TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Hírek, információk a szántóföldről - A mezei pocok irtásáról

Hírek, információk a szántóföldről - A mezei pocok irtásáról

Növénytermesztés - 2023.10.03

Az elmúlt hetekben az ország jelentős hányada részesült a régen várt csapadékban, amelynek hatására kelésnek indultak az árpatáblák. A tavalyi ősz történéseit látva, amikor gyakorlatilag elöntötte a lisztharmat az állományokat, az erős levéltetűfertőzés miatt pedig a tavaszi időszakban néztük döbbenten a tömegesen megjelenő sárguló, vírusos foltokat, érdemes lesz az idén nagyobb figyelmet fordítanunk az árpavetéseinkre. Ezekkel az „árpabajokkal” foglalkozik e heti cikkajánlónk írása is.

A repcevetések hasonlóképpen kelésnek indultak, ami még a szárazabb termőtájakra is igaz. Ezeken jelenleg a cserepesedés okoz problémát, de már a kártevők is figyelmet érdemelnek. Egyes területeken meglepően erős kártétellel jelentkezik a gyepi hangya, amely miatt máris történtek újravetések, de a repcedarázs álhernyója is nagy számban károsíthat. A sok helyen látható heterogén, „szétkelt” állományok miatt az őszi, állományban elvégzett gyomirtás, valamint regulálás időzítése nem lesz egyszerű.

A fentieken túl azonban a legnagyobb figyelmet jelenleg a mezei pocok egyedszámának gyérítése jelenti, amely elengedhetetlen annak érdekében, hogy elejét vegyük a helyenként gradációs szntű felszaporodás miatti kártételnek.

Ez történt a szántókon egy évvel ezelőtt

NapiKép 2022.09.26.

Hírek, információk a szántóföldről - A mezei pocok irtásáról

A tavalyi év az aszályról szólt, azonban annak, hogy a napraforgótáblák némelyike borzasztó képet mutatott, nem önmagában a vízhiány volt az oka. Ebben biztosan szerepet játszott a hamuszürke szárkorhadás (Macrophomina phaseolina) kórokozójának fertőzése is. Ez azért is jelenthető ki, mert az idei év jobb csapadékviszonyai mellett is találkozhattunk rendkívüli gyorsasággal leszáradó, kényszerérő napraforgótáblákkal, melyek esetében bizonyítható volt a megbetegedés tömeges jelenléte.

NapiKép 2022.09.27.

Hírek, információk a szántóföldről - A mezei pocok irtásáról

A napraforgórozsda olyan betegsége e kultúrának, amely általában nem kap különösebb figyelmet. A legtöbb évjáratban megjelenik, de különösebb problémát nem okoz. Ez azonban ebben az évben másképpen alakult, meglepően erős fertőzése alakult ki sok napraforgótáblán. Ez nem is olyan ritkán eljutott a levélsárguláshoz, az asszimilációs felület olyan mértékű csökkenéséhez, amely akár már a termés mennyiségébe is beleszólhatott.

NapiKép 2022.09.30.

Hírek, információk a szántóföldről - A mezei pocok irtásáról

Az őszi kalászosokban egyre nagyobb problémát okoznak az olyan „szőnyeggyomok”, mint amilyenek például a veronikafélék. Tömeges kelésükkel, óriási egyedszámukkal komoly problémát tudnak okozni az őszi gyomirtásban nem részesülő területeken. A tavalyi év hasonló időszakában, köszönhetően a csapadékos szeptembernek, már látható volt a tömeges kelés, helyenként igen sok szikleveles növényt találhattunk már.

Mit találunk most a földeken

NapiKép 2023.09.27.

Hírek, információk a szántóföldről - A mezei pocok irtásáról

A repcekártevők jeles képviselője az őszi időszakban a repcedarázs. Álhernyóinak kártétele már az egészen fiatal növényeken is jól látható. Nyugodtan használhatunk ebben az esetben többesszámot, ugyanis egy levélen akár több egyed is károsíthat egyidejűleg. Ezek a levél színe felől száradásnak látszó tünetek a fiatal egyedek fonáki rész felől történő hámozgatása miatt alakulnak ki, de a fejlettebb lárvák károsításakor már a levéllemez teljes átrágása is megtörténik.

NapiKép 2023.09.28.

Hírek, információk a szántóföldről - A mezei pocok irtásáról

A csattanó maszlag az ország jelentős részén képes megkeseríteni a szántóföldön gazdálkodók életét. Ez a szívós gyomnövény még olyan száraz viszonyok mellett is képes tömegesen megjelenni egy területen, amikor a csapadékmentes nyár miatt más növénynek esélye sincs kikelni pl. egy a gabonatarlón. Az idei évben néhány táblán igen nagy mennyiségben kelt és óriási zöldtömeget képzett ez a gyomnövényünk.

NapiKép 2023.09.30.

Hírek, információk a szántóföldről - A mezei pocok irtásáról

A korábban már említett szeptember végi esőknek köszönhetően megkezdődött az árpavetések kelése. Ezzel együtt azonban a repce után kerülők esetében megjelent a repce árvakelése is, ami egy szint felett már kellemetlen meglepetéseket okozhat. Ezért sem szabad hagyni elszabadulni a repcét, érdemes mielőbb beavatkoznunk és kiiktatnunk az árpatáblákból.

A szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi szezon során igyekszünk minden nap friss, aktuális, szakmai tartalmú képeket mutatni az érdeklődők számára az ott történtekről. Kérjük, ezekért látogasson el a www.agrarunió.hu weboldalra és keresse őket a NapiKép menüpont alatt.

Az elmúlt hét legnépszerűbb Facebook-bejegyzése

Hírek, információk a szántóföldről - A mezei pocok irtásáról

Az elmúlt hét legnagyobb olvasottságot elérő bejegyzése a mezei pocok elleni -jelenleg igencsak aktuális – védekezéssel foglalkozott, különösen az egyik olyan hatóanyaggal, amely gyakran kerül felhasználásra erre a célra. A bejegyzés tartalma IDE kattintva olvasható.

Heti cikk

Hírek, információk a szántóföldről - A mezei pocok irtásáról

Az elmúlt év ősze az árpatáblákon több problémát is előhozott, bőven láthattunk példákat az „árpabajokra”. Ezzel a témával foglalkozik egy korábbi, az AgrárUnió Magazinban megjelent írásunk, amit IDE kattintva most Ön is elolvashat.

A szántóföldi növénytermesztésben és növényvédelemben történtekről, érdekességekről, tanulságokról rendszeresen jelennek meg bejegyzéseink Facebook- és Instagram-fiókjainkban is. Csatlakozzon a KárKép követőihez ezeken a felületeken is!

Címkék: repce, őszi árpa, napraforgó, mezei pocok, pocokirtás, veronika-félék, csattanó maszlag, repcedarázs, repcedarázs álhernyó, repce árvakelés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Madárinfluenza fertőzést igazolt egy macskánál a Nébih

Több más országhoz hasonlóan, hazánkban is kimutatták emlősállatból a magas patogenitású madárinfluenza vírusát. ...