TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
Aktuális lombtrágya ajánlatok szójásoknak, cukorrépatermesztőknek

Aktuális lombtrágya ajánlatok szójásoknak, cukorrépatermesztőknek

Növénytermesztés - 2023.07.17

Az őszi növények betakarítása miatti munkacsúcs lecsengése után itt az idő, hogy nagyobb figyelmet kapjanak az ipari növények. A szója és a cukorrépa is az intenzív növekedési időszakban van a nyár derekán, így a lombon keresztüli tápanyagkiegészítést mindkét növény meghálálhatja.

Aktuális lombtrágya ajánlatok szójásoknak, cukorrépatermesztőknek

A lombtrágyázás különösen fontos szerepet tölthet be olyan növények tápanyagutánpótlási technológiájában, melyeknek speciális igényei vannak bizonyos tápelemekből, illetve nagyobb mennyiségre van szükségük egyes fenológiában, vagy minőségi paraméterek múlhatnak egy-egy tápanyag hiányán. Rendszertanilag a két növény messze van egymástól, de a tápelemigények tekintetében számos hasonlóságot mutatnak. Erre csak néhány példát említenék:

  • érzékenyek a N-hiányra, vagy a túlsúlyra,
  • a makroelemek közül a foszfornak kisebb jelentősége van, mint a káliumnak,
  • kifejezetten káliumigényes növények,
  • egy-két tápelemből “extra” igényük van, melyek pótlása stratégiai kérdés a termés mennyisége és minősége vonatkozásában.

Mindkét növény esetében nagy jelentőséggel bír az megfelelő káliumellátottság. A hiánytünetek idősebb leveleken jelentkezhetnek, a levélszél elsárgul, majd elszárad. A káliumellátás befolyásolhatja a levelekben képződő asszimilátumok más szervekbe, főként a gyökerekbe, vagy cukorrépa esetében a répa raktárszövetébe, szójánál a szemtermésbe történő transzlokációját. A kiegyensúlyozott kálium-ellátás biztosítására ajánljuk a YaraVita Safe K (500 g/l K2O) lombtrágyánkat a vegetáció során egy-két alkalommal 5 l/ha dózisban kijuttatva.

A mikrotápanyagok iránti magas igény kielégítése érdekében száraz körülmények között is, valamint a látens hiánytünetek elleni védelem érdekében olyan teljes értékű lombtrágyákat ajánlott alkalmazni, mint a YaraVita Brassitrel Pro. A tapadó- és nedvesítőanyagoknak köszönhetően a levelekre kerül cseppek elterülnek, esőállóak, és hosszabb távú tápanyaghatást biztosítanak. Ez a levéltrágya a két másodlagos makroelem: kalcium és magnézium mellett, bórt, mangánt és molibdént is tartalmaz összesen 458 g/l mennyiségben. A mostani időszakban cukorrépánál osztott kezelésben 2-3 l/ha mennyiségben kétszer, szójánál a virágzás-termésképzés idején egyszer 2-3 l/ha dózisban javasoljuk kijuttatni.

Aktuális lombtrágya ajánlatok szójásoknak, cukorrépatermesztőknek

A növényenkénti speciális mikroelemek közül a cukorrépánál a bórt emelném ki.  A legnagyobb szükség a gyors sejtosztódás és sejtmegnyúlás fázisaiban van, mivel kulcsszerepet játszik a sejtfalképzésben. A sejtfalakban szerkezeterősítőként szolgál, mivel összeköti a hosszabb cellulózláncokat, így stabilitást ad a szöveteknek. A bórt csak a xilém szállítja, ezért a hiányosság a legfiatalabb leveleken nyilvánvaló. A bórhiány tipikus jele a szívrothadás.  A bórhiány leggyakrabban magas pH-értékű talajokon és száraz időben fordul elő. Az 50 t/ha termés eléréséhez hektáronként 300 g bórigény kielégítéséhez a YaraVita Brassitrel mellett a magas bórtartalmú termékünk, a YaraVita Bortrac (150 g/l B) használatát javasoljuk 2x1-2 l/ha mennyiségben.

 A szója speciális mikroeleme a molibdén. Erre a tápanyagra azért van szüksége, hogy képes legyen átalakítani és megkötni a légköri nitrogént. Ez magyarázza azt is, hogy a molibdénhiány általában nitrogénhiányt is eredményez. Míg a nitrogénhiány a levelek határozott kivilágosodásával jelentkezik, a molibdénhiány sokkal ritkábban látható közvetlenül. A tünetek a lassabb növekedés és a legfiatalabb levelek klorózisa formájában jelentkezhet. A molibdénre a gyökereken élő rhizobiumoknak is szükségük van. A gyökerek és a rhizobiumok számára azonban csak korlátozottan állhat rendelkezésre hideg vagy savanyú talajokon. A molibdénnel történő lombtrágyázás eredményesen biztosíthatja, hogy a szója elegendő molibdénnel rendelkezzen a lombkoronában, és így több molibdén álljon a gyökereken lévő N-megkötő baktériumok rendelkezésére is. Pótlására a piacon egyedülálló beltartalmi paraméterekkel rendelkező YaraVita Molytrac-ot ajánljuk. A termék 257 g/l molibdéntartalma mellett 264 g/l P2O5-t is tartalmaz, ezért a hektárdózis is kedvező: 0,25-0,5 l/ha.

Mindkét növény nagyértékű kultúrának számít, ezért érdemes levélanalízist végeztetni. Az eredmények viszonylatában a helyi adottságoknak megfelelő termékválasztásban keresse a Yara szaktanácsadói kollégáit, valamint további információkat, teljes technológiai ajánlást talál a honlapunkon (www.yara.hu) is.

Tóth Milena
Yara Hungária Kft.

Címkék: lombtrágya, szója, cukorrépa, yaravita, yara
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Ismertető a támogatási programokhoz – AKG, AÖP – kapcsolódó ...

A különböző támogatási programokban tiltott, valamint az azokban felhasználható növényvédő szer ...