TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,75
USD: 364,04
CHF: 411,3
GBP: 459,82
Hirdetés
Gabonamonitoring 2023 – A kalászos gabonát termesztők helyzete az Európai Unióban

Gabonamonitoring 2023 – A kalászos gabonát termesztők helyzete az Európai Unióban

Növénytermesztés - 2023.05.26

Az európai gazdák és termelők régóta várják 2023 tavaszát és a szezonkezdetet, és mostanra már felkészültek arra, hogy a lehető legnagyobb termést hozzák le a földről. Az elmúlt években az európai gabonatermesztés nagy kihívásokkal küzdött, de 2023-ban úgy tűnik, hogy a dolgok jó irányba haladnak.

Hirdetés

Az Európai Unió által végzett felmérések szerint az európai gabonatermesztés idén jó állapotban van. A szakértők szerint az időjárási körülmények kedvezőek voltak az elmúlt hónapokban, így az enyhe tél után az őszi vetések Európa legnagyobb részén közepes vagy jó állapotban kezdik a tavaszt (1. táblázat). A déli területeken azonban egyre nagyobb aggodalomra ad okot a részben kiterjedt és egyre fokozódó szárazság.

Több helyen még mindig kevés a csapadék

Dél-Spanyolországban és Portugáliában súlyos csapadékhiány figyelhető meg. A talaj nedvességtartalma nagyon alacsony, és sürgősen szükség van csapadékra. Ezenkívül az öntözésre szolgáló víztározókban Dél-Spanyolország nagy részén továbbra is nagyon alacsony szinten áll a víz, ami szintén hatással lehet a tavaszi vetésű növények termésére. Észak- és Közép-Olaszországban az elhúzódó csapadékhiány miatt a tározók vízszintje erősen lecsökkent, és aggodalomra ad okot a késő tavaszi és nyári öntözéshez rendelkezésre álló vízzel kapcsolatban. A közép-európai térségben (Magyarország, Románia, Bulgária) az őszi vetésű növények jó kondícióban vannak, de a talaj nedvességtartalma közepes, és egyre nagyobb mennyiségű esőre van szükség a tavasz előrehaladtával a növekvő vízigény kielégítéséhez. A Maghreb-régióban az elhúzódó aszály máris jelentős negatív hatással járt a terményekre. Franciaországban és Dél-Németországban a január közepe óta megfigyelt csapadékhiányt a jól eloszló márciusi csapadék enyhítette, ennek következtében a régiók nincsenek jelölve a térképen (1. ábra).

Gabonamonitoring 2023 – A kalászos gabonát termesztők helyzete az Európai Unióban

A közép-európai térségben (Magyarország, Románia, Bulgária) az őszi vetésű növények jó kondícióban vannak, de a talaj nedvességtartalma közepes.

Gabonamonitoring 2023 – A kalászos gabonát termesztők helyzete az Európai Unióban

Elmaradt a nagy hideg

Európa nagy részén a szokásosnál melegebb időjárás volt tapasztalható, a napi középhőmérséklet 0,5–2 °C-kal volt volt az 1991–2022-es hosszú távú átlag felett. A kemény hideg, télies napok száma (–8°C alatti minimum-hőmérsékletű napok) a szokásosnál alacsonyabb volt Közép- és Kelet-Európa nagy részén, és ezek előfordulása többnyire február első felére korlátozódott.

A hidegedződés során az őszi gabonafélék alacsony hőmérsékleti toleranciát nyernek, hogy ellenálljanak a téli nyugalmi időszakban fellépő fagyos körülményeknek. A kora februári hideg időszak után, március 13-ra a gabonafélék Dél-Európában és a Fekete-tenger térségében (Bulgária, Románia) teljesen kiengedtek, ami körülbelül 2-3 héttel korábban történt, mint tavaly. Közép-Európában az őszi gabonafélék túlnyomórészt, enyhén vagy részlegesen edződtek, míg a legészakibb régiókban a növények még mindig jól ellenállnak (2. ábra).

Gabonamonitoring 2023 – A kalászos gabonát termesztők helyzete az Európai Unióban

Az időjárási előrejelzések március 23-ig továbbra is átlagon felüli hőmérsékletet jeleztek Európa-szerte, ami tovább gyorsítja a növények fejlődését.

Magyarországon a hőmérséklet december 1. és március 10. között 2–5 °C-kal volt a megengedett legmagasabb hőmérséklet felett, kivéve egy rövid hideg időszakot február elején. A csapadékmennyiség az ország nagy részén akár 100%-kal is meghaladta a megengedett legalacsonyabb napi csapadékmennyiséget, csak a nyugati és délkeleti országrészben volt átlagos csapadékmennyiség. A talajnedvesség januárra a szokásosnál magasabb szintre állt vissza, köszönhetően a kora őszi és téli csapadéknak, ami segített a 2022-es rendkívüli száraz nyárból való kilábalásban. Február óta a csapadékmennyiség az egész országban a megengedett határérték alatt maradt, mintegy 20 mm-rel kevesebb csapadék hullott, mint egy átlagos évben. Fagykárokról nem érkezett jelentés a gabonafélék körében. A távérzékeléses vegetációs index azt jelzi, hogy a tél végén a szokásosnál nagyobb volt a biomassza, különösen az ország keleti részén, az ősz óta lehullott több csapadék és az összesített hőmérséklet miatt. A tél utáni növényfejlődéhez több vízre van szükség, amit jelenleg a feltöltött talajnedvesség-tartalékokból lehet biztosítani. Mindazonáltal a következő hónapban több csapadék lenne kívánatos a jó terméspotenciál fenntartása érdekében, különösen az ország északi részén.

Fagykárokról nem érkezett jelentés a gabonafélék körében, a tél végén a szokásosnál nagyobb volt a biomassza, különösen az ország keleti részén, az ősz óta lehullott több csapadék és az összesített hőmérséklet miatt.

A pozitív termésvárakozásokat tükrözik a tőzsdei árak

Az időjárási helyzetkép mellett nem szabad megfeledkeznünk az európai gabonatőzsdéről sem, mivel nagyban befolyásolja az európai gazdák profitabilitását. Az elmúlt hónapokban a párizsi gabonatőzsde árai enyhe ingadozást mutattak, az árak lefelé mutatnak. Azonban az elmúlt hónapokban egyre nagyobb figyelmet kapott az ukrán gabonaexport korlátozása, ami jelentős hatással lehet a globális gabonapiacra, és ennek következtében az európai tőzsdék árai is nagymértékben változhatnak. A gabona világpiaci ára csökkent a 2023-as év első negyedévében, és szakértők további lassulásra számítanak fél évig. A kínálat emellett magas szinten realizálódhat, ami szintén az árcsökkenés irányába mutat, mivel az ABARES Ausztráliában rekordnagyságú búzatermést jelez előre. Ennek eredményeként a Rouenba (FOB) érkező malmi búza azonnali exportára 29 dollárral 288 dollár/tonnára csökkent. Romániában és Bulgáriában 288 dollár/tonnáért (–26 dollár) értékesítették az azonnali szállítású terményt (Tallage). A Budapesti Értéktőzsdén az ISCC NUTS II fenntartható takarmánybúza augusztusi és szeptemberi tőzsdei elszámolóára egyaránt 3000 forinttal 88 ezer és 89,5 ezer forint/tonnára csökkent március 13. és 24. között, ezzel szemben a termény ára a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) 245–270 euró/tonna között volt, olvasható az Agrárközgazdasági Intézet gabonapiaci jelentésében.

(Forrás: https://www.aki.gov.hu/termek/agrarpiaci-jelentesek-gabona-es-ipari-novenyek-409/)

Sovány Pál ügyvezető, tulajdonos                                          Dr. Sulyok Dénes Zsolt

GW-CO FIELD Kft.                                                                          Studium GroupCímkék: gabona, kalászos, gabonatermesztés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

30. jubileumi FeHoVa 2024. február 8-11.

Február 8-án nyílik a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási központban a FeHoVa 2024, a 30. Fegyver ...