TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,75
USD: 364,04
CHF: 411,3
GBP: 459,82
Hirdetés
Tanuljunk egymástól, tanuljunk a Hechta Kft.-től!

Tanuljunk egymástól, tanuljunk a Hechta Kft.-től!

Növénytermesztés - 2024.01.04

Felértékelődnek azok a biológiai készítmények, amelyek használatát támogatja az új uniós szabályozás

Hirdetés

A Hechta Kft. 2022- ben indította el „Tanuljunk egymástól” programját, amelynek első éves tapasztalatait osztotta meg partnereivel a közelmúltban megrendezett rendezvényén. Az elmúlt év kihívásairól, valamint a jövő feladatairól Takács Attila, a cég ügyvezető igazgatója mondta el gondolatait.

A Hechta munkatársai piaci munkájuk során egyre gyakrabban szembesülnek a szántóföldi és kertészeti növénytermesztést folytató gazdálkodókat érő környezeti, piaci, valamint technológiai kihívásokkal. Meggyőződésünkké vált, hogy az eredményes gazdálkodáshoz, a kellő jövedelem eléréséhez elengedhetetlen a legújabb tudományos ismeretek és eredmények termelésbe történő minél gyorsabb integrálása. Ezért alkottuk meg és indítottuk útjára a „Tanuljunk egymástól” programot, amely arra hivatott, hogy a gazdálkodás konkrét, gazdálkodók által felvetett problémáira adjon tudományos alapossággal kidolgozott válaszokat. Olyanokat, amelyek már átestek a gyakorlat próbáján, így valós megoldást jelentenek a mezőgazdasági árutermelésben jelentkező kihívásokra.

Túl egy nehéz éven

A „Tanuljunk egymástól” program nehéz időszakban került meghirdetésre, amikor a hazai mezőgazdasági árutermelésnek komoly kihívásokkal kellett szembesülnie mind időjárási, mind piaci szempontból. Ezek közé váratlanul egy olyan új elem is került, amelyre senki sem számított, ez az Agro-ökológiai Programban (AÖP) felhasználható készítményeket érintő probléma. Ennek lényege, hogy az engedélyokiratok jogalkotó általi eltérő értelmezése miatt egyes termékek hátrányos helyzetbe kerültek. Ez történt az Amalgerol biostimulátorunkkal is, amely annak ellenére, hogy évtizedek óta ismert és népszerű termék és már régóta állandó eleme egyes növénykultúrák termesztéstechnológiájának, kikerült a támogatott növénykondicionáló készítmények közül. Ezzel csak későn, a támogatási program tavaszi meghirdetését követően szembesültünk, így már nem volt lehetőségünk felkészülni a kialakult helyzetre. Szerencsére a problémára az év során megnyugtató megoldás született, amelynek munkálatait a Hechta a maga részéről elvégezte. Ennek köszönhetően a következő évben már egyszeri alkalmazásával is jogosulttá válnak felhasználói a növénykondicionáló készítmény után járó pont elszámolására.

Megszületett a megoldás, az Amalgerol a következő évben már alkalmazható lesz az Agro-ökológiai Programban (AÖP), egyszeri kijuttatással, 1 pontért.

A kihívásokkal teli jövő

A Hechta megítélése szerint a szántóföldi és kertészeti árutermelést végző gazdálkodók előtt kihívásokban bővelkedő időszak áll. Az Európai Unió határozott törekvése a gazdálkodás ökológiai és biológiai irányba történő terelésére, az egyre erősödő, tendenciájában kedvezőtlennek tűnő piaci folyamatok együttesen a mind szárazabb és kiszámíthatatlanabb környezeti körülményekkel sokukat fogja nehéz helyzetbe hozni. Ahogy nehezednek majd a gazdálkodás körülményei, úgy fognak megjelenni a gazdálkodók közötti különbségek, felértékelődik a szakmai tudás, a felkészültség. Könnyen lehet, hogy más környezeti és piaci viszonyok között más növényeket és másként kell majd termeszteniük.

Komoly kihívások ezek, amelyek megoldásában a Hechta igyekszik segítségére lenni a gazdálkodóknak. A növényvédő és növénykondicionáló készítmények területén folyamatosan keressük szerte a világban azokat a megoldásokat és termékeket, amelyeket adaptálni tudunk a hazai termesztési viszonyokra. Ezeket alaposan próbára tesszük, és amennyiben teljesítik az elvárásainkat, technológiai ajánlást dolgozunk ki alkalmazásukra, majd engedélyeztetjük azokat, így bocsátva partnereink rendelkezésére. Ebben természetesen továbbra is nagy szerepet szánunk a „Tanuljunk egymástól” programnak, amelynek folytatása következik.

Az egyik első lépésként a jogi és támogatási környezetnek megfelelően átdolgozzuk meglévő készítményeink engedélyezési dokumentációját, mint ahogyan megtettük azt az Amalgerol esetében is. Ennek köszönhetően már nem kell attól tartaniuk partnereinknek, hogy nem lesz lehetőségük e népszerű biostimulátorunk Agro-ökológiai Programban (AÖP) történő 2024 évi felhasználására!

Címkék: Hechta Kft., „tanuljunk egymástól” program
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

2024 hala a réticsík – Ismerjük meg közelebbről!

Gondolta volna, hogy a réticsík Európában valószínűleg az első hal volt, amelyet különböző edényekben tartottak a ...