, és 80–85 nap alatt akkor is biztonsággal felépíti a 30–35 százalékos szárazanyag-tartalmat. Az Alfaseed Kft. zászlóshajója ugyanakkor ezen a téren a GIGANT, amelyet több tízezer hektárra adnak el világszerte (Franciaországba, Olaszországba és Afrikába is), de természetesen hazánkban is nagyon jól megállja a helyét. Kiemelkedő terméspotenciállal (80–120 t/ha zöld), kiváló energetikai mutatókkal és kedvező agronómiai tulajdonságokkal rendelkezik. Magassága 300-380 cm, a levelessége és szár­szilárdsága kiváló. Középkésői, a vetéstől a virágzásig eltelt napok száma 118. Mint megtudtuk, a felsoroltak mellett a karcagi cég 2021-ben egy-egy új BMR típusú silócirkot és BMR szudánifüvet vezet be a magyar piacra.

alfaseed2

Nagyítás a képre kattintva!

A szemes cirok terén négy hibriddel dolgoznak Ma­­gyar­országon, két-két fehér, illetve vörös szemű növénnyel. A fehér szemű, középkésői érésű ALBITA mindössze 120-150 cm magassággal bír, szárazságtűrése kiváló, és 10-11 százalékos fehérjetartalommal, valamint 68-70 százalékos keményítőtartalommal rendelkezik. Jobb minőségű talajokon, megfelelő tápanyagellátás mellett 8-10 t/ha szemtermést ad. Tannintartalma elenyésző, kiváló élelmiszeripari alapanyag. Alacsony tannintartalmú hibrid a középérésű, piros szemű JAMI is, amelynek magassága 100–120 cm, bugája közepesen tömött. Termőképessége kiváló, magyar viszonyok között az élvonalban van. Nyersfehérje-tartalma 
a versenytársakhoz képest magasabb, átlagosan 12-13 százalék.

KITE: az integrátor

A KITE Zrt. részéről Hadászi László innovációs főigazgató a ciroktermesztés gyakorlati tapasztalatait osztotta meg az elő­adás közönségével. Kiemelte a növény hasznos tulajdonságait (szárazságtűrés, tannin- és toxinmentesség), rámutatva ezzel arra, hogy a ciroknak mindenképpen helye van a hazai vetésforgóban. A KITE Zrt. 2018 óta foglalkozik cirokintegrációval, vagyis nemcsak megtermelteti a szemes cirkot, de a gazdapartnerek számottevő részétől fel is vásárolja a termést. 
A növényt elsősorban azokra a területekre ajánlják, ahol a ku­­korica termesztése már nem rentábilis (hiszen a cirok intenzív technológiával akár 10 t/ha fölötti hozamra is képes), de a korán lekerülő kultúrák – kalászosok, borsó, repce – után is vethető. Ismernek olyan partnert, akinél a búza 4 t/ha alatti termésmennyiségre volt képes, ezért a gazda cirokra váltott, és ugyanazon 
a táblán 6-8 t/ha hozamot ért el a cirokkal.

Hadászi László kiemelte azokat a technológiai elemeket is, amelyek meghatározók a növény termesztésében, vagyis gondos tervezést igényelnek. Tapasztalataik szerint vetés előtt nem tanácsos bolygatni a talajt, javasolt viszont glifozáttal tarlókezelést végezni, mert ez előnyt ad a gyomokkal szemben a kezdetben lassan fejlődő ciroknak. A vetés 11-13 Celsius-fokos talajhőmérsékletnél történjen (április végén, május elején), mégpedig magágykészítővel ellátott, cirokvetőtárcsával felszerelt szemenkénti vetőgéppel, nedves talajba. A KITE Zrt. partnerei 3-4 cm-es vetésmélységet, 76 cm-es sortávolságot, valamint 200-300 ezer mag/ha dózist állítottak be. Hasznosnak ítélték meg a folyékony starter és talajbaktérium alkalmazását, ezért – vetéssel egy menetben – 60 liter/ha oldatot juttattak ki 
(a cirok eleinte sok foszfort igényel a fejlődéséhez).

Növényvédelmi szempontból a kártevők és kór­okozók kevésbé relevánsak, a gyomok viszont nagy gondot okozhatnak, különösen a T4, illetve a G1–G3 életformájúak, köztük a fenyércirok, amely ellen nem lehet hatékonyan védekezni. A vegyszeres kezelést érdemes mechanikai gyomirtással ki­­egészíteni, hiszen a cirok akár háromszor is jól kultivátorozható (alacsonyabb, ezért nem törik úgy, mint a kukorica), és e munkaművelet köz­­ben folyékony nitrogén is kijuttatható. Cél­szerű Concep III antidótummal csá­vázott ve­­­tőmagokat használni, amely megvédi a növényt a me­­tolaklór és S-metolaklór hatóanyagú gyomirtó szer fitotoxikus hatásától preemergens és állománykezelési technológiában. Előny, hogy a cirok nem tápközege a kukoricabogárnak, és nem igényel gombaölő szeres kezelést sem, bár a fenésedés alkalmanként előfordulhat.

kite2

Nagyítás a képre kattintva!

A be­­­­takarítás napraforgó-adap­terrel történhet, és előtte akár a deszikkálás is szóba jöhet, különösen kései vetés esetén. 
Az aratás 16,5-17 százalékos szemnedvességnél ideális, általában szeptember második de­­­­kádjában. A betakarítást 8-10 cm-rel a buga alatt végezzük, nem kell a teljes növényt levágni 
a kom­­­bájnnal. Érdemes viszont utána szárzúzóval lezúzni, hiszen zöldtrágyaként kiváló. A be­­­takarítást követően tilos a zöld növé­nyi ré­­­szek legeltetéssel történő hasznosítása, mert az újrasarja­dó hajtások mérgező cianidot tar­­talmaznak. A cirok ideális esetben 5–7 menetben megtermelhető, plusz gépberuházást nem igényel, így relatíve kis befektetéssel stabil jövedelmet biztosít a gazdáknak.

Ciroktermesztési kisokos

- Kémiai összetételénél, beltartalmi értékeinél, ma­­­gas (10-12 százalékos) fehérjetartalmánál és a miko­toxinoknak való ala­­­­csony kitettségénél fogva a cirok – amely világszerte GMO-mentes fajtaválasztékkal bír – kiválóan hasznosítható az állati takarmányozásban. Tökéletesen illeszkedik az egygyomrúak, így a szar­vasmarhák takarmányába.

Fajtaválasztás szempontjai:

- Koraiság / termelékenység / meddőség iránti tolerancia / szá­razságtűrés / betegségekkel szembeni tolerancia / visszahajlással szembeni ellenállóság / jó és homogén tulajdonságú bugák / alacsony (0,3 százalék alatti) tannintartalom.

Vetés:

- A cirokmag apró méretű, hőmérsékletigénye pedig magasabb a többi tavaszi vetésű gabonáénál. Alapvető a gondos talaj-előkészítés, hogy a vetés egyenletes, 2–4 cm-es mélységben történjen. A cirok ideális vetési ideje a május eleje, amikor a talaj hőmérséklete már eléri a 12 Celsius-fokot. A fajtát úgy kell kiválasztani, hogy a virágzás júliusban, az érés-betakarítás pedig október 15. előtt megtörténjen. Vetéskor az ideális szemköz 40–60 cm.
Gyomirtás, gyomkezelés:

- Fejlődése korai szakaszában a cirok érzékeny a gyom­növények által jelentett konkurenciára. A legnagyobb kihívást a nyári pá­­zsitfűfélék (különösen a fenyércirok) jelentik. A vetés gyommentes talajba történjen, a nyári fűfélékkel erősen szennyezett területeket kerülni kell.

A gyomnövények elleni hatékony harc feltétele a gyors és homogén kelés, ami gondos magágykészítéssel érhető el. 
A gyomirtás már a vetést követően elkezdhető, és a növény 8–10 leveles állapotáig folytatható.

euralis2.2

Nagyítás a képre kattintva!

Betakarítás:

- Szemes cirok esetében a szemek beérésekor a levélzet még zöld, de nem kell megvárni, míg a növény elszárad. Fiziológiai érettségét a cirok a szemek 35 százalék körüli nedvességtartalmánál éri el.

Szeptembert követően már nem érdemes tovább várni az aratással. A takarmánycirok betakarítását pedig akkor kell elkezdeni, amikor a szár legalsó levelei száradni kezdenek. Cél, hogy 27–30 százalékos szárazanyag-tartalommal legyen betakarítva, mert így lesz megfelelő minőségű a silózás
Szerző: AgrárUnió

Címkék: cirok, ciroktermesztés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Országos Jégkármérséklő Rendszer – mozgalmas szezonkezdés

Már az idei védekezési szezon első hetében bizonyított a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által működtetett Országos ...