TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Hírek, információk a szántóföldről

Hírek, információk a szántóföldről

Növénytermesztés - 2023.06.13

A szántóföldi növények növényvédelmének csendesebb időszakában vagyunk.

Bár a későbbi vetésű kukorica- és napraforgóállományokban, vagy csemegekukorica-előállításban zajlanak még a gyomirtási munkák, azonban a legtöbb területen ez az időszak már lezárult. Amire érdemes most figyelnünk, az a napraforgó első lombvédelmi kezelése, amelynek elvégzésére már nem áll sok idő a vontatott permetezőberendezéssel dolgozó gazdálkodók számára. Sőt, a szépen fejlett, magas állományokat látva sok táblán már jelenleg is károkozással járna a beavatkozás, így megfontolandó az elvégzése. A jelenlegi nedves, párás és mérsékelten meleg körülményeket, valamint az időjárási előrejelzéseket látva azonban mégis érdemes erőltetni a gombaölő szeres permetezést, mert nagy esély van arra, hogy az idei évben erős -akár szokatlanul erős- lesz a napraforgóállományok kórokozókkal való fertőződése. Ezt a költséget még annak ellenére is érdemes lehet vállalni, hogy a felvásárlási árak alakulása terén egyelőre nem túl kedvezőek a kilátások. A kezelés elhagyása az idei évben túlzott kockázatnak tűnik. Azok a gazdálkodók, akik rendelkeznek hidas permetezővel, vagy hozzáférnek ilyen szolgáltatáshoz, még várhatnak egy rövid ideig a döntéssel, mert a korai bimbós állapotban elvégzett gombaölő permetezéssel még eredményesen kezelhető a lombozatot és a szárat megbetegítő gombabetegségek által jelentett fenyegetés.

A repcetermesztők is döntési helyzetben vannak, rövidesen határozniuk kell arról, hogy elvégzik-e állományuk deszikkálását, valamint a becőragasztást. Ezek nem kis költséggel, sőt taposási kárral járó beavatkozások, de a jelenleg ígéretes repceállományok valószínűleg visszahoznák a befektetett munkát és ráfordítást.

Ez történt a szántókon egy évvel ezelőtt

NapiKép 2022.06.06.

Hírek, információk a szántóföldről

A napraforgóállományokban előforduló vadkár egyaránt ismert az ország „nagyvadas” és „apróvadas” területein. Az alföldi régióban a legnagyobb kárt a mezei nyulak okozzák. Kártételük, ha a növény szárát a sziklevelek alatt harapják át, teljes pusztulással is járhat. Ha a kártétel e fölött éri a növényt, az elágazhat, több hajtást nevelhet. Az idei évben mintha kevesebb károsodott növényt lehetne látni, köszönhetően a napraforgó intenzív növekedésének. Ez alól kivételt képeznek a korai vetések, amelyek lassabb növekedésük miatt fokozott veszélynek voltak kitéve. Ezeken a területeken sajnos újravetésekre is szükség lehetett.

NapiKép 2022.06.10.

Hírek, információk a szántóföldről

A levéltetvek a szántóföldi növénytermesztésben szinte állandóan jelen lévő kártevők. Felszaporodásukat nagyban befolyásolják a környezeti tényezők, az időjárási körülmények alakulása. A számukra kedvezőtlen, a nyári időszak során szárazzá, aszályossá váló időjárás, az alacsony légköri páratartalom többnyire gátat szab nagy arányú felszaporodásuknak. Erre azonban jelenleg nem számíthatunk, ezért várhatóan a szokásosnál nagyobb fertőzési nyomás alakulhat ki e kártevők esetében.

NapiKép 2022.06.11.

Hírek, információk a szántóföldről

A búzatermesztés egyik izgalmas időszaka a mostani, ekkortájt kezdenek megmutatkozni a kalászokon a fuzáriumfertőzés tünetei. A tavalyi év ebből a szempontból sok problémát nem okozott, az extrém száraz körülmények önmagukban is mérsékelték a kalászfertőzés valószínűségét, ezért alig lehetett tünetes kalászt találni. Az idei évben azonban a helyzet gyökeresen másként alakulhat.

Mit találunk most a földeken

NapiKép 2023.06.07.

Hírek, információk a szántóföldről

Az idei év a gombabetegségekről szól a kalászosokban. Már a kora tavaszi időszaktól kezdve szembesülhettünk a lombozatot károsító gombabetegségek erős fertőzésével. Ebben az ország egyes termőtájai között, de a vetett fajtától függően akár táblaszinten is jelentős különbségek alakulhattak ki. Így láthattunk erős lisztharmat-, szeptóriás levélfoltosság, sárgarozsda- és vörösrozsda-fertőzést. A mellékelt képen ezúttal egy vörösrozsdával erősen fertőzött búzaállomány látható.

NapiKép 2023.06.09.

Hírek, információk a szántóföldről

A napraforgó-peronoszpóra az állományokban rendszeresen megjelenő gombabetegség. Jelenleg primer fertőzésének tünetei mutatkoznak a megbetegített növényeken. Ezek a tünetek lehet törpenövés, rövidülő szártagok, a levelek színén mutatkozó feltűnő, erek által határolt kivilágosodó foltok, amelyekenn a fonáki részen fehér penészbevonat alakul ki. A betegség előfordulásában az egyes hibridek között jelentős különbségek mutatkozhatnak..

NapiKép 2023.06.11.

Hírek, információk a szántóföldről

Hírlevelünkben már esett szó a kalászfuzáriózisról, amelynek kezdeti tünetei ebben az időszakban kezdenek megmutatkozni a búzakalászokon. Míg az előző évjáratban a kalászfertőzés aránya alacsony volt, addig sajnos az idei évben lényegesen magasabb lehet a beteg kalászok száma. A megbetegedés számára kedvező, ugyanakkor a védekezési munkát nagyban hátráltató nedves, csapadékos körülmények miatt erre lehet számítani. Az első beteg, fakuló kalászok máris láthatók egyes búzatáblákon.

A szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi szezon során igyekszünk minden nap friss, aktuális, szakmai tartalmú képeket mutatni az érdeklődők számára az ott történtekről. Kérjük, ezekért látogasson el a www.agrarunió.hu weboldalra és keresse őket a NapiKép menüpont alatt.

Az elmúlt hét legnépszerűbb Facebook bejegyzése

Hírek, információk a szántóföldről

Az elmúlt hét legnépszerűbb bejegyzése, amely a Kárkép Facebook-oldalán a legnagyobb olvasottságot érte el, az őszi árpában megjelenő ramuláriás megbetegedéssel foglalkozott. A bejegyzés IDE kattintva olvasható.

Heti cikk

Hírek, információk a szántóföldről

Cikkajánlónkban ezúttal a napraforgót betegítő gombabetegségekkel foglalkozó írásunkat ajánljuk olvasóink figyelmébe, amely az AgrárUnió Magazin májusi lapszámában volt olvasható. Amennyiben a téma Önt is érdekli, a cikk IDE kattintva érhető el.

A szántóföldi növénytermesztésben és növényvédelemben történtekről, érdekességekről, tanulságokról rendszeresen jelennek meg bejegyzéseink Facebook- és Instagram-fiókjainkban is. Csatlakozzon a KárKép követőihez ezeken a felületeken is!

Címkék: őszi búza, napraforgó, őszi árpa, kalászfuzáriózis, napraforgó peronoszpóra, ramulária, vörösrozsda, nyúlkár, levéltetvek
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Nem ígérkezik könnyűnek a jövő a vetőmagszektor számára

Exportpiaci zavarok és áremelkedések nehezítik a hazai vetőmagszektor helyzetét, hosszabb távon pedig a ...