TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Visszatekintés, avagy 
növényvédelmi kihívások 2019-ben

Visszatekintés, avagy 
növényvédelmi kihívások 2019-ben

Növényvédelem - 2020.02.10

2. rész: Őszi káposztarepce A 2019-es év növényvédelmi problémáival foglalkozó sorozatunk második részében a repcében tapasztaltakat mutatjuk be, szokás szerint KárKép (www.karkep.hu) módra, több képpel 
és kevesebb szöveggel.


Ormányosok (nagy repceormányos, repceszár-ormányos)

Ebben az évben erős fertőzéssel jelentkeztek a repce ormányoskártevői. Az idei március az átlagosnál melegebb volt, kiugró hőmérsékleti értékekkel tarkítva, ami kedvező körülményeket biztosított a kártevők korai megjelenéséhez. Ahol ebben a veszélyes, korai időszakban nem történt védekezés, ott az ormányosok jelentős fertőzése alakult ki, egyes területeken gyakorlatilag minden egyes növényen megtalálható volt a kártételük.

nvkkep 1 025 min

Tojásrakás nyomai a repceszáron

 

nvkkep 2 022 min

Nagy repceormányos kártétele miatt torzuló repcenövény

 

nvkkep 3 226 min

Repceszárormányos lárvái és kártételük az oldalágban

 

nvkkep 4 156 min

Ormányoslárvák és kártételük a főhajtásban

Repcelisztharmat

Az Alföldön igen erőteljesen jelentkezett ebben az évben 
a repcelisztharmat kórokozója. Tünetei táblaszinten, az ott lévő növények minden egyes föld feletti részén megjelentek, így a leveleken, a száron, valamint a becőkön is. Sajnos a kártétel eljutott a levélszáradásig, ami a fotoszintetizáló felület csökkenése miatt hátrányosan befolyásolhatta az érintett területeken a betakarított termés ezermagtömegét.

nvkkep 5 048 min

Repcelisztharmat tünetei a leveleken, valamint a száron

 

nvkkep 6 058 min

Repcelisztharmat tünetei a leveleken, valamint a száron 2

Kis (tavaszi) káposztalégy

Bár majd csak a jövő évi termést érintheti hátrányosan a kis káposztalégy őszi kártétele, mindenképpen szót kell ejtenünk erről a kártevőről. A most elvetett állományok helyenként rendkívül erősen fertőzöttek a kis káposztaléggyel, amely ezen az őszön az Alföldön is erősebben lép fel a szokásosnál. A kártétele nyomán elszenvedett gyökérvesztés máris látványosan gyengíti az érintett növényeket, így igazából csak az előttünk álló téli időjáráson múlik, mekkora lesz végül az okozott kár, a tőpusztulás mértéke. Egy igazán kemény, hótakaró nélküli hideg időjárás nem hiányzik most ezeknek a gyengült állományoknak.

Bár a tavaszi–nyári vegetációs időszak alatt szokás szerint megjelentek a jól ismert kártevők is, mint például a repcefénybogár, és ezekből helyenként akár nagy egyedszámot is tapasztalhattunk, mint például a repcebecőormányos, komolyabb kártételükkel szinte nem is találkoztunk. Igaz volt ez a repce jelentősebb terméskiesést okozó betegségeire, a fehérpenészes és fómás megbetegedésekre is. Jelen voltak, helyenként foltszerűen akár terméskiesést is okozhattak, de nem bizonyultak meghatározónak ebben az évjáratban.

nvkkep 7 079 min

Kis káposztalégy kártétele nyomán gyengülő növény

Visszatekintve az elmúlt repcetermesztési szezonra, hasonló következtetésre juthatunk, mint az őszi kalászosoknál. Rosszul indult 2018 őszén, kevés csapadék, rossz kelések, ritka, gyenge állományok és ezek miatt kiművelt területek jellemezték. Azután a száraz tavaszi hónapokkal a 2019-es év sem kezdődött túlságosan jól, de a csapadékos és viszonylag hűvös május megmentette.

kep 8 100 min

A kis káposztalégy lárvája a károsított – az előző képen is látható – növényen

Sorozatunk következő részében a kukoricában tapasztalt növényvédelmi problémák következnek, igyekszünk azokat is hasonlóképpen feldolgozni. Addig is, találkozzunk a KárKépen: www.karkep.hu!

 




Szerző: KárKép

Címkék: repce, repcefénybogár, repcetermesztés, őszi káposztarepce, káposztalégy, repcelisztharmat, repceormányos
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Fenntarthatóság az élelmiszerbiztonságban

Az agrártárca kiemelten kezeli az élelmiszercsomagolás és a fenntarthatóság közötti kapcsolatot, mert ...