TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
 A jövő élelmiszerrendszere számára nélkülözhetetlen innovációk

A jövő élelmiszerrendszere számára nélkülözhetetlen innovációk

Növénytermesztés - 2024.04.22

Mivel példátlan globális élelmezésbiztonsági kihívások előtt állunk - a szélsőséges időjárási viszonyoktól kezdve a gazdasági válságon át a háborús konfliktusokig -, a mezőgazdaságban soha nem volt még ilyen sürgető az innováció szükségessége.

A mai élelmezési rendszer, bár milliárdok ellátására képes, a végsőkig ki van feszítve, és a környezet pusztulása, a csökkenő termőföldek és a tápláló élelmiszerekhez való egyenlőtlen hozzáférés problémáival küzd - olyan tényezőkkel, amelyeket a mai Föld világnapján felelevenítünk, de amelyek minden nap a szemünk előtt vannak, amikor a fenntarthatóságot és bolygónk erőforrásainak gondozását helyezzük előtérbe a jövő generációk jólléte érdekében. E számos kihívás kezelése, valamint élelmiszerrendszerünk fenntarthatóságának és rugalmasságának biztosítása érdekében az innovációnak a mezőgazdasági gyakorlat minden szintjén meg kell jelennie.

A történelem során az innováció mindig is kulcsszerepet játszott a mezőgazdaság fejlődésének alakulásában. A mezőgazdasági forradalom idején megjelenő gépesítéstől kezdve a zöld forradalom során bevezetett nagy terméshozamú növényfajtákig az innováció minden egyes korszaka előre vitte az emberiséget, lehetővé téve a növekvő világnépesség élelmezését. Napjaink kihívásai azonban olyan új megoldásokat igényel, amely nemcsak a terméshozamok növelésére képes, hanem a környezet megóvására, a táplálkozás minőségének javítására és a társadalmi egyenlőség előmozdítására is.

Az innovációra való törekvés közben a figyelem egyre inkább a génszerkesztés, mint potenciális változást hozó tényező felé fordult a mezőgazdaságban. Az olyan technológiák, mint az új génszerkesztési technikák (NGT-k) páratlan pontosságot kínálnak a növények genetikai állományának módosításában, és a mezőgazdasági gyakorlat forradalmasítását ígérik. Bár a génszerkesztés csak az egyik darabja az innovációs kirakós játéknak, nem lehet eléggé kihangsúlyozni a mezőgazdaság előtt álló legégetőbb kihívások megoldására kínáló lehetőségeit.

Az NGT-k lehetővé teszik a kutatók számára, hogy gyorsan és megfizethető módon fejtsék meg a növények összetett genetikai kódját. A GMO-kkal ellentétben az NGT egyanazon fajon belüli genetikai módosítást jelent, olyan technikák alkalmazásával, mint a CRISPR-Cas9, anélkül, hogy a génszerkesztés során idegen DNS-t vinnének be egyéb, nem rokon szervezetekből, így fenntartva a fajon belüli genetikai állomány integritását. A növények genetikai kombinációjának feltárásával a tudósok azonosíthatják az előnyös tulajdonságokat, és felgyorsíthatják a nemesítési folyamatot azáltal, hogy célzottan nemesítenek olyan tulajdonságokkal rendelkező fajtákat, mint a szárazságtűrés, a kártevőkkel szembeni ellenállás vagy kedvezőbb beltartalmi értékű fajta, végeredményét tekintve ugyanúgy, mintha ez a folyamat a természetben történne, csak gyorsabban. Az NGT emellett megkönnyíti az egyedi környezeti kihívásokra szabott megoldások kifejlesztését, biztosítva, hogy a növények a különböző termőhelyeken is jól szerepeljenek, miközben csökkenthetővé válhat a növényvédőszer-felhasználás. Emellett az NGT-k fokozott hatékonysága minimalizálja a hagyományos mezőgazdasági gyakorlatokhoz kapcsolódó karbonlábnyomot, hozzájárulva ezzel az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez és a fenntarthatóbb jövő építésére irányuló erőfeszítésekhez.

 A jövő élelmiszerrendszere számára nélkülözhetetlen innovációk

Az Európai Unióban, ahol a fenntarthatóság és a környezetvédelem elsődleges fontosságú, a génszerkesztésben rejlő lehetőségek a mezőgazdaságban szorosan illeszkednek a mezőgazdaság hosszú távú rugalmasságának biztosítására irányuló célkitűzésekhez. A génszerkesztés mellett más innovatív technológiák együttes felhasználásával az EU elérheti az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére, a biológiai sokféleség növelésére és a körforgásos gazdaság előmozdítására irányuló ambiciózus céljait.

A génszerkesztés nem csak a mezőgazdaságra korlátozódó új technológia. Az orvostudományban is figyelemre méltó lehetőségeket mutat. Sikeresen alkalmazták a CRISPR-Cas9 módszert sarlósejtes vérszegénység és a béta-talasszémia genetikai rendellenességek kezelésére, ahol a betegek saját sejtjeinek módosításával érték el a háttérben meghúzódó genetikai mutációk kijavítását. Emellett a tudósok génszerkesztési technikákat a specifikus rákterápiák kidolgozására is alkalmaztak, amelyeket a daganat növekedését kiváltó specifikus genetikai mutációt célozta. Ezek az előrelépések az orvostudományban alátámasztják a génszerkesztési technológia átformáló erejét, és utalnak a mezőgazdaságban rejlő hatalmas lehetőségekre. Ahogyan a génszerkesztés forradalmasította az egészségügyet, úgy ígéri a mezőgazdaság forradalmasítását is, megoldást kínálva az élelmiszerrendszerünk előtt álló legégetőbb kihívások egy részére.

Miközben felismerjük az NGT-kben rejlő lehetőségeket, létfontosságú, hogy szigorú felügyelet és átlátható kommunikáció révén elismerjük az alkalmazásukkal kapcsolatos etikai és szabályozási szempontokat. A tudósok, a politikai döntéshozók és az érdekelt felek közötti együttműködés elengedhetetlen annak biztosításához, hogy az NGT-ket felelősségteljesen és etikusan alkalmazzák, megvédve mind az emberi egészséget, mind a környezet épségét, és biztosítva az elkövetkező generációk számára egy fényesebb és virágzóbb jövőt.
Szerző: Andre Negreiros, a Corteva Agriscience közép- és kelet-európai kereskedelmi egységének vezetője

Címkék: corteva agriscience, föld napja, innováció
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A nyúltenyésztés alapjai

Legyen szó hobbiról vagy kereskedelmi célú tenyésztésről, a nyulak gondozása tudatosságot és odafigyelést ...