TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
Hamuszürke szárkorhadás (Macrophomina phaseolina) - A kukorica gombabetegségei II.

Hamuszürke szárkorhadás (Macrophomina phaseolina) - A kukorica gombabetegségei II.

Növénytermesztés - 2024.02.07

A hamuszürke szárkorhadás kórokozója, a Macrophomina phaseolina széles körben elterjedt, polifág kórokozó. Kártétele leginkább a napraforgóban jelentkezik, de a kukoricát is képes megbetegíteni.

A hamuszürke szárkorhadás (Macrophomina phaseolina) kórokozójának leírása, életmódja

A hamuszürke szárkorhadás kórokozója mikroszkleróciumokkal telel át a fertőzött növény növényi maradványain, elsősorban a gyökér- és szármaradványokban. A talajban évekig képes megtartani csírázóképességét. Leginkább száraz és meleg talajban közvetlenül képes megfertőzni a kukoricát.

A mikroszkleróciumból fejlődő micélium az epidermisz áttörésével, vagy a gázcserenyílásokon keresztül hatol a növénybe., amelyben tovább fejlődve bejut a szállító edénynyalábokba. A kukorica gyökérnyaki részén, valamint a szár bélszövetében nagy mennyiségű, mákszem méretű, fekete mikroszkleróciumot képez, amitől az szürkés színezetet kap.

hamuszürke szárkorhadásFekete mikroszkleróciumok a bélszövetben

hamuszürke szárkorhadás a kukoricábanA bélszövet szürke elszíneződése a kórokozó fertőzésére utal

Korai fertőzése esetén már a kezdeti fejlődés időszakában képes a kukoricát károsítani. A gyökereken vizenyős, rothadó foltok képződnek, amelyek később feketén elszíneződnek. A korán megfertőzött növények elpusztulhatnak.

A későbbiekben - a címerhányástól kezdődően - egyes növények sokkszerűen elhervadnak. Késői fertőzésekor Macrophomina phaseolina, szárkorhadás lép fel, amelynek következménye szártörés lehet.

hamuszürke szárkorhadás fertőzésA fertőzés egyik következménye a szár gyengülése, törése

A kórokozó a szár alapi részét és a gyökereket is károsíthatja, aminek következtében az epidermisz felhasadozik, és a növény kidől. A fertőzött növények kényszerérettek lesznek.

A kórokozó melegigényes, hőoptimuma 27 ºC körül alakul. A kukorica virágzásakor bekövetkezett stresszhatás, együttesen a meleg -sőt forró-, aszályos időszakkal, növelheti a fertőzés valószínűségét.

A hamuszürke szárkorhadás kártétele kukoricában

A hamuszürke szárkorhadás kártétele kukoricában a csíranövény pusztulásában, szárkorhadásban és a fertőzött növények elhalásában jelentkezhet.

A kórokozó fertőzése nyomán bekerül a növény szállítórendszerébe, csökkentve, vagy megszüntetve a víz- és tápanyag-áramlást. Ennek következtében hervadás, pusztulás állhat be kedvezőtlen esetben, de akkor is terméscsökkenéshez vezet ha ezek a tünetek nem jelentkeznek. Késői fertőzésekor szárkorhadás is bekövetkezhet, aminek hatására a növények szára eltörik.

Macrophomina phaseolina tüneteA megbetegített töveken a cső mérete csökken (balra egy egészséges, jobbra három, megbetegített növényekről származó kukoricacső)

Védekezés kukoricában a hamuszürke szárkorhadás, Macrophomina phaseolina ellen

A kártétel megelőzése elsősorban az ellenálló fajták termesztésével valósítható meg. A rövid tenyészidejű hibridek érzékenyebbek a fertőzésére. Mivel a kórokozó a száraz és meleg talajt kedveli leginkább, öntözéses termesztésben mérsékelni lehet a fertőzés bekövetkeztének kockázatát.

Címkék: hamuszürke szárkorhadás, kukorica
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Mit tehet, aki támogatást visszakövetelő határozatot kapott?

Kedves Olvasók! Alábbi cikkemben ismételten a fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatásával kapcsolatban ...