TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.763,44 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.804,19 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.727,80 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.752,07 Ft (tonna)
Repcemag: 162.670,79 Ft (tonna)
Full-fat szója: 213.334,71 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 661 Ft
Benzin ára: 614 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,04
USD: 360,29
CHF: 408,58
GBP: 454,11
Hirdetés
Egészségmegőrzés biozöldségekkel

Egészségmegőrzés biozöldségekkel

Növénytermesztés - 2024.01.22

Az erdélyi termelő pontosan ismeri a fóliasátorban fejlődő növények élettani hatásait

Hirdetés

Napjainkban egyre inkább arra vágynak az emberek, hogy egészségesen étkezzenek. Egyesek válogatnak az élelmiszerek között, hogy lehetőleg vegyszer- és minden egyébtől mentes legyen az, amit megesznek, másoknak meg teljesen mindegy – csak hizlaljon… Józsa – Fogarasi Erzsébet – már gyerekkorában kapcsolatba került a növénytermesztéssel, s lassan 30 éve foglalkozik biogazdálkodással.

A romániai Maros megyei Dózsa György település földje fekete, szurkos, alacsony aranykorona-értékkel rendelkezik, de Erzsébet és családja évtizedek óta foglalkozik ezen a tájon növénytermesztéssel. A most 48 éves biogazda már gyerekként segített az édesanyjának kapálni, locsolni, a zöldségcsomókat összekötözni, amit a szülők a csíkszeredai piacra vittek – akkoriban vonattal – eladni.

Egészségmegőrzés biozöldségekkel

Fogarasi Erzsébet a fóliasátorban termesztett, különlegesen ízletes bioparadicsommal

Sok jó zöldség kis helyen is elfér

Megszerette a zöldségtermesztést (az élet nagy tanítómester…), s mivel nagyon kevés volt a munkalehetőség Marosvásárhelyen és környékén, elvégzett egy biokertészeti tanfolyamot. Sok érdekességet tanult a biogazdálkodásról, és még jobban megszerette azt, amit csinált. Munka pedig akad bőven, mivel a kertészetben a bogyós gyümölcsök (fekete és piros ribizli, áfonya, málna, szeder, egres) mellett saláta, spenót, zeller, torma, murok (sárgarépa), karalábé, újhagyma, vörös és lila hagyma, fokhagyma, pityóka (krumpli), bab között fűszernövények (levendula – a kedvence –, bazsalikom, menta, citromfű, kapor) is várják a gondoskodó kezeket.

Az elmúlt 30 év alatt nem sikerült teljesen megtisztítani a földet a korábbi vegyszerezés nyomaitól, s mivel szerves trágya a gyér állatállomány miatt alig van a környéken, csak a szabadföldi kukoricára használ műtrágyát, a fóliasátrakban lévő növényekre nem. A biogazdálkodásban az a jó – vallja –, hogy nem mérgezzük tovább vegyszerrel a vásárlókat, fogyasztókat. A csíkszeredaiak megszerették a Dózsa Györgyből érkező termékeket, évek óta sokan vannak, akik keresik a biogazdaságban termesztett egyedi, hagyományos ízeket. Ez Erzsébetnek egyfajta bátorítással szolgál a munkája folytatására. Pedig az egyhektáros terület napi robotja már néha fárasztó, napszámost alig lehet találni, aki meg jön, az egy-két óra múlva elmegy, mert dolgozni kell… Párja, az 50 éves István autószerelő, fiúk, a 7 éves Tóbiás nem vonzódik a földműveléshez, inkább apja nyomdokaiba szeretne lépni.

A biogazdálkodásban az a jó, hogy nem mérgezzük tovább vegyszerrel a vásárlókat, fogyasztókat.

Egészségmegőrzés biozöldségekkel

A sokféle zöldséget szeretettel és vegyszermentesen nevelik

Gyógyhatású minden falat

A szezon után, ősszel, úgy, mint a föld, a természet, Erzsébet és szülei is pihennek. Ilyenkor Erzsébet kísérletezik: a murok, a paszuly, a krumpli és a petrezselyem saját vetőmagból kel ki tavasszal, a többi mag hibrid. Megpróbálkozott lila paszuly ültetésével, koktélparadicsomból pedig lila, zöld és sárga színű is megtalálható a három fóliasátorban. A csepegtetőrendszerű öntözéshez 3 fúrt kút szolgáltatja a vizet, kettővel a kertet locsolják reggel, egy pedig a háztartást látja el. Azért nem este locsolnak, mert napközben a víz felmelegszik a csőrendszerben, s az sokkolná a növényeket.

Erzsébet kedvence a Rodia paradicsom, amely lédús, enyhén édes, savas hatású, de befőzésre vagy kechupnak, sőt szalonna mellé is kiváló. A sárga színű paradicsom nem édes, nem annyira savas, nincs nagy cukortartama, éppen ezért a cukorbetegségben vagy a magas koleszterinszinttel küszködőknek ajánlott. A koktélparadicsomok édesek, minden korosztály szereti, s mivel kisméretűek, jobban magukba szívják a napot, a sárgában több a D-vitamin, a fekete és lila koktélparadicsomok a magas koleszterinttől és a cukorbetegségben szenvedőknek javasoltak.

A lila hagyma az időseknek ajánlott, meghűlésre, megfázásra, de megpucolva teát is lehet főzni belőle, amibe pörkölt diót kell darabolni. A vörös hagyma étkezésre, megfázásra, valamint köhögés ellen vethető be, és érdemes este az ágy mellé feldarabolt hagymát elhelyezni, az reggelre „összeszedi” a levegőből a bacilusokat. A fokhagyma igazi antibiotikum, egy-két gerezd elharapása reggel senkinek sem árt, s fogyasztása után almát vagy répát kell enni a szag eltüntetésére.

A vörös hagyma étkezésre, megfázásra, valamint köhögés ellen vethető be, és érdemes este az ágy mellé feldarabolt hagymát elhelyezni, az reggelre „összeszedi” a levegőből a bacilusokat.

A torma ugyancsak bacilusölő, egészben vagy lereszelve, ecettel vagy mézzel ízesítve zsíros ételekhez fogyasztva nagyon jó tisztító hatása van. A bazsalikom nagyon jó élettani hatással rendelkezik, salátákhoz, krémekhez, pizzára, spagettire kitűnő, gyulladáscsökkentő, de szomjúság ellen is javasolt.

Sokan nem is sejtik, hogy a helyben megtermelhető, hazai termelőtől beszerezhető zöldségféléknek, ha megfelelő minőségűek és vegyszertől mentesek, mennyi pozitív hatásuk lehet a szervezetre – pedig a szuperélelmiszerek valójában köztünk élnek, csak meg kell tanulni felismerni őket.
Szerző: AgrárUnió

Címkék: zöldség, biozöldség, biogazdálkodás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kubota fűnyírók: Jobb módszer a fűnyírásra

Legyen szó kertről vagy nagy pázsitról, a Kubota®, a professzionális fűnyírók széles skáláját nyújtja, ...