TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.957,63 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.543,29 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.340,37 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.927,73 Ft (tonna)
Repcemag: 157.292,00 Ft (tonna)
Full-fat szója: 206.004,73 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,15
USD: 363,31
CHF: 411,64
GBP: 460,57
Hirdetés
 Patikamérlegen a műtrágyák: a legkisebb számít a legjobban

Patikamérlegen a műtrágyák: a legkisebb számít a legjobban

Növénytermesztés - 2017.03.28

Talajjal foglalkozó cikksorozatunk második részében Dr. Pepó Péterrel, a Debreceni Egyetem Mezőgazdasági, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Növénytudományi Tanszékének egyetemi tanárával, tanszékvezetőjével a műtrágya felhasználásáról, annak múltjáról, jelenéről és alkalmazásának kívánalmairól beszélgettünk.

Hirdetés

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

Mint ismeretes, a talaj tápanyagkészlete az intenzív művelés miatt folyamatosan csökken. A legjobb talajtípusoknál is előbb-utóbb eljön egy pont, amikor a könnyen felvehető, a növények számára hozzáférhető tápanyagok elfogynak, vagy mértékük annyira lecsökken, hogy nem hasznosíthatók. Nyilvánvalóan a növények gyökérzete közötti különbség is meghatározó, de a lényeg, hogy ez megtörténik, és szembesülnünk kell azzal, hogy a növények tápanyagfelvétele korlátokba ütközik, így azt valamiképpen orvosolni kell. Mindez történhet számos módon, ha egyszerűsíteni szeretnénk, akkor szerves vagy szervetlen anyagok visszajuttatásával. A szerves anyagok, mint például az istállótrágya, tökéletes választás lenne, csak az a gond, hogy közel sincs belőlük elegendő. Amíg az ötvenes-hatvanas évek fordulóján 24 millió tonna istállótrágya állt a gazdálkodók rendelkezésére, addig ma az állatállomány visszaesése miatt ez a mennyiség 4 millió tonnára korlátozódott. Tehát jó lenne istállótrágyával, szerves trágyával vagy zöldtrágyával javítani a hazai talajok minőségét, de nem áll annyi a rendelkezésünkre, hogy a növények által elvont tápanyagot ezen a módon pótoljuk. Gyakorlatilag egyetlen megoldás maradt, ez pedig a műtrágyák észszerű, racionális felhasználása.
Szerző: AgrárUnió

Címkék: műtrágya, talajbaktérium, talajkondicionálók, Dr. Pepó Péter
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Készüljünk fel a tavaszi kártevők elleni védekezésre!

Az elmúlt években már tendenciává vált, hogy az enyhe téli időjárást február végén átmenet nélkül váltotta a tavaszi ...