TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.763,44 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.804,19 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.727,80 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.752,07 Ft (tonna)
Repcemag: 162.670,79 Ft (tonna)
Full-fat szója: 213.334,71 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 388,81000
USD: 359,44000
CHF: 407,67000
GBP: 454,94000
Hirdetés
Kabatiellás szemfoltosság - Kabatiella zeae - A kukorica gombabetegségei III.

Kabatiellás szemfoltosság - Kabatiella zeae - A kukorica gombabetegségei III.

Növénytermesztés - 2024.02.11

A kabatiellás szemfoltosság kórokozóját (Kabatiella zeae) korábban veszélyes kórokozóként tartották számon. Mára kártétele, így jelentősége csökkent.

Hirdetés

A kabatiellás szemfoltosság kórokozójának leírása, életmódja

A kórokozó micélium formájában telel át a fertőzött növényi maradványokon, ahol a talajhőmérséklet emelkedésévek tömegével képzi a konídiumait. Ezek a szél, illetve a felverődés által kerülnek a kukorica levelére, ahol csíratömlőt fejlesztenek és a levélbe hatol.

A konídiumai 10 ºC felett már csíráznak, amihez kb. 7 órás összefüggő vízborítás szükséges. A betegség tünetei a fertőződést követően 4-10 nap múlva jelentkeznek.

A kicsi -1-4 mm átmérőjű- áttetsző, kör alakú foltok elsősorban a levéllemezen, de időnként a levélhüvelyen és a csuhéleveleken is megjelennek.

A foltok körül világos színű klorotikus gyűrű alakul ki. Később ezek közepe kifakul, szürkés színűvé válik és elvékonyodik, a szélükön vörösesbarna, antociános szegély alakul ki.

Kabatiellás szemfoltosság kukoricában

Jellegzetes kabatiellás tünetek a kukoricalevélen

A folt elhalt közepén másodlagos kórokozók telepedhetnek meg, amelynek révén az sötét lesz és kialakul a jellegzetes "szemfolt" tünet.

Kabatiellás szemfoltosság

Kabataiellás foltok, közepükön már elhalt levéllemezzel

Később a foltok közepe felszakadozik, kihullik. Az erősen fertőzött levelek sárgulnak, elhalnak. A kialakult foltok még az elszáradt leveleken is láthatók. A tünetek leginkább a főér mentén, illetve a levélszélen jelennek meg, megjelenésükre jellemzően a nyár közepétől lehet számítani.

A kórokozó számára kedvező feltételek leginkább a nyár második felében, illetve az ősz elején alakulhatnak ki. Fertőzésére leginkább a meleg, csapadékos évjáratokban lehet számítani. A fertőzés tünetei először általában a kukoricatábla mélyebb fekvésű részein jelentkeznek, illetve olyan helyeken, ahol erős az éjszakai harmatképződés.

A kabatiellás szemfoltosság kártétele

A kabatiellás szemfoltosság súlyos fertőzés esetén levélvesztést, az asszimiláló levélfelület csökkenését okozza. Kártétele leginkább akkor válik jelentősebbé, ha a fertőzés a virágzást követően 3-4 héten belül megtörténik.Címkék: kukorica, kukoricatermesztés, kukoricatermés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A Nébih keresi meg az eGN adategyeztetésben érintett ...

Február 15. éjfélig lehetett feltölteni a gazdálkodási naplókat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ...