TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,88
USD: 371,93
CHF: 407,19
GBP: 462,57
Hirdetés
Hírek, információk a szántóföldről

Hírek, információk a szántóföldről

Növénytermesztés - 2023.05.30

Mozgalmas időszakot élünk a szántóföldi növényvédelemben! Zajlanak a kapás kultúrák, a napraforgó, a kukorica és a cukorrépa gyomirtási munkálatai, de ami talán a legnagyobb jelentőségű ebben az időszakban, a búzatáblák kalászvédelmi kezelései is.

Nem túlzás talán kijelenteni, hogy a kalász fuzáriumos megbetegedésének ennyire kedvező körülményeket, mint amik most fennállnak, évek óta nem tapasztalhattunk. Ezért, ha valamikor, akkor most van értelme elvégezni ezt a beavatkozást. Ez persze a szakmai oldala a dolognak, a gazdasági és megtérülési kérdések, a felvásárlási árak alakulása már egy másik kérdés.

Ez történt a szántókon egy évvel ezelőtt

NapiKép 2022. 05.23.

Hírek, információk a szántóföldről

Míg az idei csapadékos év a gombabetegségekről szól a kalászos gabonákban, addig a tavalyi év a kártevőkről szólt. Azonban talán nem is gabonaszipolyok az érdekesek a fenti képen, hanem a búzaállomány háttérben felsejlő látványa. Ekkorra már megmutatkoztak a súlyos vízhiány tünetei, az állományok jelentős része már felszáradt. Ettől az idei évben szerencsére nem kell már tartanunk, minimum ígéretesek a kalászos gabonák.

NapiKép 2022.05.26.

Hírek, információk a szántóföldről

Az őszi kalászosok termesztéstechnológiáját egyre inkább befolyásolja az ősszel és télen kelő, majd áttelelő gyomnövények térhódítása. E gyomnövények között egy- és kétszikűek egyaránt találhatók, amelyek esetenként óriási tömegben jelenhetnek meg a búza- és árpaállományokban, jól érzékelhető termés- és árbevétel-kiesést okozva ezzel a terület művelőjének.

NapiKép 2022.05.27.

Hírek, információk a szántóföldről

A gyapottok-bagolylepke a kukorica egyik legnagyobb károkozásra képes kártevője. Hazánkban a múlt század utolsó évtizedeiben jelet meg, amikor a kártételt még a mediterrán vidékekről vándorló egyedek utódai okozták. Éghajlatunk melegedésével, a mind enyhébb, közel fagymentes téli időjárásnak köszönhetően azonban mára sikeresen telel át, így a fertőzés már nem csupán a délről érkező egyedek, hanem a hazánkban áttelelők révén is indul. Ez utóbbiek egyes példányait gyakran már május végén megtalálhatjuk.

Mit találunk most a földeken?

NapiKép 2023.05.24.

Hírek, információk a szántóföldről

Az idei év időjárása gyökeresen eltér az előző évitől, alacsonyabb hőmérsékleti értékek mellett csapadékosabb hónapokat tudhatunk magunk mögött. A „nyári” zivatarok is korán, már május utolsó dekádjában megérkeztek, így nem ritka az igen nagy mennyiségű (60-90 mm), intenzív csapadékhullás, amelyhez gyakran viharos szél is társul. Ennek hatására máris sok a megdőlt gabonaállomány.

NapiKép 2023.05.26.

Hírek, információk a szántóföldről

„Esős év, gombás év” jól tudják ezt a szántóföldön gazdálkodók. Az idei év tökéletesen igazolja a fenti állítást, sok munka és gond adódik a gabonák gombabetegségektől való megóvásában. A jelenlegi körülmények olyan ritkán előforduló helyzetet is eredményezhetnek, mint a vörösrozsda erős fertőzése őszi árpában.

NapiKép 2023.05.27.

Hírek, információk a szántóföldről

Korai talán még kijelenteni, de jelenleg úgy tűnik, hogy terméshozam tekintetében nem lesz okuk a panaszra a repcetermesztőknek. Az ország szárazabb területein évek óta nem lehetett olyan „becőfalat” látni, mint az idei évben. Ráadásul a becőkártevők károsítása is mérsékeltebbnek tűnik, bár vannak felnyílóban lévő becők, azonban számuk ebben a pillanatban még nem túl magas. Ami felnyílóban van, az is inkább gombafertőzésnek tudható be, nem pedig rovarkártételnek.

 

A szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi szezon során igyekszünk minden nap friss, aktuális, szakmai tartalmú képeket mutatni az érdeklődők számára az ott történtekről. Kérjük, ezekért látogasson el a www.agrarunio.hu weboldalra és keresse őket a NapiKép menüpont alatt.

 

Az elmúlt hét legnépszerűbb Facebook bejegyzése

Hírek, információk a szántóföldről

Az elmúlt hét legnépszerűbb, legtöbbek által olvasott bejegyzése a KárKép Facebook-oldalán az őszi árpát is megbetegítő vörösrozsda fertőzéséről szólt, ami IDE kattintva olvasható.

Heti cikk

Hírek, információk a szántóföldről

Heti cikkajánlónkban ezúttal az AgrárUnió Magazin márciusi számában megjelent, a repce tavaszi rovarkártevőivel foglalkozó cikkünket ajánljuk. A cikket IDE kattintva olvashatja.

A szántóföldi növénytermesztésben és növényvédelemben történtekről, érdekességekről, tanulságokról rendszeresen jelennek meg bejegyzéseink Facebook- és Instagram-fiókjainkban is. Csatlakozzon a KárKép követőihez ezeken a felületeken is!

Címkék: repce, őszi búza, vörösrozsda, gabonaszipoly, gyapottok-bagolylepke, állománydőlés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Enyhíthetők az aszályos évek az Alföldön

Az intenzív mezőgazdasági művelés következtében kialakuló talajszerkezeti változások miatt a nyári hőhullámok ...