TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.964,48 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.533,77 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 61.253,64 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 51.866,29 Ft (tonna)
Repcemag: 159.604,60 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.503,23 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 607 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,78
USD: 359,69
CHF: 396,83
GBP: 450,76
Hirdetés
A minőségi almatermesztés szolgálatában

A minőségi almatermesztés szolgálatában

Növényvédelem - 2023.09.13

Az alma a legfontosabb kertészeti kultúráink egyike, amely azonban nehéz éveket él át az utóbbi időben. A piaci körülmények alakulása, együttesen az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásaival, nehéz helyzetbe hozták az almatermesztőket. Számukra kiutat a magas minőségű étkezési alma előállítása jelentheti. Ehhez kaphattak teljes körű szakmai segítséget a UPL Hungary Kft. augusztus második felében szervezett Alma Szakmai Napján.

Almapiaci helyzetkép

A szakmai előadások során elhangzott, hogy bár a jelenlegi felvásárlási árak ugyan messze vannak a termelői elvárásoktól, valamelyest javultak az érkezési alma piaci kilátásai. Azt azonban minden előadó kiemelte, hogy a jövő az intenzív almatermesztést folytató, minőségi étkezési almát előállító vállalkozásoké. Ennek egyik alapja hatékony növényvédelem, valamint a növény igényeit kielégítő, részletekbe menő tápanyag-utánpótlás.

A rendezvény résztvevői a növényvédelmi és tápanyaggazdálkodási megoldásokon túl az Alma Tech Kft, valamint az Artevos GMBH jóvoltából tájékoztatást kaptak a jelen és a jövő fajtáiról, valamint az alanyhasználatban rejlő lehetőségekről. De, nem maradt el a gépesítés oly népszerű területe sem, amelynek során az Auditker Kft. mutatta be az almaültevényben alkalmazható erő- és munkagépeit.

A minőségi almatermesztés szolgálatában

Tárolás

A magas szintű almatermesztés ma már nem csupán a magas minőségű termék előállítását jelenti, hanem azt is, hogy annak minőségét a fogyasztás időpontjáig maradéktalanul megőrizzük.

A minőségi almatermesztés szolgálatában

A tárolás technikai feltételeinek biztosítása mellett ebben fontos szerepe van azoknak az anyagoknak, amelyek megóvják a betárolt gyümölcsöt a gombabetegségektől. A Malagrow Kft. ilyen célra alkalmazható Deccopyr Pot készítményt ajánlotta a résztvevők figyelmébe, amellyel egyszerűen és mérsékelt vegyszerterhelés mellett óvható meg a tárolt gyümölcs minősége. Ugyancsak a minőségi almatermesztést szolgálják a cég biostimulátorai és lombtrágyái, valamint azon termékei, amelyek lehetővé teszik a növényvédelmi problémák, vagy a káros környezeti hatások szintetikus hatóanyagok nélkül történő kezelését. 

Kártevők elleni védelem

Az UPL Hungary Kft. termékkínálatában, amelyet Kiss Dániel alma-kultúrafelelős mutatott be, az almatermesztők az ezekhez szükséges készítményeket is, valamint a felhasználásukra vonatkozó kiforrott technológiai ajánlásokat is megtalálhatják.

A minőségi almatermesztés szolgálatában

Az almatermesztés során számtalan kártevővel kell megküzdeniük az almatermesztőknek, amelyek közül az utóbbi években egyre súlyosabb problémát okoznak a pajzstetvek és a vértetű. A pajzstetvek elleni védekezésben kulcsszerep jut a Catane (paraffinolaj) permetezőszernek, amelynek magas minősége egyszerre teszi lehetővé a hagyományos módon, lemosó készítményként való alkalmazását, valamint a vegetációs időszakban, a lombozaton történő, mérsékelt fitotoxicitási veszélyt jelentő felhasználását. 
A vértetű a legmodernebb, legnagyobb odafigyeléssel művelt ültetvényekben is megjelenik néhány év után, amelynek oka, hogy életmódja miatt kifejezetten nehéz hatékonyan védekezni ellene.

Ebben segít az Aphox (pirimikarb), amelynek hatása egyszerre jelentkezik kontakt módon, valamint légzésméregként, így hatékonyan vethető be e problémás kártevővel szemben is. Felhasználása során, úgy nyújt teljeskörű védelmet az egyéb levéltetűfajokkal szemben is, hogy közben kíméli a hasznos élő szervezetek. 

Az almamoly az alma jól ismert, jelentős károkozásra képes kártevője, amely ellen a felhasználható rovarirtó hatóanyagok kivonása következtében mind nehezebb hatékonyan védekezni. Ilyen körülmények között az almatermesztők számíthatnak a szuperszelektív, kizárólag e kártevőre hatással bíró Carpovirusine (Cydia pomonella granulo vírus) biológiai készítményre. Az akár a kémiai védelemben részesített területen is segítségünkre lehet az almamoly adott évi egyedszámának mérséklésében, ugyanakkor a telelőre vonuló egyedek megbetegítésével a kártevő következő évi induló fertőzésének erősségét is mérsékelheti. Felhasználásakor az eredményes védekezés kulcsa a megfelelően időzített kijuttatása, amelynek meghatározására a Biofix módszer a legalkalmasabb.

Kórokozók elleni védelem

Az UPL Hungary Kft. termékkínálatában az almatermesztők minden olyan fontos gombás megbetegedés ellen találnak hatékony megoldást, amely állományukat fertőzheti. Ez igaz a legnagyobb gondot okozó a varasodás esetében is, amely ellen eredményesen alkalmazható a Funguran Progress (rézhidroxid). E korszerű rézkészítmény fontossága a jövőben, a kontakt hatóanyagokat várhatóan érintő szerkivonások miatt felértékelődhet, mivel formulációja alkalmassá teszi a nyugalmi állapotban történő felhasználásán túl az akár vegetációs időszakban történő kijuttatását is.

Ugyancsak réztartalmú készítmény a Cuprogard DG (bordói keverék), amely preventív módon kijuttatva számos gombás és baktériumos megbetegedéssel szemben alkalmazható. A kontakt készítmények sorában meghatározó fontosságú az Orthocid 80 WDG (kaptán), amely rendkívül hasznos kontakt hatású kombinációs partnere az olyan felszívódó készítményeknek, mint amilyen a Difference (difenokonazol) is, a varasodás elleni növényvédelmi technológia egyik alapkészítménye. 

A varasodással szembeni védekezés klasszikus hatóanyagát, a dodint tartalmazza a Syllit 400 SC, amelynek óriási előnye az, hogy erőteljes gyógyító hatása révén már megtörtént fertőzés blokkolására is alkalmas. A készítmény másik nagy előnye, hogy alacsony hőmérsékleten is kifejti hatását, amely tulajdonsággal a Pyrus 400 SC (pirimetanil) is rendelkezik. Ez utóbbi a varasodásra engedélyezett termékek közül gázosodó tulajdonságával emelkedik ki, ami komoly előny a védekezés hatékonysága szempontjából. 

Az almát betegítő kórokozók sorából nem maradhat ki a lisztharmat sem, amely évről évre megjelenik az ültevényekben. A megbetegedés elleni védekezésre az UPL Hungary Kft. termékkínálatából a kontakt hatással bíró Collpenn (kén), valamint a felszívódó Intellis (pentiopirad) készítmények alkalmazhatók.

Termésritkítás, a minőségi almatermesztés egyik alapja

A magas minőségű étkezési alma előállítása során elengedhetetlen beavatkozás a termésritkítás, amellyel a termésminőség javításán túl szabályozható az almafák terhelése is, egyben biztosítható az ültetvény évjárati hatásoktól független, kiegyenlített termésmennyisége.

A minőségi almatermesztés szolgálatában

Erre a célra szolgálnak a perzselő hatással rendelkező ATS Agro Flo és ATS Kristall készítmények. Mindkét termék hatóanyaga az ammónium-tioszulfát, amely perzselő hatása révén, a bibe perzselésével akadályozza meg a számunkra szükségtelen virágok kötődését. Ezen túl a növény etilén-szintjének emelésével segíti elő azt a természetes gyümölcshullást, amely ezúttal kedvező folyamat a termés minősége szempontjából. A készítmények tápanyaghatása egyúttal segíti a virágrügyek differenciálódását is, amely pozitívan hat a következő évi termés mennyiségére.

Más működési elv mentén ugyan, de ugyancsak a termésszabályzás eszköze a Globaryll 100 (6-benziladenin), amely a növény hormonháztartásán keresztül fejti ki hatását. Ehhez kijuttatását a 8-10 mm-es gyümölcsméretnél és megfelelően magas -18-20 °C- hőmérsékletnél kell elvégezni.

Fagyvédelem

Időjárásunk változásának egyik következménye, hogy almaültetvényeink egyre gyakrabban vannak kitéve a késői fagy veszélyének. Ennek mértéke ma már megköveteli, hogy a gazdálkodók megoldásokat keressenek a fagy káros hatásának mérséklésére. Ebben nyújthat segítséget az Atonik biostimulátor, amely a növény életfolyamataira kifejtett hatásával mind az előre jelzett fagy előtti, mind a már bekövetkezett fagyhatás utáni kijuttatásakor segít a károk, a stresszhatás miatti gyümölcshullás mérséklésében. Hasonlóan eredményesen alkalmazható a Gibb Plus (gibberellin GA 4/7), amely támogatást nyújt a növény számára a fagyhatás utáni regenerációban.

Kalcium-pótlás és tárolhatóság

A fogyasztói igények folyamatos kiszolgálása miatt ma már megkerülhetetlen az alma huzamosabb időn át történő tárolása. Ennek során a betárolt gyümölcs minősége romolhat, ami miatt akár jelentős mennyiségi veszteséget is elszenvedhetnek az almatermesztők. Ezért különös figyelmet kíván a termesztés során a megfelelő kalciumellátás, amely meghatározó tényező a tárolhatóság szempontjából. Erre a célra alkalmazható az egyedülálló hatásmechanizmussal bíró InCa folyékony készítmény, amely a szabadalmaztatott CaT technológia révén, az auxin-kalcium pumpa aktiválásával növeli a tápelem felvételét és javítja annak növényben történő szállítódását. A tárolás során azonban nem csupán a kalciumhiány, hanem számtalan kórokozó is veszélyezteti a betárolt gyümölcsöt. Ennek kezelésére nyújt megoldást a Pomax (pirimetanil+fludioxonil), amelynek betakarítás előtti kijuttatásával elkerülhető az a kellemetlen meglepetés, amely a tárolási betegségek miatt kitároláskor érheti az almatermesztőket.


AgrárUnió

Címkék: Almatermesztés Szakmai Nap, kórokzók elleni védelem, Termésritkítás, upl, almatermesztés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Korszerű fejési rendszerek a világban

Aki egy kicsit is jártas a tejtermelő tehenészetek világában, annak nem kell bizonyítani, hogy mennyire ...