Zöldségtermesztés

Zöldségtermesztésünk 
2019-ben

Ledó Ferenc értékelte az ágazat 
tagjainak eddigi teljesítményét

Ma Magyarországon 25-30-féle zöldséget termesztünk legalább 200 hektárnál nagyobb felületen, szabadföldi körülmények között. Az idei év az időjárást tekintve rendkívül szélsőségesnek bizonyult az év első nyolc hónapjában. Ez nagymértékben befolyásolta a termelést, a hozamokat, a minőséget, a felmerülő költségek változását az egyes növényfajoknál.

Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke azzal kezdte, hogy az év rendkívüli szárazsággal indult. Ez főleg az olyan, korán vetendő kultúráknál nehezítette meg a munkát, mint a gyökérzöldségek, hagymafélék vagy a zöldborsó. Az április végén jelentkező csapadék pozitívan hatott a talaj nedvességtartamára, így május végéig szinte országosan pótlódott a 150-200 mm-es csapadékhiány. A május lényegesen hűvösebb volt, mint tavaly, ezért a növények döntő többsége nehezen indult fejlődésnek, viszont néhány, hűvösebb klímát kedvelő zöldségfaj, például a zöldborsó, káposztafélék, kimondottan jól érezték magukat. Június–júliusban már aránylag kiegyensúlyozott volt csapadék, és az átlagosnál több is esett. Sajnos korán jöttek a tartós hőségnapok, ami sok kultúrára negatívan hatott. Több növényvédelmi gond jelentkezett, mint egy évvel korábban, főleg baktériumos és gombás betegségek okoztak kárt több növényfajnál. Ezért elmondható, hogy egy-egy fontosabb, szabadföldön termesztett zöldségfaj eddigi és várható eredményeit nagymértékben befolyásolták a szélsőséges időjárási körülmények.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Belépés

Felhasználói név *
Jelszó *
Emlékezzen rám

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

Szerző: AgrárUnió

Tags: zöldség, paprika, paradicsom, uborka, zöldborsó, dinnye, káposzta, hagyma, csemegekukorica, zöldségtermesztés, gyökérzöldség

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom