A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Biztosra menne? Vessen cirkot!

Növénytermesztés - 2020.11.04

Az átlagos vagy gyengébb adottságú területeken a kukorica termesztése évről évre kockázatosabb, emiatt kitűnő alternatíva lehet a cirok. Az Európában legbővebb cirok-fajtaválasztékkal rendelkező Euralis szeptember elején Nagykőrösön tartott szakmai napot, ahol erről az újra felfedezett szántóföldi kultúráról számos új és értékes információt kaptak a megjelentek.

Biztosra menne? Vessen cirkot!


Az egyre szélsőségesebb, kiszámíthatatlanabb időjárás, a kevesebb vagy éppen túl sok, de rossz eloszlású csapadék, illetve az egyre forróbb nyári napok növelik a növénytermesztők kockázatát. Ezt újságíróként is megtapasztaltam, hiszen a nagykőrösi határban az autóm el is akadt a dűlőúton a lábszárközépig érő futóhomokban, amikor megpróbáltam megközelíteni a szakmai nap helyszínét. A házigazda Farsang Jánosnak ilyen körülmények között kell megtermelnie 
a takarmányt a tejelőállománynak. A táblaszemle során láthattunk egymás mellé vetett cirok- és kukoricatáblát is, és míg 
a kukorica megsínylette, hogy kevés volt a csapadék, a cirok elég jól tartotta magát, a silónak való is szépen zöldellt, ami fontos követelmény a jó siló készítésekor.

A jövő kukoricája?

A jelentős területen vetett tavaszi kultúrák közül a kedvezőtlen időjárás leginkább a kukorica termelési biztonságát veszélyezteti. Balogh László, az Euralis Kft. junior termékmenedzsere előadásában arra a csöppet sem mellékes adatra hívta fel a figyelmet, hogy gyenge adottságú területeken, aszályos körülmények között a cirok termése legalább 15-20 százalékkal haladja meg a kukoricáét.

Ez annak köszönhető, hogy a pázsitfűfélék családjába tartozó cirok Afrikából származik és kiemelkedő stressz­tűréssel rendelkezik. Szárazságtűrő ké­­­­­­­pességét rendkívüli módon fejlett bojtos gyökérrendszerének is köszönheti. Kétszer annyi hajszálgyökere van, mint a kukoricának, ugyanakkor a ciroklevelek feleannyi vi­­zet párologtatnak el, mint a kukoricáé. A növény aszályos körülmények között viaszréteg kiválasztásával is csökkenti a párologtatását. A klímaváltozás miatt egyre gyakoribbak az aszályos időszakok Magyarországon is, így a cirok mellett szól az a nagyon fontos érv is, hogy egységnyi szárazanyag előállításához 30-50 százalékkal kevesebb vízre van szüksége, mint a kukoricának. Balogh László elő­adásában arról is beszélt, hogy a cirok szerényebb igényű növény, de ez nem jelenti azt, hogy igénytelen lenne. Termesztéséhez nincs szükség speciális gépre vagy munkaeszközre. A talajra nem kényes, 
a szélsőséges homok- és szikes, valamint a 4,5 pH alatti savanyú talajok kivételével mindenhol termeszthető.

kukoricaescirok

A cirok sokkal jobban boldogul kedvezőtlen körülmények között, mint a kukorica

Vetés

A cirok melegigényes növény, tartósan legalább 11-13 Celsius-fokos talajhőmérsékletet igényel. Éppen ezért a vetésére leghamarabb április végén kerülhet sor, ami szemes cirok esetében május közepéig tarthat, silóciroknál pedig akár május végéig kitolódhat. Ez egyben azt is jelenti a gazdák számára, hogy a silócirok még az őszi takarmánykeverékek betakarítása után is vethető, így egy tábláról kétszer takarítható be teljes értékű takarmány. 
Az optimális kivetett tőszám a szemes cirok esetében 260-300 ezer szem/ha, silócirok esetén 180-220 ezer szem/ha. Sortávolság silócirok esetében 76 cm, szemesnél lehet 45 cm is.

Tápanyagellátás, növényvédelem

A cirok tápanyagigénye némileg alacsonyabb, mint a kukoricáé, azonban a megfelelő mennyiségű és minőségű termés eléréséhez a szükséges tápanyagot biztosítani kell: nitrogénből 80-100 kg/ha, foszforból 60-70 kg/ha, káliumból 70-90 kg/ha mennyiséget. Nem szabad azonban túlzásba esni, mert a túl sok nitrogén egyrészt növeli a silócirkoknál a megdőlés veszélyét, másrészt meg nem térülő beruházásként rontja a gazdálkodás jövedelmezőségét.

A cirok gombaölő szeres kezelést nem igényel, gombás megbetegedésre nem hajlamos, kártevők jellemzően nem károsítják, gyakorlatilag toxinmentesen betakarítható a termés.

Betakarítás

Az április végén-május elején vetett szemes cirkok betakarítása általában szeptember második dekádjára esik (időjárás függvényében szeptember 10–25.) Az időben vetett silócirkok betakarítása jellemzően augusztus közepétől szeptember közepéig tart. Ekkor a növény szárazanyag-tartalma megközelíti a jó minőségű erjedéshez szükséges 30 százalékot. A betakarítás helyes időpontjának megválasztásában segítenek hibridspecifikus külső indikátor jelek (például levélszáradás, szemek érettsége).
A következő számunkban a BMR típusú silócirokról lesz szó.

cirok

Az Euralis cirokfajtái kiváló állapotban várják a betakarítást
Szerző: AgrárUnió


Címkék: betakarítás, tápanyagellátás, Euralis, vetés, kukorica, növéyvédelem, cirok

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...