TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Mi a mezőgazdasági biztosítás előnye? Hol kössünk terménybiztosítást?

Mi a mezőgazdasági biztosítás előnye? Hol kössünk terménybiztosítást?

Növénytermesztés - 2023.10.31

„Az embernek előre kell gondolkodni, gondoskodni: legyen valami tartaléka, és legyen biztosítás”

Káva parányi falu Pest megyében, a monori járásban. A település a Gödöllői-dombság legdélibb vonulatánál fekszik, szemet gyönyörködtető természeti környezetben. A területén két nagy löszvölgy húzódik. Itt, ezen a dombos-völgyes vidéken él és gazdálkodik 220 hektáron Kálmán András, akivel október elején beszélgettünk.

– A repcét egyelőre elfelejtettük, mert az ára sem jó, meg itt nálunk eléggé száraz az éghajlat, nagyon nehezen kel – sorolja a negyvenes évei elején járó gazda. – Öt évig termeltük, az idén, sőt, két éve már nem. Az első időkben nagyon jól fizetett, majd ahogyan jöttek az aszályos évek, úgy esett az átlaghozam egyre lejjebb, a végén már csak 1,8 tonnát adott hektárja. Így maradt a búza, kukorica, napraforgó. Takarmánynövényeket, jószágnak valót nem is termelünk, az árpa, tritikálé, rozs már teljesen kiszámíthatatlan, azzal nem szabad foglalkozni.

– Jószágot nem tartanak?

– Nem foglalkozunk már vele. Marhák voltak 18 éven át, de tíz évvel ezelőtt felszámoltuk, mert az is kiszámíthatatlan volt, főképpen az értékesítés. Amikor 3 mázsás volt, akkor 600 kilós kellett, amikor 600 kilós volt, akkor meg 3 mázsás kellett volna.  

– Milyen minőségű területen gazdálkodik?

Ami a termőhelyi adottságokat illeti, a 20–35 aranykoronás földdel nem vagyok elégedetlen, de a vízzel gond van, a domboldalakon elfolyik, a talaj erodálódik. Mostanában már az esőt is úgy kapjuk, hogy zúdul, és nem áztatja a talajt, így a jó része kárba vész. Az idén viszonylag sok csapadék hullott, de szinte az összes hirtelen szakadt, zúdult, volt, hogy 40 milliméter 15 perc alatt esett le, és elmosta a falut.

– A tavalyi nagy aszály hogyan érintette ezt a vidéket?

– Katasztrofálisan. A tavalyi évünk teljesen aszályos volt, kukoricából semmit sem arattunk; száz hektárról nulla termés. Napraforgóból 1 tonnát, búzából 2,8 tonnát, pedig átlagban 8 tonna meg szokott lenni búzából. Nagyon fekete év volt. 

– Hogyan tudott felállni, továbblépni?

– Az embernek előre kell gondolkodni, gondoskodni, legyen valami tartaléka, és hát legyen biztosítás; meg volt kötve az összes kockázatra, úgymint aszály-, jég-, viharkár. Az idei az ötödik év, hogy mezőgazdasági biztosítást kötöttünk.

– És mi indította erre öt évvel ezelőtt?

– Egyértelmű: az időjárás. Ekkora területet biztosítás nélkül már nem szabad művelni. Az már hazardírozás. Sajnos tapasztaljuk, hogy megváltozott az éghajlat, egyre több a vihar, a jég, az aszály. Nálunk 2020-ban volt viharkár, amikor ledöntötte az egész durumbúza-állományt. Tavaly pedig az aszály mellé jelentős területen jégkárunk is volt.

– Ekkor következhetett a kártérítés ügyintézése. Hogy ment? Hallani ilyet is, olyat is.

– Azt mondhatom, hogy én minden káreseménynél meg voltam elégedve a rendezéssel. Gyorsan kijöttek, azzal is elégedett voltam, ahogyan felmérték a kárt, a valóságnak megfelelt a becslés, korrektséget tapasztaltam. Rugalmasan, precízen járt el biztosító. Az AXIÁL Növénybiztosítási Programot választottam, ebben a szakmai partner az Agrár Biztosító. Mindent: aszályt, jégkárt összevetve így nullára jött ki a tavalyi évünk, és nem mínusszal kellett kezdeni 2023-at. Nem tudom, mások hogyan gondolkodnak, van, aki elutasítja, van, aki hezitál, egyik évben megköti, a másikban meg nem, de én enélkül már nem merném folytatni a gazdálkodást. Valami biztonság kell a sok bizonytalanságban, hiszen a mostani időjárás miatt már nagyon nagy a rizikó.

Hogy sikerült az idei évük?

– Búzánk 45 hektáron termett idén, 7,5 tonnát adott hektáronként. A 65 hektárnyi napraforgó 3,7 tonnát hozott hektáronként, a többi kukorica, azt most kezdjük törni. Hiába a jó termés, ha olyan árat adnak érte, ami minden, csak nem a munkánk megbecsülése. A búza se nagyon kell, de az árpa, tritikálé eladhatatlan. Megint ott vagyunk, hogy majdnem mínuszt termelünk.

Miért éppen az AXIÁL?

Ahogyan Kálmán gazda mondja, a régi jó üzleti kapcsolat miatt, mert megbízik a cégben. Szóba kerül természetesen a biztosítási díj is, ami nem kis tétel a kiadási oldalon: az övé évente mintegy ötmillió forint, amit két részletben fizet, tavasszal 20 százalékot, a többit pedig októberben. Ez államilag támogatott biztosítás, ugyanis az összeg 70 százalékát az állam visszautalja neki.

Mi a mezőgazdasági biztosítás előnye? Hol kössünk terménybiztosítást?

Címkék: növénybiztosítás, biztosítás, axiál kft.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

DR GREEN lombtrágyák a kukoricának!

A kora tavaszi „meleghullám” felborította a természet és a növények bioritmusát. A kukorica vetése ...