TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
A szeptória és a rozsdafoltosság korai megelőzése

A szeptória és a rozsdafoltosság korai megelőzése

Növényvédelem - 2023.05.11

A legjobban úgy tudunk védekezni a szeptória nevű levélfoltosság elterjedése ellen, ha gyakran ellenőrizzük a búza leveleit, javasolja az Agrarheute.com.

A tenyészidőszak elején már megfigyelhető a Septoria fertőzés az állományok nagy részében. A felső levélrétegeken már kevés csapadékkal is megjelenik. Mivel az időjárás régiónként változik, nem lehet egységes megoldást javasolni. Vannak olyan tájegységek, ahol ősszel és télen meleg, párás az idő, tavasszal pedig gyakori csapadék hullik, amely a különböző kórokozókkal való fertőzés esélyét még jobban megnöveli.

A megelőzéshez hozzátartozik, hogy figyelni kell a vetésidőre, vetésforgóra, a nitrogéntrágyázásra, a talajművelésre és a fajválasztásra. A nagyon korai vetés, a növényi maradványok kevésbé alapos bedolgozása a talajba, az erre fogékony fajták kiválasztása, sőt még a nem megfelelő vetésforgó is kedvez a sárgarozsda, a szemfoltosság, a lisztharmat, a szeptória és a DTR levélfoltosság fertőzésnek és elterjedésnek.

Egy bizonyos növekedési szakaszig, az úgynevezett két csomópontos stádiumig (BBCH 32), semmilyen gombaölő szer alkalmazása nem javasolt. Ez alól kivétel a sárgarozsda fertőzés elleni védekezés.Ha a fejlődés korai szakaszában sárgarozsda, szeptória vagy DTR elleni permetezésre van szükség, tiszta azol készítmények használata javasolt. Itt elegendőek az egyszerű, olcsó eszközök hosszan tartó védőhatás nélkül. Ahol a szeptória rezisztenciája már előrehaladott a saját területén, ott a Folpan 500 SC kontaktszer bekeverése javítja a hatékonyságát – írja az Agrarheute.com.

Az őszi búzánál ugyan nem javasolt semmilyen gombaölő kezelés a két csomós állapot elérése előtt, mégis a sárgarozsda fertőzés ellen védekezni kell, mert nagyon korán megjelenik a növényen. A lisztharmat, a sárga- és barnarozsda spóráit a szél juttatja a növényekre.

Az őszi-téli enyhe időjárás, és a korai, meleg tavasz kedvez az előfordulásnak. A sárgarozsda gyakran nagyon korán megjelenik a búzában és a tritikáléban, pusztán a rendszeres és erős harmatképződés, valamint az éjszakai és nappali hőmérsékleti különbségek miatt. A zászlós leveles állapottól kezdve a strobilurint vagy karboxamidot tartalmazó kombinációs készítmények védő hatása megakadályozza a további terjedést.

A barna rozsda is erősen befolyásolja a terméshozamot. A fajtarezisztenciáért felelős Lr37 gén miatt jelenik meg egyre gyakrabban, amelyben változás állt be – állítja a lap. A korábban kevésbé fogékony fajták is fertőzöttek lettek, és egyre gyakrabban jelenik meg rajtuk is a fertőzés az elmúlt évek tapasztalatai alapján.

Srobilurinnal védekeznek a nagy hozamú területeken, mert hosszú távon hatékonynak bizonyult. A lap szakemberei szerint a kombinált készítmények nagyobb hatáselőnnyel rendelkeznek, ha hosszantartó hatást akarnak elérni, az azol hatóanyaggal szemben. Az azol és strobilurin variánsokkal egyenértékűek az azol és a karboxamid vagy az azol és a pikolinamid fungicid kombinációi – írják.

Címkék: szeptória, rozsdafoltosság, búza, kalászos, növényvédelem, tippek
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Mire figyeljenek szójatermesztéskor?

A hazai állattenyésztés fehérjeszükségletét főként az importált, GMO szójából készült extrahált szójadara ...