TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.957,63 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.543,29 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.340,37 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.927,73 Ft (tonna)
Repcemag: 157.292,00 Ft (tonna)
Full-fat szója: 206.004,73 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,15
USD: 363,31
CHF: 411,64
GBP: 460,57
Hirdetés
Mikrobiológiai készítmények – talajoltó baktérium készítmények és szárbontó baktérium készítmények az AÖP-ben

Mikrobiológiai készítmények – talajoltó baktérium készítmények és szárbontó baktérium készítmények az AÖP-ben

Növénytermesztés - 2023.05.25

Az Agro-ökológiai Program (AÖP) megváltozott feltételeiről szóló cikkünkhöz a Magyar Talajvédelmi Baktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége is hozzászólt. A korábbi cikk linkjében félreérthető módon szerepel a mikrobiológiai készítmények megnevezés. A talajoltó baktérium készítmények és a szárbontó baktérium készítmények felhasználási gyakoriságával és dózisával nem jelentkezett probléma a felhasználó gazdák körében. Ez a talaj- és növény, illetve növénykondicionálók (lombtrágyák) esetében keltett némi zavart, mely meggyőződésünk szerint hamarosan rendeződik.

Hirdetés

Örömmel jelezzük, hogy az AÖP (Agro-ökológiai Program) feltételek közül hatalmas az érdeklődés a mikrobiológiai készítmények iránt. Az eddig beadott kérelmek „népszerűségi listáján” a második helyezést érték el eddig.

A Magyar Talajvédelmi Baktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetségének Tagjai már régóta kiállnak a talajaink védelme, a talajélet serkentése, így a termőképesség növelése mellett.   A talajbiológiai készítmények évek óta folyamatosan bizonyítják hatásukat. Az Európai Uniós Green Deal célkitűzések is azt az irányt célozzák meg, hogy kevesebb műtrágya és növényvédő szer felhasználás mellett inkább a biológiai megoldások felé forduljanak a gazdálkodók.

Indokolja ezt a megváltozott környezeti és gazdasági feltételrendszer, a klímaváltozás, a leromlott talajszerkezet. Most Magyarországon az AÖP – fókuszálva a termőtalajok védelmére – új lendületet adott a termelőknek, így a mikrobiológiai készítmények, kondicionálók és biológiai ágensek iránt tovább nőtt a kereslet.

Az AÖP támogatási programba történő jelentkezésnek több oka is lehet

Egyrészt vannak olyan gazdálkodók, akik szakmai elvárásokkal jelentkeznek, vagyis szeretnék a talajadottságaikhoz mérten a leghatékonyabb és talajkímélőbb, környezetbarát jó gyakorlatot választani, mert szeretnének javítani a talajaik állapotán, egészségesebb növényállományt, több és jobb minőségű termést kívánnak elérni.

Természetesen várható volt, hogy megjelennek majd azok a gazdák, akiket a szakmaiság kevésbé érdekli és „csak a támogatásért” csatlakoznak az AÖP-hez. De szerencsére azok a termelők vannak túlnyomó többségben, akik vagy már eddig is ismerték a mikrobiológiai készítményeket, vagy jobb esetben a „próbáljuk ki, meglesz a pont is, és még használhat is” táborba tartoznak.

A Szövetség tapasztalatai azt mutatják – ahogy ezt az AKG-ban baktériumtrágyát használt gazdák példája adta –, hogy belőlük lesz a majd potenciális felhasználó, mivel látják a mikrobiális készítmények használatának előnyeit.

A forgalmazási okirat szerinti felhasználási előírást mind a dózisra, mind a kezelések számára vonatkozóan be kell tartani

Megjelent egy közlemény (KAP Nemzeti Irányító Hatóság 4/2023. sz. közleménye), ami az Agro-ökológiai Programban (AÖP) felhasználható mikrobiológiai készítmények, kondicionálók és biológiai ágensek engedélyokirat szerint kijuttatandó mennyiségeit részletezi, termékenként.

Gyakorlatilag a termelőknek be kell tartani az engedélyokirat szerinti használatot, mert csak ez fogadható el az AÖP támogatásban. Amennyiben például egy készítmény adott növénykultúrában 2-4 kezelést és kezelésenként 10-30 liter/hektár dózist határoz meg, úgy az AÖP keretében akkor fogadható el teljesítésként a készítmény kijuttatása, ha legalább 2 alkalommal és alkalmanként legalább 10 liter/hektár dózissal juttatták ki. A KAP Nemzeti Irányító Hatóság állásfoglalása szerint az engedélyokirat ellenőrzött körülmények között elvégzett, objektív hatásossági és hatékonysági vizsgálatok eredményein alapul, tehát innentől ez a kiindulási alap.

Fontos még szem előtt tartani azt, hogy az AÖP gyakorlatok az igénylés naptári évére vonatkoznak; így kizárólag azok a kezelések vehetők figyelembe, amelyeket az igénylés évében végeztek el. Ha például egy növénykondicionáló készítményt 2-4 alkalommal szükséges kijuttatni egy őszi búza kultúrában a kelés és a virágzás közötti időszakban, akkor a kérelmezés évében legalább 2 kezelésnek kell történnie, de a búza teljes vegetációs idejében a kezelések száma nem haladhatja meg a 4-et.

Az AÖP megjelenése semmi új követelményt nem támaszt a mikrobiológiai készítményekkel kapcsolatban, nem kell újat tanulni. Az előírás szerinti kell használni a termékeket. A talajbaktérium készítmények alkalmazását – az AÖP-pel vagy anélkül – a Magyar Talajvédelmi Baktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetségének Tagjai jó szívvel ajánlják minden gazdálkodónak.

Az alábbi linken érhető el a 2023. április 19-én a MK-ben megjelent 15/2023. (IV.19.) AM rendeletet, melyben az AÖP-hez kapcsolódó támogatás részletes szabályait tartalmazza:

Kattintson!

Ezen a linken pedig a KAP Nemzeti Irányító Hatóság 4/2023. sz. közleménye olvasható, ami az Agro-ökológiai Programban (AÖP) felhasznált mikrobiológiai készítmények, kondicionálók és biológiai ágensek engedélyokirat szerint kijuttatandó mennyiségeiről szól:

Kattintson!

Előzmény cikkünk itt olvasható:Címkék: aöp, támogatás, talajvédelem, baktérium, közlemény
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Így készülj fel a mezőgazdasági pályázatokra!

Milyen agrártámogatások várhatók 2024-ben, és hogyan válassz jól pályázatíró céget?