Hirdetés
Nem várható a szója vetésterületében jelentős csökkenés

Nem várható a szója vetésterületében jelentős csökkenés

Növénytermesztés - 2017.10.22

Meglepődtek a szójatermesztők a zöldítés 2018. január elsejétől életbe lépő jogszabályi változásain. A betakarítást a cikk írásakor épp jelentős mennyiségű csapadék hátráltatja, 
de már sokan a következő szójaszezonra tekintenek. Milyen változásokkal számolhatunk? Erről kérdeztük Bene Zoltánt, a meghatározó hazai szójavetőmag-előállító és -forgalmazó vállalat, a Karintia Kft. cégvezetőjét.

Az elmúlt években a szója slágernövénnyé vált. A vetésterülete csaknem megduplázódott, a gazdák többsége pedig sikeresen alkalmazza a termesztésben az évről évre szerzett tudást. Nem segíti ugyanakkor a helyzetet a 634/2104-es EU-rendelet módosítása, amely kimondja, hogy 2018. január 1-től az ökológiai jelentőségű célterületeken tilos a növényvédő szer használata.

Kiemelkedően jövedelmez

Az új rendelet sajnos hazai slágernövényünket, a szóját is érinti. A gazdák 
a vetett szójaterületet ugyanis jelentős, kilencvenszázalékos mértékben EFA-ként is elszámolják, megfelelve az ötszázalékos előírásnak. A rendelet továbbá szembemegy azzal a hazai és európai uniós célkitűzéssel, amely szerint az európai szója vetésterülete – beleértve a hazait is – növelésével a jelentős mértékű fehérjefüggőség csökkenthető. A szója jövőjével kapcsolatban a legnagyobb kérdés ugyanakkor, hogy
–
 azért vetik a szóját, hogy elszámolják a zöldítéshez, vagy
–
 azért számolják el a zöldítéshez, mert mindenképpen vetik?

Felmérést végeztünk a szójatermesztők körében, és arra a számunkra is meglepő következtetésre jutottunk, hogy nem várható a szója-vetésterület jelentős csökkenése. Ennek oka, hogy a szóját elsősorban nem a zöldítési előírásoknak megfelelés érdekében termesztik. Az első számú szempont a jövedelmezőség és a kiemelkedő mértékű termeléshez kötött támogatás, amelynek összege 2016. évre 67 189 forint volt hektáronként. Az már csak „hab volt a tortán”, hogy a szójatermesztők a 0,7-es területszorzóval automatikusan megfeleltek az előírt ötszázalékos ökológiai célterület kritériumának is.

Öröm az ürömben, hogy a szója ter-mesz-téséhez járó, a szemesfehérje-nö-vényre vonatkozó extra támogatás továbbra is megmarad. Sőt! Kalkulációink szerint ennek az egy hektárra jutó összege a jövő évben tovább növekedhet. A szójával egy elszámolási kalapban szereplő borsó jövőbeni vetésterüle-tét tekintve azonban már sajnos nem vagyunk ennyire optimisták. A szemes fehérjenövények támogatásának 2020-ig rögzített összege így kevesebb hektárra fog eloszlani, tehát az extra támogatás egy hektárra jutó összege 70 000 forint fölé is emelkedhet hektáronként.

A jogszabályváltozás kapcsán fontos kiemelni, hogy csupán azon a területen nem szabad növényvédő szert használni, amelyet a zöldítésbe szeretnénk bevonni. A többi területen továbbra is kötöttségek nélkül gazdálkodhatunk.


Szója szakmai rendezvények országszerte

Módosul ugyanakkor azoknak a területeknek a köre, amelyek ökológiai jelentőségűként számolhatók el. Hogy ez mennyire fogja a gazdák dolgát egyszerűsíteni, azt majd a gyakorlat mutatja meg. Egy biztos, jövőre keresni kell minden olyan alternatívát, amellyel megfelelhetünk az ötszázalékos előírásnak annak érdekében, hogy a szójában továbbra is használható legyen a nehezen nélkülözhető növényvédő szer.

A hazai szójavetőmag-piacon meghatározó vállalatként, a termés felvásárlójaként és a Duna Szója Szövetség tagjaként felelősnek érezzük magunkat, hogy korrekt, teljes körű tájékoztatást adjunk. Ennek teszünk eleget, amikor az előző évek hagyományainak megfelelően 2017. év végén és 2018. év elején az ország számos pontján ismét megrendezzük a Karintia Szója Roadshow-t. Az elmúlt években is kiemelkedő látogatottságú szója szakmai rendezvényünk legfontosabb témái a zöldítéssel kapcsolatos változások lesznek.

A pontos helyszínekről és időpontokról tájékoztatást az országos szaktanácsadói hálózatunkon keresztül kollégáinktól és 
a www.karintia.hu honlapunkon biztosítunk a termelőknek.

Címkék: szója, vetésterület, szójatermesztők , Karintia Kft. , szakmai rendezvény
Kiemelt hírek