TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 85.393,76 Ft (tonna)
Napraforgómag: 215.090,65 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 75.592,82 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 80.251,50 Ft (tonna)
Repcemag: 207.187,88 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.009,72 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 660 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 411,92
USD: 394,3
CHF: 436,03
GBP: 487,51
Hirdetés
Toxintermelő gombák a kukoricában

Toxintermelő gombák a kukoricában

Növénytermesztés - 2024.02.28

A kukoricatermesztésben egyre nagyobb hangsúlyt kap a megtermelt termény toxintartalma (aflatoxin, DON, ZON), amely néhány penészgombafaj felszaporodásának eredménye.

A toxintermelő gombák leírása, életmódja

A kukoricatermesztés során számos penészgombafaj fertőzheti a megtermelt termést, azonban nem mindegyik termel olyan mikotoxinokat, amely a termény felhasználást korlátozná. Közös jellemzőjük, hogy alkalmazkodóképességük kiváló. Évjáratonként eltérő mértékű a jelenlétük, de minden évben számítani kell megjelenésükre. A mikotoxinok- melyek másodlagos anyagcseretermékek - termelődése általában abban az esetben nő meg, amikor a kórokozó nem a számára ideális körülmények között fejlődik. A toxinokat egyaránt tartalmazza a spóra, a micélium, de az a közeg is, amelyben a kórokozó fejlődik, ugyanis a környezetbe is kiválasztja azokat.

A legfontosabb toxintermelő gombák és az általuk termelt toxinok

Faj megnevezése

A toxintermelés jellemző helye

A termelt fontosabb toxinok megnevezése

 
   

Aspergillus flavus

raktári és szántóföldi körülmények között egyaránt

aflatoxinok

   

Fusarium graminearum

szántóföldi körülmények között

deoxinivalenol (DON), zearalenon (ZON)

   

Fusarium verticillioides

szántóföldi körülmények között

fumonizinek

   

Penicillium fajok

raktári körülmények között

ochratoxin

   

A toxintermelő gombák a természetben mindenhol jelen vannak, a talajban, az elhalt növényi maradványokon, az élő növények levélzetén. A számukra kedvezően alakuló környezeti körülmények között fertőzik meg a kukoricacsövet és a kukoricaszemeket. A termény toxintartalmát vizsgálva a legtöbb évjáratban elsősorban a Fusarium-fajok, másodsorban az Aspergillus-fajok, harmadsorban a Penicillium-fajok, majd ezt követően az egyéb fajok (pl. Alternaria) által termelt mikotoxinokkal lehet találkozni.

Aspergillus flavus

Az Aspergillus nemzetség tagjai melegkedvelő gombák, melyek jelentősége a klímaváltozás hatására Magyarországon is nő. A nemzetség legfontosabb faja az Aspergillus flavus, amely a legveszélyesebb mikotoxinokat, az aflatoxinokat termeli.

Aspergillus flavusAspergillus flavus jellegzetes tünete a kukoricacsövön

Általában nem ér el magas fertőzöttséget a területen, de ennek ellenére egyes évjáratokban a vizsgált tételek akár 8-10%-ban is kimutatható a jelenléte. Környezetünkben mindenütt előfordul, általában a talajban, vagy a növényi maradványokon. Életmódja szaprofita, vagy másodlagos növényi kórokozó. Bár elsősorban, mint raktári penészgombát tartjuk számon, már a szántóföldön megfertőzheti a kukoricaszemeket, a toxintermelés már ott megindulhat. A kórokozó elsősorban a virágzáskor fertőz a bibeszálakon keresztül, a későbbiekben már csak a rovarrágás okozta sérüléseken keresztül képes erre. Időjárási körülmények terén a száraz, aszályos, forró évjáratok a kedvezőek számára.

A csőfertőzés tünete a csövön található sárgászöld színű penészgyep, amin olivazöld spóratömeg látható. Ez általában a csővégen található, de a cső bármely részén képes kialakulni. A kórokozó toxintermelése széles hőmérsékleti értékek között, 15-30 ºC között történhet, a folyamat optimuma 20-25 ºC között van. Szaporodásra széles pH-tartományban, 2,1-11,2 értékek között képes. A kórokozó által termelt aflatoxinok a legveszélyesebb mikotoxinok közé tartoznak. Nagyobb mennyiségben, vagy tartósan történő fogyasztásuk elsősorban a májat károsítja, emellett erősen karcinogének. A szántóföldön elsősorban azokat a növényeket képes megtámadni, amelyek valamilyen ok miatt legyengült, stresszelt állapotban vannak. Ez származhat tápanyaghiányból, vízhiányból, erős rovarkártételből, vagy gyomosodásból is. Bár az aflatoxin termelése már a szántóföldön is megkezdődhet, a folyamat a raktározás során folytatódhat, különösen, ha a betárolt termény nem megfelelően van kezelve. A magas nedvességtartalom (>13%) melletti tartós tárolás, a betárolt termény rossz szellőzése (nem megfelelő tisztítás miatti sok szennyeződés, vagy por) miatti alacsony oxigéntartalom elősegíti a tárolt termény toxintartalmának növekedését.

Fuzárium-fajok

A toxintermelő gombák fontos csoportját alkotják a Fusarium-fajok. Tagjai polifág, talajlakó kórokozók, amelyek elsősorban a valamilyen okból kifolyólag legyengült, sérült, stresszelt növényeket fertőznek meg.

Súlyos mértékű fuzáriumfertőzés tüneteSúlyos mértékű fuzáriumfertőzés tünete

A Fusarium-fajok fertőzését általánosan elősegítő körülmények:

  • a tenyészidőszak elején tapasztalható szárazabb periódust csapadékosabb időszak követ
  • a virágzáskori magas hőmérséklet és száraz viszonyok (F. verticillioides)
  • egyes fajok esetében a hűvös és csapadékos augusztus és szeptember (F. graminearum)
  • monokultúrás termesztési körülmények
  • kártevők (kukoricamoly, gyapottok bagolylepke jelenléte és károsítása a kukoricacsövön

Aszpergilluszos fertőzés tünete kukoricamoly csőkártételénAszpergilluszos fertőzés tünete kukoricamoly csőkártételén

Gyapottok-bagolylepke kártételeGyapottok-bagolylepke kártételén megjelenő fuzáriumos megbetegedés

Toxintermelésük kizárólag a cső és a kukoricaszemek fertőzésekor következik be, de a csíranövényt is képesek megbetegíteni. A csövön található penészgyep jelenléte és mérete önmagában nem utal automatikusan a toxintermelésre és a magasabb toxintartalomra.

Fusarium verticillioides

A kórokozó a talajban a fertőzött növényi maradványokon él, az ott képződött spórák a szél segítségével terjednek. A kórokozó általában sebzéseken keresztül képes a csövet megfertőzni, amelyek származhatnak rovarkártételből, jégverésből, vagy egyéb mechanikai behatásból. A fertőzésre általában a meleg, sőt forró, egyben száraz körülmények között kerül sor. Ezek a körülmények különösen a virágzás időszakában kedveznek a fertőzés bekövetkeztének. A későbbiekben a kórokozó számára már a szárazabb körülmények is megfelelőek. A fertőzött magok elszíneződnek, lilás-barnás színűek lesznek. A csövön képződött penészgyep fehér, lilás, vagy lazacszínű lehet. A fertőzési gócok a csövön elszórtan jelentkezhetnek. A mag belsejében látható fehér csíkok sokszor a kórokozó belső fertőzésére utalnak. A kórokozó által termelt toxinok a fumonizinek csoportjába tartoznak, amelyek elsősorban a májat károsítják és erős karcinogén hatásúak.

Belső, fuzáriumos magfertőzés jellegzetes tünete a „csillagseprű”Belső, fuzáriumos magfertőzés jellegzetes tünete a „csillagseprű”

 

Fusarium graminearum

Ez a növénypatogén penészgomba faj termeli az egyik legszélesebb körben ismert mikotoxint, a deoxinivalenolt, azaz a DON, valamint a zearalenon (ZON) toxint. A kórokozó a fertőzött növényi maradványokon telel át, leginkább a talaj felszínén maradt, le nem forgatott szármaradványokon és csuhéleveleken. Az ezeken kifejlődött spórái a szél segítségével kerülnek a kukorica virágzása során a bibére, amellyel elindul a cső fertőződése. A virágzáskori hűvös és csapadékos időjárás a fertőzés mértékét növeli. A kórokozó számára kedvező az átlagos, vagy az átlagnál hűvösebb hőmérsékletű, viszont az átlagosnál csapadékosabb augusztusi és szeptemberi hónapokat hozó évjárat. Bár a fertőzés sok esetben a csővégen jelentkezik, a cső más részét is érintheti. Ilyen esetekben jellemző, hogy a csuhélevelek szorosan tapadnak a csőhöz, nehéz lefosztani róluk. A penészgyep színe a fehértől a rózsaszínűig változhat. A fertőzött szemek toxintartalma nincs összefüggésben a csövön található penészfolt kiterjedésével. Abban az esetben is magas lehet a toxintartalom, ha a fertőzés mértéke nem tűnik magasnak. A deoxinivalenol (DON) toxin erős hatású sejtméreg, amely a fehérjeszintézist és a sejtosztódást egyaránt gátolja. Ugyancsak a kórokozó által termelt mikotoxin a zearalenon (ZON), amely ösztrogénhatású vegyület, így elsősorban a reprodukciós szerveket és a májat károsítja.

Penicillium-fajok

A Penicillium-fajok a környezetben mindenhol előforduló penészgombák, amelynek nem minden faja termel mikotoxinokat. Fertőzésük általában a különböző okok miatt sérült csövet, vagy szemeket érintheti. Ez a fizikai sérülés származhat rovarkártételből, de jégverésből is. Tünete a csövön, a szemek között képződött kékeszöld penészgyep, valamint a kékesszürke spóratömeg, amely legtöbbször a csővégen található, de a cső sérülése esetén bármelyik részén megjelenhet.

Penicilliumos fertőzésre utaló szürkészöld penészgyep a kukoricacsövön Penicilliumos fertőzésre utaló szürkészöld penészgyep a kukoricacsövön

A fertőzés a mag belsejét is érintheti, ez esetben a mag kékes színű lehet, vagy fehéren csíkolt. A toxintermelés általában a tárolás során történik. A kórokozó által termelt egyik mikotoxin az ochratoxin, amely rákkeltő hatású, elsősorban a vesét megtámadó vegyület.

A toxintermelő gombák által okozott kár

 

A mikotoxint termelő penészgombafajok kártételükkel közvetlen mennyiségi kárt is okoznak, de a legnagyobb gondot azzal okozzák, hogy a fertőzött tételek takarmányozásra nem használhatók fel, vagy felhasználásuk esetén az állattartásban okoznak egészségügyi problémákat.

A toxintermelő penészgombák által okozott kár a mezőgazdasági termelőket elsődlegesen a takarmányozási vagy élelmezési céllal termelt alapanyag értékesítési nehézségein keresztül érheti. Magas mikotoxin-tartalom mellett a megtermelt áru nem, vagy csak csökkentett áron értékesíthető. A betakarított termésből nem távolítható el a már felhalmozódott mikotoxin, aminek szintje a raktározás során tovább növekedhet. Sem hőhatással, sem fagyasztással nem befolyásolható a toxinszint, az egyetlen lehetőség a fertőzött magok fizikai úton, rostálással történő eltávolítása. Mivel a penészgombák által megtámadott magok általában könnyebbek, mint az egészségesek, tisztítási eljárásokkal nagy részük eltávolítható. Ez azonban akár jelentős mennyiségi veszteséget is okozhat.

Problémák a magas mikotoxin-tartalmú termények felhasználásakor:

Abraktakarmányként vagy takarmány-alapanyagként való felhasználás

Amennyiben a fertőzött tételek takarmányozási céllal abrakként felhasználásra kerülnek, úgy az az állatállományban okoznak egészségügyi problémákat. Bár rendelkezésre állnak különböző elven működő toxinkötők, amelyekkel a takarmánykeverés során csökkenthető az előállított termék mikotoxin-tartalma, magának az alapanyagnak az ilyen módon történő kezelésére nincs lehetőség.

Bioetanol-előállításra való felhasználás

A nagy mennyiségű mikotoxint tartalmazó alapanyag bioetanol-gyártásra sem használható fel, ugyanis egy bizonyos koncentráció fölött rontja az alkoholkihozatalt, a folyamat hatékonyságát. Ráadásul toxintartalmú alapanyagból a keletkező DDGS (szárított gabonamoslék) sem használható fel takarmányozásra, ugyanis a folyamat közben a toxintartalom az eredetihez képest akár a háromszorosára is nőhet.

Védekezés a toxintermelő gombák kártétele ellen

A csőfertőző penészgombák toxintermelése ellen a termesztés során elsősorban közvetett eszközökkel lehetséges a védekezés. Mivel toxintermelésük a raktározás során tovább folytatódhat, a tárolás körülményei is hatással vannak a termény toxintartalmának alakulására.

A toxintermelő penészgombák károsítása elleni védekezés a szántóföldön leginkább agrotechnikai módszerekkel lehetséges. A betakarításkor a kukoricaszemben lévő toxinszint már nem csökkenthető, mivel azok rendkívül stabil molekulák, sem hőkezeléssel, sem hűtéssel nem lehet elérni a lebomlásukat.

A toxintermelő gombák károsításának csökkentésére szolgáló eszközök

Agrotechnikai megoldások

  • Ellenálló fajta termesztése: a termesztett fajta kiválasztásakor figyelembe kell venni, hogy milyen annak a rezisztencia-besorolása a kórokozókkal szemben. Azok a fajták, amelyek képesek a gyors fiziológiai vízleadásra, kevésbe kitettek a toxintermelődés veszélyének. A cső és a kukoricaszemek nedvességtartalmának gyors csökkenése megakadályozza a kórokozók fejlődését, csökkenti csövön a fertőzés kiterjedését.
  • a termesztett fajta tenyészidejének figyelembevétele. a hosszú tenyészidejű fajták a késői betakarítási idő miatt általában jobban kitettek a toxintermelésnek, esetükben a rövidebb tenyészidejű fajtákhoz képest még azonos fertőzési szint mellett is nagyobb az esély a magasabb toxintartalomra.
  • a monokultúra elkerülése: a monokultúrában termesztett kukorica esetében komoly a veszély a fokozott fertőződésre és a magas toxintartalomra. Kukorica után érzékeny fajtát vetni tilos, ilyen esetekben ellenálló fajtát kell választani.
  • a fertőzött növényi maradványok leforgatása: a talajfelszínen maradó fertőzött növényi maradványok komoly fertőzési veszélyt hordoznak magukban. Ezeket mélyszántással tökéletesen le kell forgatni, hogy minél hamarabb lebomoljanak a talajban.
  • a növényeket ért stresszhatások csökkentése: ennek során törekedni kell a növényeket ért stresszhatások elkerülésére. Ezért harmonikus tápanyag-ellátással, jó talajmunkával biztosítani kell a gyors és egyöntetű kelést és a gyors kezdeti fejlődést. El kell kerülni a terület felgyomosodását és a fiatalkori rovarkártevők kártételét. Egy esetleges korábbi vetéssel egyes évjáratokban el lehet kerülni a korai szárazságstressz bekövetkeztét. Nem szabad az állományt túlzottan besűríteni, a vetésnél figyelembe kell venni a fajta esetében ajánlott tőszámot.
  • megfelelő betakarítási idő megválasztása: minél későbbre halasztódik egy-egy terület betakarítása, annál valószínűbb, hogy magasabb lesz a róla learatott szemtermés toxintartalma. Ennek elkerülése érdekében az erősen fertőzött területeken érdemes akár a magasabb szárítási költséget is vállalni és magasabb szemnedvesség mellett elvégezni a betakarítást.
     

Növényvédő szerek állományban történő felhasználása

A csőfertőző penészgombák elleni növényvédő szeres védekezés általában nem ér el kellő hatékonyságot. Ilyen beavatkozáskor fokozottan ügyelni kell arra, hogy a kukoricacsövön megfelelő fedettséget érjen el a kijuttatott készítmény. A legjobb eredmény nagy lémennyiséggel, belógó szórófejek alkalmazásával érhető el. A felhasznált készítmény választásakor figyelembe kell venni, hogy annak esetleges zöldítő hatása a tenyészidőt kitolhatja, ami kedvezőtlen esetben a Fusarium-fajok fertőzésének mértékét növelheti.

Bár a kukoricacsövet megbetegítő, toxintermelés szempontjából fontos gombák ellen direkt gombaölő szeres védekezéssel csak részleges eredmény érhető el, a növényvédelemnek fontos szerepe van fertőzésük mérséklésében. A csövet és a szemeket érő rovarkártételnek ugyanis közvetlen hatása van annak mértékére, így, ha azt megakadályozzuk, az megmutatkozik a megbetegített kukoricacsövek számában, végső soron pedig az esetleges toxintartalomban is. Ebből a szempontból a lenagyobb figyelmet igénylő kártevők a kukoricamoly, valamint a gyapottok-bagolylepke, amelyek lárvái kártételükkel kaput nyitnak e kórokozók számára. Különösen a gyapottok-bagolylepke esetében nagy annak a valószínűsége, hogy a csuhélevelek alatti károsítása nyomán felhalmozódó, nehezen kiszáradó, szinte mindig nedves rágcsálékon és ürüléken kialakuljon a fuzáriumos fertőzés, amely a későbbiekben a cső mind nagyobb hányadára terjedhet át. A két kártevővel szemben felszívódó hatású, a növényben jól szállítódó, egyben hosszú hatástartammal rendelkező rovarölő szerrel lehet eredményesen védekezni. Azonban a hatékony védekezés kulcsa, túl a megfelelő szerválasztáson, a védekezés pontos, a kártevők rajzásához igazított időzítése. Ma már költségmentesen elérhető olyan, növényvédőszer-gyártó cég által üzemeltetett szolgáltatás, amely minden információt megad a kezelés pontos időpontjának meghatározásához.

A lepkekártevőkön kívül a kukoricabogár kifejlett egyedei is képesek hasonló módon segíteni a csőfertőzést. Bár ennek valószínűsége kisebb, mint a korábbiakban említett kártevők kártételekor, esetében az évjárati hatás is erőteljesebben mutatkozik, azonban a bogarak által a csővégen megrágott szemeken is kialakulhat csőfertőzés és megjelenhetnek annak tünetei.

Teendők a betakarítás előtt

A betakarítás megkezdése előtt fel kell mérni az egyes területek penészgomba-fertőzöttségét. Ennek során véletlenszerűen kiválasztott növényeken kell megvizsgálni a csöveket. A csuhélevelek eltávolítása után a teljes csövet át kell nézni, a csőalaptól a csővégig, felmérve a penészfoltok meglétét és kiterjedését. Szántóföldi körülmények között általában a magasabb szemnedvességet igénylő Fusarium-fajok jelenlétével kell számolni.

A vizsgálat tapasztalatai alapján:

  • az erősebben fertőzött területeken minél korábban el kell kezdeni a betakarítást, akár magasabb szemnedvességnél is.
  • az erősebben fertőzött területeken a kombájn beállításával csökkenteni lehet a betakarított termésben a fertőzött szemek arányát. Mivel a beteg szemek súlya általában kisebb, mint az egészségeseké, azok megfelelő gépbeállítás mellett eltávolíthatók. Ezt azért is érdemes megtenni, ugyanis ezek a szemek sokkal sérülékenyebbek is, így a későbbiekben a terménykezelés során sok törött szemet eredményeznek majd, ami a betárolt termény szellőzésének akadályozásával tovább rontja a helyzetet.
  • az erősen fertőzött területről származó terményt nem szabad összekeverni a kevésbé fertőzött területekről származóval.
     

A szárítás és tárolás során rendelkezésre álló megoldások a toxintartalom növekedésének megakadályozására

  • a fertőzött területről betakarított termés mielőbbi szárítása Az erősen fertőzött területről a telepre beérkező termést minél gyorsabban le kell szárítani. A garmadában, szárítatlanul történő tárolása különösen akkor veszélyes a toxintartalom növekedése szempontjából, ha a szemek nedvességtartalma 15% felett van. A szárítás során a szemnedvességet 13% alá kell csökkenteni, ez a nedvességtartalom ugyanis már nem felel meg a penészgombák igényének, így növekedésüket gátolja, a további toxintermelést megakadályozza.
  • a fertőzött területről származó termést magas hőmérsékleten, gyorsan kell leszárítani. Ez a módszer kedvezőbb, mint az alacsonyabb hőmérsékleten, hosszabb ideig tartó szárítási ciklus. A hőkezelés elpusztítja a kórokozókat, de a magban lévő toxintartalmat már nem csökkenti, az a magas hőmérséklet hatására sem bomlik el.
  • a hosszabb ideig történő tárolás esetén a 13% alatti szemnedvesség adja a legnagyobb biztonságot a toxintermelés megakadályozása szempontjából. Az ettől magasabb szemnedvesség, különösen nyári, magasabb hőmérsékletű tároláskor megnöveli a toxintermelés valószínűségét.
  • a termény tisztításakor törekedni kell a fertőzött magok minél nagyobb hányadának eltávolítására. Mivel azok általában könnyebbek az egészséges magoknál, így a fajsúlykülönbség lehetőséget ad erre.
  • a betárolást megelőzően a tárolótérből el kell távolítani minden növényi szennyeződést, magot, tört szemet, port. Ugyanis amennyiben ezek fertőzöttek a penészgombákkal, kedvezőtlen körülmények között képesek elindítani a fertőzést.
  • mivel a penészgombák fejlődésének leginkább a nedves környezet kedvez, biztosítani kell, hogy a betárolt terményt sem a padozatból felszivárgó, sem a födémről becsorgó víz ne érhesse. Ilyen pontokon olyan gócok alakulhatnak ki, ami a terménykárosító rovarkártevők számára is kedvező életkörülményeket biztosítanak. Az összetömörödő gócokba még a terménygázosításra használt foszfor-hidrogén sem tud kellő mértékben behatolni, így az elvégzett kezelés hatásfoka nem lesz megfelelő, és a termény toxintartalma is növekedhet.
Címkék: kukorica, kukoricatermés, kukoricatermesztés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Ragadós száj- és körömfájás jelent meg Németországban

Németországban 37 év után ismét megjelent a ragadós száj- és körömfájás. Brandenburg tartományban három, szabadon ...