Egészségmegőrzés biozöldségekkel
Növénytermesztés - 2024.01.22
Az erdélyi termelő pontosan ismeri a fóliasátorban fejlődő növények élettani hatásait
Napjainkban egyre inkább arra vágynak az emberek, hogy egészségesen étkezzenek. Egyesek válogatnak az élelmiszerek között, hogy lehetőleg vegyszer- és minden egyébtől mentes legyen az, amit megesznek, másoknak meg teljesen mindegy – csak hizlaljon… Józsa – Fogarasi Erzsébet – már gyerekkorában kapcsolatba került a növénytermesztéssel, s lassan 30 éve foglalkozik biogazdálkodással.
A romániai Maros megyei Dózsa György település földje fekete, szurkos, alacsony aranykorona-értékkel rendelkezik, de Erzsébet és családja évtizedek óta foglalkozik ezen a tájon növénytermesztéssel. A most 48 éves biogazda már gyerekként segített az édesanyjának kapálni, locsolni, a zöldségcsomókat összekötözni, amit a szülők a csíkszeredai piacra vittek – akkoriban vonattal – eladni.
Fogarasi Erzsébet a fóliasátorban termesztett, különlegesen ízletes bioparadicsommal
Sok jó zöldség kis helyen is elfér
Megszerette a zöldségtermesztést (az élet nagy tanítómester…), s mivel nagyon kevés volt a munkalehetőség Marosvásárhelyen és környékén, elvégzett egy biokertészeti tanfolyamot. Sok érdekességet tanult a biogazdálkodásról, és még jobban megszerette azt, amit csinált. Munka pedig akad bőven, mivel a kertészetben a bogyós gyümölcsök (fekete és piros ribizli, áfonya, málna, szeder, egres) mellett saláta, spenót, zeller, torma, murok (sárgarépa), karalábé, újhagyma, vörös és lila hagyma, fokhagyma, pityóka (krumpli), bab között fűszernövények (levendula – a kedvence –, bazsalikom, menta, citromfű, kapor) is várják a gondoskodó kezeket.
Az elmúlt 30 év alatt nem sikerült teljesen megtisztítani a földet a korábbi vegyszerezés nyomaitól, s mivel szerves trágya a gyér állatállomány miatt alig van a környéken, csak a szabadföldi kukoricára használ műtrágyát, a fóliasátrakban lévő növényekre nem. A biogazdálkodásban az a jó – vallja –, hogy nem mérgezzük tovább vegyszerrel a vásárlókat, fogyasztókat. A csíkszeredaiak megszerették a Dózsa Györgyből érkező termékeket, évek óta sokan vannak, akik keresik a biogazdaságban termesztett egyedi, hagyományos ízeket. Ez Erzsébetnek egyfajta bátorítással szolgál a munkája folytatására. Pedig az egyhektáros terület napi robotja már néha fárasztó, napszámost alig lehet találni, aki meg jön, az egy-két óra múlva elmegy, mert dolgozni kell… Párja, az 50 éves István autószerelő, fiúk, a 7 éves Tóbiás nem vonzódik a földműveléshez, inkább apja nyomdokaiba szeretne lépni.
A biogazdálkodásban az a jó, hogy nem mérgezzük tovább vegyszerrel a vásárlókat, fogyasztókat.
A sokféle zöldséget szeretettel és vegyszermentesen nevelik
Gyógyhatású minden falat
A szezon után, ősszel, úgy, mint a föld, a természet, Erzsébet és szülei is pihennek. Ilyenkor Erzsébet kísérletezik: a murok, a paszuly, a krumpli és a petrezselyem saját vetőmagból kel ki tavasszal, a többi mag hibrid. Megpróbálkozott lila paszuly ültetésével, koktélparadicsomból pedig lila, zöld és sárga színű is megtalálható a három fóliasátorban. A csepegtetőrendszerű öntözéshez 3 fúrt kút szolgáltatja a vizet, kettővel a kertet locsolják reggel, egy pedig a háztartást látja el. Azért nem este locsolnak, mert napközben a víz felmelegszik a csőrendszerben, s az sokkolná a növényeket.
Erzsébet kedvence a Rodia paradicsom, amely lédús, enyhén édes, savas hatású, de befőzésre vagy kechupnak, sőt szalonna mellé is kiváló. A sárga színű paradicsom nem édes, nem annyira savas, nincs nagy cukortartama, éppen ezért a cukorbetegségben vagy a magas koleszterinszinttel küszködőknek ajánlott. A koktélparadicsomok édesek, minden korosztály szereti, s mivel kisméretűek, jobban magukba szívják a napot, a sárgában több a D-vitamin, a fekete és lila koktélparadicsomok a magas koleszterinttől és a cukorbetegségben szenvedőknek javasoltak.
A lila hagyma az időseknek ajánlott, meghűlésre, megfázásra, de megpucolva teát is lehet főzni belőle, amibe pörkölt diót kell darabolni. A vörös hagyma étkezésre, megfázásra, valamint köhögés ellen vethető be, és érdemes este az ágy mellé feldarabolt hagymát elhelyezni, az reggelre „összeszedi” a levegőből a bacilusokat. A fokhagyma igazi antibiotikum, egy-két gerezd elharapása reggel senkinek sem árt, s fogyasztása után almát vagy répát kell enni a szag eltüntetésére.
A vörös hagyma étkezésre, megfázásra, valamint köhögés ellen vethető be, és érdemes este az ágy mellé feldarabolt hagymát elhelyezni, az reggelre „összeszedi” a levegőből a bacilusokat.
A torma ugyancsak bacilusölő, egészben vagy lereszelve, ecettel vagy mézzel ízesítve zsíros ételekhez fogyasztva nagyon jó tisztító hatása van. A bazsalikom nagyon jó élettani hatással rendelkezik, salátákhoz, krémekhez, pizzára, spagettire kitűnő, gyulladáscsökkentő, de szomjúság ellen is javasolt.
Sokan nem is sejtik, hogy a helyben megtermelhető, hazai termelőtől beszerezhető zöldségféléknek, ha megfelelő minőségűek és vegyszertől mentesek, mennyi pozitív hatásuk lehet a szervezetre – pedig a szuperélelmiszerek valójában köztünk élnek, csak meg kell tanulni felismerni őket.
Szerző: AgrárUnió
Címkék: zöldség, biozöldség, biogazdálkodásA vetéstechnológia és a vízellátás hatása a csemegekukorica ...
Pöttinger Plano VT 6060 – A teljes keresztmetszetű ...
Íme, egy új, stressztűrő kukorica, kiugró termőképességgel
A szőke szépség (2. rész) – Haflingi ló felvezetésben, ...
A KWS nem csak zsákban méri a kukoricahibridjeit
JÖN A 43. AGROmashEXPO
Terméshozam és ellenállóképesség – Jönnek a szezon legjobb ...
A mezőgépek veteránjai – KÜHNE HUNGÁRIA DRILL vetőgép
Rekordszámú új traktorregisztráció volt a Fendt-nél 2024-ben
Növényvédelem és ami mögötte van – A HORSCH fejlett talajművelő ...