TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
Visszatekintés: A kukoricatermesztés növényvédelmi kihívásai 2023-ban

Visszatekintés: A kukoricatermesztés növényvédelmi kihívásai 2023-ban

Növénytermesztés - 2024.04.03

A rossz emlékű 2022-es évet követően a kukoricatermesztés 2023-ban lényegesen kisebb kihívásokkal járt, ezért termesztése az ország legnagyobb részén sikeresnek mondható. Növényvédelmi szempontból kiugróan súlyos problémák ugyan nem alakultak ki, azonban történtek említésre méltó események. Melyek voltak ezek?

Kihívások a gyomirtás terén

Az előző évben alkalmazott gyomirtási technológiák sikerességét alapvetően egyetlen tényező határozta meg, ez pedig a csapadékos tavaszi, különösen a májusi időjárás. Mivel az ebben az időszakban lehullott csapadék mennyisége országosan jelentős eltérést mutatott, a gyomirtási nehézségek termőtájanként különböző mértékben jelentkeztek. Az elmúlt években a kukorica gyomirtásában az állománykezelések váltak meghatározóvá, amikor az 5-7 leveles állományokban történik a védekezés, sok esetben olyan szerkombinációval, amely nem tartalmaz tartamhatást biztosító hatóanyagot. Ennek egyik következménye az, hogy a gyomirtást követően érkező csapadék újabb gyomkelési hullámot indít el, ami végül az állományok fokozott gyomosodásához vezet. Az előző évjáratban kifejezetten gyakran lehettünk ennek tanúi. Azonban a tavalyi évi időjárás azok munkáját is megnehezítette, akik az optimális gyom, illetve kukorica fejlettségi állapotra várva belecsúsztak a tartós májusi esőkbe. Ez megkésett, már túlfejlett gyomnövények elleni kezelésekhez vezetett, amikor azok már túl voltak az optimális fejlettségi állapoton, így a gyomirtás hatékonysága romlott. Ezek összességének köszönhetően a tavalyi évben gyakoriak voltak a felgyomosodott kukoricatáblák (1. kép).

Visszatekintés: A kukoricatermesztés növényvédelmi kihívásai 2023-ban

1. kép: Felgyomosodott kukoricatábla

Kártevők a kukoricában

A kukorica kártevői esetében az előző évjárat szinte eseménytelenül telt el. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem jelentkezhettek kártételükkel kisebb körzetekben, netán táblaszinten. Erre jó példa a kukoricabogár, amely esetében kisebb, kukorica után vetett területeken a lárva gyökérkártételével, valamint a kifejlett egyedek levél- és bibekártételével is találkozhattunk. Ugyanakkor az is igaz, hogy egyes, szinte állandó problémát jelentő fajok esetében meglepően alacsony károsítással találkozhattunk. Ezek közé tartozott a drótféreg, a kukorica egyik legfontosabb talajlakó kártevője. Általános, nagy területre kiterjedő kártételére ritkán adódott példa, amelynek oka lehetett az áprilisi alacsony talajhőmérséklet, valamint az, hogy a májusi csapadék hatására intenzíven növekedő kukoricák hamar kinőttek a veszélyes fejlettségi állapotból.

A kukoricamoly egyedszámának csökkenése az ország keleti, szárazabb régióiban már évek óta érzékelhető.

Hasonló tapasztalatokat szerezhettünk a fiatalkori kártevők közé tartozó kukoricabarkó esetében is. Természetesen azokon a területeken, ahol e kártevő nagy egyedszámmal van jelen, találkozhattunk „barkórágott” növényekkel, azonban a kártételt az intenzíven fejlődő növények gyorsan kinőtték.

Ellenben vannak kártevők, amelyek esetében kifejezetten alacsony kártétellel találkozhattunk a tavalyi évben. Ezek a kukoricamoly, valamint a gyapottok-bagolylepke.

A kukoricamoly egyedszámának csökkenése az ország keleti, szárazabb régióiban már évek óta érzékelhető. A 2022-es év rendkívüli szárazsága tovább csökkentette a kártevő egyedszámát, így az áttelelő generáció egyedeinek számát is, ami közvetlenül hatott a 2023-ban jelentkező kártétel mértékére. Az első generáció lárváit megtalálhattuk ugyan a címert védő levelek között, azonban a későbbiekben már csak minimális kártétel fordult elő a száron, valamint a csöveken. Minderre az alacsony induló egyedszámon túl az is magyarázatul szolgálhat, hogy a tavalyi évben az alföldi térségben a nyári időszak ismételten csapadékmentesen alakult, így az alacsony páratartalom, együttesen a rendszeresen megérkező hőhullámokkal, megnövelte a lerakott tojások pusztulási arányát.

Azonban van a kukoricának egy olyan kártevője, amely pontosan azokat a körülményeket kedveli, mint amelyek a tavalyi évben fennálltak. Ez a meleg és száraz évjáratokat kedvelő gyapottok bagolylepke. Bár a kártevő megtalálható volt a kukoricaállományokban, a csővégeken mind a lárvákkal, mind azok kártételével is találkozhattunk, azonban számuk töredéke volt a megszokottnak.

Gombabetegségek a kukoricákban

A kukorica nem tartozik a gombabetegségek által fenyegetett szántóföldi növényeink közé. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne olyan kórokozó, amelyet érdemes figyelemmel kísérnünk. Egyik ilyen a golyvásüszög. Az elmúlt években egyre gyakrabban találkozhattunk e közönséges kórokozó tüneteivel a kukoricatáblákon. A legnagyobb károkat a csemegekukorica-előállításban okozhatják, amelyben e kultúra gazdasági okok miatti gyakori vetése miatt szűkülő vetésforgó, valamint az öntözött körülmények növelik fertőzésének kockázatát. A tünetek nagyon gyakran már közvetlenül a föld feletti részeken megjelennek (2. kép), a golyva miatt a szár gyakran felreped, a növény fejlődése lelassul, sőt bekövetkezhet annak pusztulása is (3. kép).

Visszatekintés: A kukoricatermesztés növényvédelmi kihívásai 2023-ban

2.kép: Golyvásüszög tünetei a szár talajközeli részén

Visszatekintés: A kukoricatermesztés növényvédelmi kihívásai 2023-ban

3. kép: Golyvásüszög fertőzése nyomán elhalt kukorica

A fertőzés ezeken túl természetesen megjelenhet a csöveken is, amely akár a tömeges mértéket is elérheti (4. kép). A csemegekukoricán kívül gyakran a szemesnek termelt állományokban is nagy számban jelenjenek meg a tünetek.

Visszatekintés: A kukoricatermesztés növényvédelmi kihívásai 2023-ban

4. kép: Golyvásüszög tömeges csőfertőzése csemegekukoricán

Ez a talajból fertőző gombabetegség nagy valószínűséggel minden egyes művelt táblán jelen van, az pedig, hogy mekkora kártétellel jelentkezik, csupán az évjárati sajátosságokon múlik.

Van azonban egy kórokozó, amelyet főként napraforgó-betegségként tartunk számon, azonban a kukoricát is károsíthatja. Ez a hamuszürke szárkorhadás vagy makrofominás fertőzés. Az elmúlt években e kórokozó jelentősége egyre növekszik, a környezeti körülmények változása, a mind melegebb és szárazabb időjárás kifejezetten kedvező számára. Ez a talajból fertőző gombabetegség nagy valószínűséggel minden egyes művelt táblán jelen van, az pedig, hogy mekkora kártétellel jelentkezik, csupán az évjárati sajátosságokon múlik. Az edénynyalábok működését gátolva a kórokozó rontja a fertőzött növények víz- és tápanyagellátását, ami azok gyors, gyakran sokkszerű elhalását okozza. Makrofominás fertőzés a kukoricát is érheti, ami a termésképzési zavarok miatti terméscsökkenéshez (5. kép), valamint az esetleges szártörés miatt növekvő betakarítási veszteséghez vezet.

Visszatekintés: A kukoricatermesztés növényvédelmi kihívásai 2023-ban

5. kép Makrofominás fertőzés hatása, a megbetegített töveken fejlődő csövek (három jobb oldali cső) mérete csökken

A tavalyi évben tünetei látványosan a virágzást követő hőhullámok után mutatkoztak, a fertőzött táblarészeken a későbbiekben szártörés (6. kép) is jelentkezhetett. Az, hogy a tünetek mögött makrofominás fertőzés áll-e, könnyen kideríthető.

Visszatekintés: A kukoricatermesztés növényvédelmi kihívásai 2023-ban

6. kép Makrofominás fertőzés miatt kialakuló szártörés

Amennyiben a gyanússá váló tövek szárát a talajszint felett megvágva szürke bélszövetet találunk (7.kép), biztosak lehetünk a kórokozó jelenlétében. A szürke bélszövet ugyanis a gomba fennmaradását szolgáló mikroszkleróciumok tömeges jelenlétét mutatja.

Visszatekintés: A kukoricatermesztés növényvédelmi kihívásai 2023-ban

7. kép Szürke bélszövet, a makrofominás megbetegedés biztos tünete

A kukorica gombabetegségeinek tárgyalásakor nem hagyható el a csőfertőző kórokozók említése, azok ugyanis minőségi kártételükkel sokszor meghatározzák a termény értékesítésének lehetőségeit. Szerencsére a tavalyi évben, köszönhetően a csőfertőzésre hajlamosító körülmény, így a tömeges rovarrágás elmaradásának, ezen a téren különösebb probléma nem adódott.

Terméseredmények tekintetében a tavalyi évben is jelentős különbségek alakultak ki a csapadékos nyugati, valamint a száraz keleti országrészek között. Azonban a jó hozam csupán az elszenvedett veszteség mértékét volt képes csökkenteni, a piaci viszonyok miatt jövedelem többnyire nem képződött a kukoricatermesztésben. Alighanem az idei évben is az értékesítési lehetőségek és nem a szakmai kérdések fogják meghatározni e fontos növénykultúránk pozícióját.

A legjobb időpontgyomirtásra

Visszatekintés: A kukoricatermesztés növényvédelmi kihívásai 2023-ban

A 2022-es országos aszály következtében kialakult gyenge kukoricás évet követően 2023-ban az előrejelzéseknek megfelelően a korábbi évekhez képest jóval kevesebb kukoricát vetettek el. A kukorica és a gyomnövények szempontjából is jól indult a tavasz, jellemző volt az erőteljes korai gyomosodás, köszönhetően a csapadékos tavasznak. Részben ezért is volt megfigyelhető országos szinten tavaly is az a tendencia, hogy évről évre egyre nagyobb területeken végeznek korai posztemergens gyomirtást, a késői gyomirtások aránya pedig csökken.

A tendencia változása nem véletlen, hiszen a gyomnövények károkozása addig a legjelentősebb, amíg ugyanabból a talajrétegből szerzik be a vizet és a tápanyagot, mint a kultúrnövény.

Pont ezért az egyik legjobb időpont a kukorica gyomirtására a gyomnövények 1-3 leveles állapota vagy a kétszikűek 2-4 leveles állapota. Ez az időpont rendszerint a kukorica szemszögéből az egyre népszerűbb korai posztemergens időzítésre tehető. Ebben az időpontban a már kikelt gyomnövények ellen levélen keresztül nagy hatékonysággal tudunk védekezni, viszont szükség van még a talajon keresztüli tartamhatásra is az újonnan kelő gyomok ellen. Ebben a védekezési időpontban kiváló hatékonyság mellett a lehetséges károkozás mértékét is minimálisra csökkenthetjük.  Az ennél későbbi időpontban elvégzett gyomirtások bizonyítottan magukkal vonják a károkozást, végső soron a termés csökkenését is.

Ami egy fontos változás a kukorica gyomirtását tekintve, hogy az egyre népszerűbb korai posztemergens szegmenst is elérték mostanra a szerkivonások, így az S-metolaklór tartalmú készítményeket idén lehet utoljára felhasználni.

Jó hír, hogy a dimeténamid-P hatóanyag, amely az S-metolaklórhoz hasonló tulajdonságokkal bír, továbbra is elérhető lesz. Sőt a dimeténamid-P átfogó egyszikűek elleni hatása mellett erős mellékhatással rendelkezik a legjelentősebb kétszikűek ellen is, mint például a parlagfű vagy a disznóparéjfélék. Ráadásul erős vízoldékonyságának köszönhetően kevesebb bemosó csapadék esetén is hatásos.

A BASF a kukorica herbicid piac változó új igényeire szabva hozta létre az új dimeténamid-P alapú Akris® Trio kereskedelmi ajánlatát! A kereskedelmi ajánlat három hatóanyagot tartalmaz két készítmény formájában. Az Akris® dimeténamid-P-t és terbutilazint tartalmaz, ami mellé mezotrion került be az ajánlatba. A mezotrion és a terbutilazon erős, látványos levélen keresztüli hatékonyságot biztosít, a talajhatásról pedig mindhárom hatóanyag gondoskodik. Összességében egy jól elvégzett Akris® Trio-s kezeléssel biztos gyomirtó hatást kapunk a magról kelő egy- és kétszikű gyomnövények ellen, megelőzve azok károkozását.
Szerző: AgrárUnió

Címkék: kukorica, kukoricatermesztés, kukoricamoly, golyvásüszög, gyomirtás, makrofominás megbetegedés kukoricában, basf
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Amiről a talajszelvények mesélnek

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint az AKIT ...