TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.964,48 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.533,77 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 61.253,64 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 51.866,29 Ft (tonna)
Repcemag: 159.604,60 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.503,23 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 607 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,78
USD: 359,69
CHF: 396,83
GBP: 450,76
Hirdetés
Az FMC teljesen új stílust teremtett az agráriumban

Az FMC teljesen új stílust teremtett az agráriumban

Növényvédelem - 2024.01.17

Rendhagyó keretek között zajló, ugyanakkor izgalmas szakmai konzultáció tanúi lehettek azok a gazdálkodók, akik csatlakoztak az FMC-Agro évindító fórumához. A cég munkatársainak célirányos beszélgetéseiből ugyanis számos, a szántóföldi növénytermesztést érintő témában kaphattak gyakorlati megoldásokra koncentráló válaszokat, olyanokat, amelyeket közvetlenül hasznosíthatnak saját munkájuk során.

A Granstar® titka

A kalászosok őszi gyomirtásában az elmúlt év végének időjárása sok problémát okozott. A csapadékos körülmények egyes területeken már magának a vetésnek az elvégzését is akadályozták, a felázott táblarészek, az esetleg korán kialakuló vízállások ablakos, vetetlen foltokkal tarkított táblák kialakulásához vezettek. Ezen túl sokszor egyáltalán nem, vagy csak késve lehetett elvégezni az őszi gyomirtást, így az ősszel kelő és áttelelő gyomnövények jelentős állománya alakulhatott ki. 

Mindez azt jelenti, hogy a megszokotthoz képest nagyobb lesz a tavaszi gyomirtás jelentősége, erőteljesebb korai gyomnyomásra, ezen túl a vetetlen foltokban olyan gyomnövények megjelenésére kell számítani, amelyek gabonában általában nem okoznak problémát. Ebben a helyzetben az FMC-Agro ajánlata a Granstar® SuperStar gyomirtószer-csomag. A Granstar® márkanév nem szorul bemutatásra, ez a gabonatermesztők által kedvelt készítmény már évtizedek óta tekinthető piacvezetőnek hazánkban.

Mindez köszönhető rendkívüli felhasználási rugalmasságának, széles, a mezei acatra is kiterjedő kétszikűirtó spektrumának, kultúrnövénnyel szembeni kíméletességének, valamint kedvező keverhetőségi tulajdonságainak.  Utóbbi jellemzője kihasználható arra, hogy egy kezeléssel több növényvédelmi probléma egyidejűleg is megoldható legyen, így az állományokban fellépő gombabetegségek vagy akár az állandó tavaszi problémát jelentő vetésfehérítő elleni védekezés. Az FMC-Agro mindezt olyan módon támogatja, hogy a Granstar® SuperStar Rapid + Riza Pack összeállításban ezek együttes, gazdaságos beszerzését teszi lehetővé.

Figyelem! A Riza® 250 EW 2024. február 14-ig szerezhető be a növényvédő szer kereskedőknél és 2025 februárjáig felhasználható a kalászosokon túl akár repcében vagy gyümölcsösökben is!

RhizoMagic™ TudásTár

A növényvédő készítmények kínálatának szűkülésével, felhasználásuk adminisztratív korlátozásával egyre fontosabbá válnak azok a termékek, amelyek a növények kondíciójának javításával, ellenállóképességük fokozásával mérséklik a növényegészségügyi problémák fellépését, az ebből fakadó terméskiesést. E mellett rendkívül fontos szerepet kap a kultúrnövények stresszhatásokkal szembeni védelme, függetlenül attól, hogy azok biotikus vagy abiotikus okok miatt következnek be.

Ebben a termékkörben összetételében és hatékonyságában a jelenleg piacon lévő termékek közül kiemelkedik a RhizoMagic™ növény- és talajkondicionáló készítmény. Komplex összetételében megtalálhatók mindazok az összetevők, amelyek fontosak a növénykondicionálás és stresszkezelés szempontjából, így pl. a makro-, mezo- és mikroelemek, a növényazonos L-aminosavak, a mannit, a tannin, az alginit, valamint a laminarin.

Ezek összessége révén érhető el az a biológiai többlethatás, amely a növénytápláláson túl a legkülönbözőbb stresszhelyzetekben képes segítséget nyújtani a növény számára. Fontos adalék a RhizoMagic használatával kapcsolatban, hogy az Agro-ökológiai Program (AÖP) által elismert termék, már kétszeri alkalmazásával, szántóföldi növények esetén összesen 3 liter felhasználása mellett megszerezhető a növénykondicionálók után igénybe vehető 1 pont. A készítmény immár ötödik éve érhető el a magyar piacon, ez idő alatt óriási mennyiségű tapasztalat született felhasználása során.

Az FMC-Agro ezeket teszi hozzáférhetővé a „RhizoMagic™ Online TudásTár” elindításával. Ezen a felületen az érdeklődők évjáratra, vármegyére, növénykultúrára és stresszhelyzetre szűrve érhetnek el konkrét információkat, amelyek igen sokszínű módon, termelői videókon, kísérleti eredményeken, „ilyen volt-ilyen lett” jellegű fotókon keresztül kerülnek bemutatásra.

Válassza az eredetit!

Az elmúlt évek egyre gyakrabban jelentkező problémája az ellenőrizetlen és ellenőrizhetetlen származású és összetételű termékek felhasználása a szántóföldi növények növényvédelmében. Mindez igaz a napraforgó gyomirtására is, amikor olyan szerek kerülnek ott felhasználásra, amelyek ebben a kultúrában nem rendelkeznek engedéllyel.

Ennek következménye nem csupán az lehet, hogy egy gabonában felhasználható készítmény egyéb hatóanyaggal történő szennyeződése miatt teljes állománypusztulás következik be, hanem mindez hatósági eljárást is vonhat maga után. Az FMC-Agro egyértelműen azt képviseli, hogy csupán az eredeti, a gyártás során minőségi ellenőrzések során átesett, az adott kultúrában engedélyokirattal rendelkező termékek azok, amelyek kockázatmentesen és az elvárt hatékonysággal alkalmazhatók.

Ilyen termék az Express™ 50 SX® gyomirtó szer. Ez a készítmény egyik meghatározó szereplője a biztonságos napraforgótermesztésnek, ugyanis felhasználásával a kétszikű gyomnövények széles skálája, így az évelő mezei acat is eredményesen irtható. Ma már számtalan olyan napraforgóhibrid érhető el, amely tolerálja a készítmény tribenuron-metil hatóanyagát, így alkalmazása biztonságos, annak során a fitotoxicitás veszélye nem áll fenn.

Előfordulhatnak azonban olyan gyomosodási szituációk, amikor a probléma megoldása más hatóanyag bevonását is szükségessé teszi. Ilyen gyomosodási probléma az ország egyre nagyobb hányadán megjelenő vadkender, amelynek hatékony irtása az Evorelle® Express™ használatával érhető el. Ez a készítmény a szokásostól eltérő ellenállóképességű napraforgóhibridekben alkalmazható, azonban egyre több ilyen áll a gazdálkodók rendelkezésére, mivel mind több nemesítőház ismeri fel az említett gyomosodási problémát. 

Flexibilis megoldások a kukorica gyomirtására

A más években szinte rutinszerű kukoricagyomirtás 2023-ban több szempontból is okozott problémákat. A csapadékos tavasz megnehezítette a posztemergens gyomirtások elvégzését, amelyek ezért sokszor csupán megkésve, túlfejlett gyomok ellen történhettek meg. Ugyanakkor a csapadékos körülmények miatt a tartamhatással nem rendelkező kombinációk használatakor utógyomosodás és végül erős gyomnyomást következett be. Mindehhez társult az a fajta költségtakarékosság, amikor a termék kiválasztásánál kizárólag annak költsége, nem pedig hatékonysága, biztonságos felhasználása szolgált szempontként.

Ezek eredménye gyakran gyomnövényekkel borított kukoricatáblák, valamint gyomirtási stressz tüneteit mutató növények voltak. Az FMC-Agro a kukorica gyomirtására több megoldást is ajánl a gazdálkodók számára. Egyikük a Diniro® Gold gyomirtószer-csomag, amely öt hektárra elegendő mennyiségben tartalmazza a Diniro®, a Successor® TX készítményeket, valamint a Trend® hatásfokozó segédanyagot. A kombináció öt gyomirtó hatóanyagot tartalmaz, amely hatékony gyomirtást tesz lehetővé az egy- és kétszikű gyomnövények ellen egyaránt.

Ezek egyike a terbutilazin, amelynek felhasználása adminisztratív korlátozás miatt megnehezült, jelenleg egy területen három évente csupán egy alkalommal kerülhet kijuttatásra. Ez arra kényszeríti a gazdálkodókat, hogy átgondolják a kukoricában és cirokban alkalmazott gyomirtási technológiájukat. Az FMC-Agro azonban erre a területre egy „terbutilazin-mentes” megoldást ajánl a gazdálkodók számára. Ez a Diniro® Flex gyomirtószer csomag, amellyel hasonlóan sikeres gyomirtás végezhető el. Ebben a jól ismert Diniro® mellett a Successor® 600 gyomirtó szer található, valamint a jobb hatáskifejtést segítő Trend® 90 permetező segédanyag.

A csomag magas petoxamid-tartalma, amely az engedélyezett legmagasabb, 2 liter hektáronkénti dózist jelenti, markáns hatásával megoldást nyújt a magról kelő egyszikű gyomnövényekkel szemben. Mindkét Diniro® csomag esetében igaz, hogy posztemergens hatáskifejtésükkel a már kikelt gyomokkal, míg tartamhatásukkal a kezelést követően kelő gyomnövényekkel szemben biztosítanak kiemelkedő gyomirtó hatást.

Coragen®, a siker kulcsa

Kijelenthető, hogy mára a Coragen® 20 SC a kukorica lepkekártevőivel szembeni védekezés alapkészítményévé vált. Ez nem véletlen, hiszen a kukoricatermesztők olyan hatékony és biztos megoldást keresnek a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke elleni védekezésre, amellyel megakadályozhatják a mennyiségi és minőségi kár bekövetkezését. Azonban a tavalyi évben gyakran merült fel a kérdés, hogy mi történt az említett kártevőkkel, a szokásosnál ugyanis lényegesen kisebb egyedszámban voltak jelen a kukoricatáblákon. A válasz a 2022-ben átélt súlyos aszályban keresendő, az ország nagy részén már korán felszáradó kukoricaállományokban a kártevők nem találták meg az életfeltételeiket, ezért egyedszámuk alacsonyan alakult.

Ez hatással volt 2023-as évjáratra is, az alacsony induló egyedszám végül az ország legtöbb termőtáján alacsony fertőzési szinthez vezetett. A kisebb mértékű károkozás ellenére azonban biztosra vehető, hogy nagyobb állomány vonult telelőre az elmúlt szezon végén, ezért az idei évben biztosan nagyobb fertőzési nyomásra és kártételre lehet számítani. A kártétel elleni védekezésben valóban kulcsszerep jut a Coragen® 20 SC készítménynek, azonban a jó hatékonyság elérése szempontjából ugyanilyen fontos a védekezés pontos időzítését segítő Arc™ farm intelligence applikáció használata.

Ez az FMC-Agro által üzemeltetett, a gazdálkodók számára ingyenesen igénybe vehető rajzásmegfigyelő rendszer automata rovarcsapdák fogási adatainak elemzésével nyújt naprakész információkat a kártevők rajzásának menetéről, a védekezés optimális időpontjáról. Ezen túl a kukoricatermesztők a cég munkatársainak segítségére is számíthatnak abban, hogy a lepkekártevők elleni védekezésük minél sikeresebb legyen. 

Az FMC-Agro évindító online rendezvénye -amelynek összefoglaló videója ide kattintva tekinthető meg- során a résztvevők olyan izgalmas szakmai beszélgetések részesei lehettek, amelyek azon túl, hogy felhívták a figyelmet az előző év konkrét növényvédelmi problémáira, azokra megoldásokat is javasoltak. Tették mindezt gyakorlatias módon, a szakmai szempontokat előtérbe helyezve, érdemi segítséget nyújtva ezzel a gyakorló gazdálkodóknak. 

AgrárUnió 

Címkék: fmc-agro hungary kft., Granstar®, Riza® 250 EW, RhizoMagic™ TudásTár, Agro-ökológiai Program (AÖP), Express™ 50 SX®, Diniro® Gold
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Korszerű fejési rendszerek a világban

Aki egy kicsit is jártas a tejtermelő tehenészetek világában, annak nem kell bizonyítani, hogy mennyire ...