TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,88
USD: 371,93
CHF: 407,19
GBP: 462,57
Hirdetés
Hírek, információk a szántóföldről - Az őszi kalászosok gyomirtása

Hírek, információk a szántóföldről - Az őszi kalászosok gyomirtása

Növénytermesztés - 2023.10.10

Az őszi kalászosok vetésével és kelésével egyre több a növényvédelmi tennivaló a szántóföldeken, az elsőként földbe kerülő árpatáblákon sokfelé máris el lehet kezdeni a korai posztemergens gyomirtást.

Ez a beavatkozás, a kalászos gabonák őszi gyomirtása egyre nagyobb területen alkalmazott technológia, amely az ősszel és télen kelő gyomnövényekkel szembeni védekezés egyik alapvető eszköze. Ezért ez az ország egyes térségeiben fontos technológiai elem, főként a magról kelő egyszikű gyomnövényekkel szembeni védekezésre, de mind gyakrabban történik meg ez a beavatkozás az egyre terjedő kétszikű „szőnyeggyomokkal” szemben is.

A repcetáblák egy részén is intenzíven zajlanak a növényvédelmi munkák, a repcedarázs álhernyója sok területen jelent problémát, de az első körös regulálásra is vannak már példák. A viszonylagos csapadékhiány, és a táblarészek esetenkénti újravetése miatt egyes térségekben erősen heterogén repceállományok alakultak ki, amelyek megnehezítik mind a gyomirtás, mind a regulálás elvégzését. Sajnos arra is van példa, hogy a rossz kelés miatt máris megszületett a döntés a terület kiműveléséről.

Ez történt a szántókon egy évvel ezelőtt

NapiKép 2022.10.03.

Hírek, információk a szántóföldről - Az őszi kalászosok gyomirtása

A repcetáblákon jelentkező gabona árvakelés gyakran okoz olyan mértékű problémát, amely növényvédelmi beavatkozás elvégzését teszi szükségessé. Amennyiben ehhez olyan egyszikű gyomnövények tömeges kelése is társul, mint pl. a parlagi ecsetpázsit, a védekezés nem halogatható sokáig. A szelektív egyszikűirtókkal történő gyomirtás éppen ezért általában nem maradhat ki a repce őszi növényvédelmi technológiájából, akár csupán az árvakelés ellen szükséges védekezni, akár az esetleg megjelenő gyomnövényekkel szemben. Ez a beavatkozás sok repcetáblán történt már meg az idei évben is.

NapiKép 2022.10.05.

Hírek, információk a szántóföldről - Az őszi kalászosok gyomirtása

A repce bővelkedik azokban a rovarkártevőkben, amelyek már az őszi időszakban is károsíthatják az állományt. Ezek közé tartoznak repcetáblákon állandóan jelen lévő aknázólegyek is, mint pl. a repce aknázólégy. Károsítása inkább látványos, mint veszélyes, a nyüvek kártétele miatt a levélen kialakuló terjedelmes foltaknák ritkán okoznak olyan mértékű károsodást, amely táblaszinten gazdasági kár kialakulásához vezetne.

NapiKép 2022.10.07.

Hírek, információk a szántóföldről - Az őszi kalászosok gyomirtása

Az utóbbi években alighanem elszoktunk már az őszi kalászosok tipikus kártevőjének, a „csócsárlónak” a károsításától. Ez a gabonafutrinka lárvája, amely akár jelentős károkat, az állomány kiritkulását is okozhatja kártételével. Nem zárható ki, hogy a felszívódó rovarölő csávázószerek felhasználásának tiltásával ez az egykor jelentős kártevő újra nagyobb figyelmet harcol ki magának a jövőben.

Mit találunk most a földeken

NapiKép 2023.10.04.

Hírek, információk a szántóföldről - Az őszi kalászosok gyomirtása

A selyemkóró (Asclepias syriaca), vagy vaddohány sokak számára ismerős invazív növényünk. Terjedése az utóbbi évtizedekben szemmel látható, míg korábban a lazább szerkezetű talajokon és a nem művelt részeken jelent meg inkább, mára már a kötöttebb talajokon és a művelt táblák belsejében is megvetette a lábát. Ez a gyomnövény igazán sikeres, generatív úton (maggal) és vegetatív úton (gyökértarackkal) egyaránt terjed, irtása körülményes, mert a gyomirtó készítmények jelentős részét kisebb-nagyobb károsodás mellett elviseli. Ahová bekerül, ott tűzzel-vassal kell irtani, mert rövid idő alatt képes jelentős területeket elfertőzni.

NapiKép 2023.10.05.

Hírek, információk a szántóföldről - Az őszi kalászosok gyomirtása

A repcetáblákon időnként találkozhatunk olyan kártevőkkel is, amelyek igazán ritkának mondhatók. Ilyenek pl. a különböző házas csigák, amelyek ritkán ugyan, de képesek károkat okozni a táblaszélek repceállományában.

NapiKép 2023.10.06.

Hírek, információk a szántóföldről - Az őszi kalászosok gyomirtása

A repcedarázs lárvája, az álhernyó az őszi repcetáblák rendszeresen megjelenő kártevője. Kártétele nem kellő odafigyelés mellett akár katasztrofális mértéket is elérhet, ugyanis a már fejlett lárvák néhány nap alatt képesek tarra rágni egyes táblarészek repceállományát. Éppen ezért folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kártevő repcetáblán való megjelenését, fertőzésének alakulását. A területek szemlézésekor azonban érdemes nem csupán a lárvákat keresni, hanem a jellegzetesen színes kifejlett egyedeket is. Ha nagy tömegben látjuk őket repülni, számíthatunk arra, hogy a területen rövidesen nagy lárvasűrűség alakul majd ki.

A szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi szezon során igyekszünk minden nap friss, aktuális, szakmai tartalmú képeket mutatni az érdeklődők számára az ott történtekről. Kérjük, ezekért látogasson el a www.agrarunió.hu weboldalra és keresse őket a NapiKép menüpont alatt.

Az elmúlt hét legnépszerűbb Facebook-bejegyzése

Hírek, információk a szántóföldről - Az őszi kalászosok gyomirtása

Az elmúlt héten a legnagyobb érdeklődést az őszi kalászosokban megjelenő repce árvakeléssel kapcsolatos bejegyzés váltotta ki, ami IDE kattintva olvasható.

Heti cikk

Hírek, információk a szántóföldről - Az őszi kalászosok gyomirtása

Cikkajánlónkban ezúttal egy korábbi írásunkat ajánljuk Olvasóink figyelmébe, melynek témája a kalászosainkban ősszel megjelenő gyomnövények és az ellenük való védekezés. A cikk IDE kattintva olvasható.

A szántóföldi növénytermesztésben és növényvédelemben történtekről, érdekességekről, tanulságokról rendszeresen jelennek meg bejegyzéseink Facebook- és Instagram-fiókjainkban is. Csatlakozzon a KárKép követőihez ezeken a felületeken is!

Címkék: repce, őszi kalászosok, őszi kalászosok gyomirtása, repce árvakelés, csócsárló, gabonafutrinka, selyemkóró, repcedarázs
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Mit figyel az új uniós megfigyelőközpont?

A belga uniós elnökség több intézkedéssel és javaslatcsomaggal reagált a gazdák Brüsszelből induló, majd Európa ...