TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Hírek, információk a szántóföldről-A napraforgó állományszárításáról

Hírek, információk a szántóföldről-A napraforgó állományszárításáról

Növénytermesztés - 2023.08.15

A nyár végéhez közeledve legalább gondolati szinten megkezdődhet a felkészülés az őszi növénytermesztési és növényvédelmi teendőkre, a repce és a kalászosok vetésére, gyomirtására, rovarkártevőktől való védelmére. Azonban mindezek előtt van még egy fontos teendő, a napraforgótáblák állományszárítása.

E beavatkozás mellett több szakmai indokot is fel lehet sorolni, azonban általánosságban nehéz megítélni, valóban feltétlenül szükség van-e az elvégzésére, azt minden esetben az adott, akár táblaszintű körülmények szabják meg. Heti cikkajánlónkban ehhez igyekszünk szempontokat adni egy korábbi, ebben a témában született írással.

Ez történt a szántókon egy évvel ezelőtt

NapiKép 2022.08.09.

Hírek, információk a szántóföldről-A napraforgó állományszárításáról

A gyapottok-bagolylepkéről és annak kártételéről már többször is szó esett hírleveleinkben. Az ország egyes területein e károsító a nyári kukoricaállományok állandó kártevőjének tekinthető, egyáltalán nem kell azon csodálkoznunk, ha időnként igen nagy tömegben jelenik meg. Ezért is meglepő, hogy jelenleg lárváinak száma az Alföld déli részén mérsékeltnek mondható. Bár július elején érzékelhető volt felszaporodásának megkezdődése, azonban, ha jelenleg bontogatjuk a kukoricacsöveket, kifejezetten kevés lárvát találunk azokon. Sok esetben a korábbi kártétel nyomai ugyan láthatók, de maga a lárva már nem tartózkodik a csővégen. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy teljesen elmaradna az idei évben a károkozása, mert gyors felszaporodásra képes kártevőről van szó.

NapiKép 2022.08.12.

Hírek, információk a szántóföldről-A napraforgó állományszárításáról

A tavalyi évjárat egyik jellegzetessége volt a kukoricacsövek szokásosnál is erősebb aszpergilluszos fertőzése. A leggyakrabban az Aspergillus flavus fertőzésének nyomaival, a zöldes-zöldessárga színű penészgyeppel találkozhattunk. Sajnos a gomba jelenléte egyúttal az általa termelt aflatoxin felhalmozódását is jelentette, amely sok helyen nehezítette meg a betakarított termés, vagy a fertőzött tömegtakarmánnyal előállított, „aflatoxinos” tej értékesítését. Az idei évben pillanatnyilag nem érzékelhető az aszpergilluszos fertőzések nagyobb számban történő megjelenése, bár csőfertőzés látható a csöveken, azokat jellemzően fuzárium-fajok okozzák.

NapiKép 2022.08.12.

Hírek, információk a szántóföldről-A napraforgó állományszárításáról

A kukorica terméskötődésének idején uralkodó időjárási körülmények komoly hatással vannak a növények terméskötődésére. A tavalyi évben jelentkező extrém mértékű csapadékhiány, a magas hőmérséklet, ez erős UV-sugárzás kifejezetten rossz terméskötődéshez vezettek. Azonban a többé-kevésbé üres csöveknek is örülni kellett, mert sok területen maga a csőképzés is elmaradt, így termés egyáltalán nem volt betakarítható a területről. Az idei évben ilyen mértékű termésvesztéstől nem kell tartanunk, mert bár vannak terméskötődési problémák, azonban azok mértéke meg sem közelíti a korábbi évben látottakat.

Mit találunk most a földeken

NapiKép 2023.08.10.

Hírek, információk a szántóföldről-A napraforgó állományszárításáról

Az idei év egyik jellemzője a pocokkártétel miatt hervadó, pusztuló napraforgótövek látványa. A jelenség, amikor a mezei pockok a talajszint feletti részen, 10-15 cm magasságban körberágják a szárat, főként a táblaszéleken és a gyomosabb foltokban mutatkozik. A kártételre az egészen fiatal állományokban is felfigyelhettünk már, de a károsítás a virágzást követően, a tányér fejlődésének jelenlegi szakaszában is tart.

NapiKép 2023.08.12.

Hírek, információk a szántóföldről-A napraforgó állományszárításáról

A napraforgótányér megbetegedései egyes évjáratokban jelentős terméskiesést is okozhatnak. Bár az idei évben, főként az ország szárazabb termőtájain fertőzésük mértéke nem tűnik túlzottan erősnek, azonban egyértelműen jelen vannak az állományokban. Ez főként a szürkepenészes szár- és tányérrothadás kórokozójára igaz, amely abban az esetben is képes kárt okozni, ha nem alakul ki a tányérrothadás klasszikus tünete. A virágzás során fertőződő kaszatokban a bélszövet fejlődése elmarad az egészségesekéhez képest, sőt, a fertőzés nyomán akár teljesen üres kaszatok is kialakulhatnak.

NapiKép 2023.08.13.

Hírek, információk a szántóföldről-A napraforgó állományszárításáról

A gabona- és repcetarlókon egyre több kórkozó és kártevő jelenik meg. Ennek jelentősége abban áll, hogy az árvakeléseken fennmaradva, esetleg felszaporodva, nagy egyedszámban települhetnek át a majdani, őszi vetésekbe. Ez egyaránt igaz egyes gombabetegségekre és kártevőkre. Ez utóbbiak képviselője a repcedarázs, amelynek kifejlett egyedeiből már nagy számban láthatunk a repcetarlókon, ahol a nyári nemzedék felszaporodásának lehetünk tanúi.

A szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi szezon során igyekszünk minden nap friss, aktuális, szakmai tartalmú képeket mutatni az érdeklődők számára az ott történtekről. Kérjük, ezekért látogasson el a www.agrarunió.hu weboldalra és keresse őket a NapiKép menüpont alatt.

Az elmúlt hét legnépszerűbb Facebook-bejegyzése

Hírek, információk a szántóföldről-A napraforgó állományszárításáról

Az elmúlt hét legnagyobb olvasottságot elérő bejegyzése a napraforgó egyik fontos gombabetegségével, a hamuszürke szárkorhadással, avagy makrofominával foglalkozott. A bejegyzés IDE kattintva olvasható.

Heti cikk

Hírek, információk a szántóföldről-A napraforgó állományszárításáról

Jelenlegi cikkajánlónkban a napraforgó állományszárításával foglalkozó egyik korábbi írásunkat ajánljuk olvasóink figyelmébe. A beavatkozás szükségességének szakmai alapjait tárgyaló cikk IDE kattintva olvasható.

A szántóföldi növénytermesztésben és növényvédelemben történtekről, érdekességekről, tanulságokról rendszeresen jelennek meg bejegyzéseink Facebook- és Instagram-fiókjainkban is. Csatlakozzon a KárKép követőihez ezeken a felületeken is!

Címkék: napraforgó, kukorica, repce, gyapottok-bagolylepke, aszpergilluszos csőfertőzés, kukorica terméskötődés, mezei pocok, szürkepenészes szár- és tányérrothadás, repcedarázs
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Gép- és technológia beszerzési támogatás nyílik a borászok ...

Több mint 10,8 milliárd forint áll rendelkezésre 2027-ig a borászati üzemek technológiai fejlesztésére a Közös ...