TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Sárgarozsda és kalászfuzáriózis: fertőzési vészhelyzet a búzatáblákon!

Sárgarozsda és kalászfuzáriózis: fertőzési vészhelyzet a búzatáblákon!

Növényvédelem - 2023.05.18

Furcsa ezt kimondani az előző évjárat mindent vivő aszályát követően, de a jelenlegi helyzetre ez a helytálló megállapítás.

Hirdetés

Már kora tavasztól érzékelhető az ország majd minden termőtáján a sárgarozsda felszaporodása. A fertőzés mértéke a vetett fajtától, a táblaadottságoktól, valamint az időjárási körülményektől függően alakult, de egyes területeken már korán járványszerűvé vált.

Az elmúlt napok csapadékos viszonyai, a hűvös időjárási körülmények rendkívüli módon kedveznek ennek a gombabetegségnek, ez az az időjárás, amelyet igazán szeret. Ezért a következő időszakban nem zárható ki növekvő fertőzési nyomása, amely még azokon a területeken is fokozódhat, ahol korábban már sikeres védekezés zajlott ellene, amelynek hatására a fertőzött levélfoltok beszáradtak. A betegség súlyos fellépése esetén a termés mennyisége csökken, minősége romlik, ezért nem hagyhatók védelem nélkül a búzatáblák.A sárgarozsda számára kedvező időjárási körülmények kedvezőek a kalászfuzáriózis kórokozói számára is. Ráadásul a búzatáblák fertőzésre fogékony fejlettségi állapotban vannak, kint vannak a portokok, zajlik a virágzás. Sajnos a csapadékos időjárás miatt, amely már régóta nem teszi lehetővé a kalászvédelmi kezelés elvégzését és várhatóan még hosszú napokig lehetetleníti azt el, valószínűleg tökéletes kalászvédelem már nem érhető el.

Azonban a megbetegedés nagy kártételi potenciálja miatt, amely mind mennyiségi, mind minőségi oldalról okozhat problémát, a kalászvédelmi kezelés még abban az esetben sem hagyható el, ha az nem a legideálisabb időzítéssel kerül elvégzésre.

Nagy kérdés, hogy van-e még lehetőség érdemben beavatkozni a fenti kórokozók fertőzésének alakulásába, az ugyanis, hogy egy területen milyen a fertőzési nyomásuk, számtalan körülménytől függ. Az azonban egyértelműen látható, hogy dacára az értékesítési bizonytalanságoknak, ez nem az a helyzet, amikor a növényvédelmi költségen spórolva elhagyható lenne állományunk védelme.

Sőt, az is kijelenthető, hogy a felhasználandó készítmény megválasztásánál is annak tudását, nem pedig árát kell néznünk. Sajnos, az ilyen spórolás a mázsán, vagy a minősítésnél bosszulhatja meg magát. Ezért érdemes rákészülni a majdani védekezésre, legyen a raktárban a felhasználandó gombaölő szer, hogy amint rá lehet menni a területre, elvégezhető legyen a kezelés.

Címkék: növényvédelem, magyarország, fertőzés, veszély, sárgarozsda, kalászfuzáriózis
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Így hatékony a kukorica fej- és lombtrágyázása!

Tavasz végén, nyár elején, májusban már elindulnak a tápkultivátorok, melyekkel a kukorica vetésidejétől és ...