TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
Mit ültessünk a mezővédő erdősávokba?

Mit ültessünk a mezővédő erdősávokba?

Hírek - 2022.10.26

Szuda Zoltán szaktanácsadó az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet közelmúltban megrendezett szakmai napján a mezővédő erdősávokról szerzett saját tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. Ebből kiderült, hogy milyen fafajokat érdemes az erdősávokba telepíteni.

De mi is az az erdősáv? A mezőgazdasági kultúrákat a szél- és vízerózió káros hatásaitól védő és az élővilág számára menedéket adó erdő, melynek jelentősége újra nő napjainkban.

A szakember először a mezővédő erdősávok múltjáról beszélt előadásában, majd azt mutatta be, hogyan alkalmazkodott gyümölcsös ültetvénye a terület adta tulajdonságokhoz, ahol a szélviharok okozták a legnagyobb kihívást. A mezővédő sávok telepítésének célja is leginkább a szélvédelem volt, továbbá az ökoterület elválasztása a szomszédtól, a hasznos élő szervezetek támogatása és a mikroklíma javítása. Mint rámutatott, természetesen, valamennyi nedvességet elvesznek a fák a termesztett növényektől, de ugyanannyi esővizet és a levegő páratartalmából lecsapódó vizet képesek visszaadni, így alakítva a mikroklímát. Zoltán tapasztalatai szerint a turkesztáni szilfa (vagy más néven csodasövény) volt a legsikeresebb faj a telepített erdősávban, mert a betegségeknek, az extrém időjárási jelenségeknek és az alföldi klíma szélsőségeinek jól ellenálló növény, habár invazív jellegére oda kell figyelni. A vadak a frissen telepített jegenye és törökmogyoró csemetéket megették, így jó következtetés, hogy csak az állomány megerősödése után hagyjuk a vadaknak birtokba venni az erdősávokat. A sávokban élő madárállomány hatalmas segítség a növényvédelemben. A 3 szintű erdősávba a következő fajok kerültek még: vadrózsa, fagyal, orgona, mogyoró, veresgyűrűs és húsos som, akác, tölgy, dió, szil, nyár és vadkörte. A védőfásítást támogatással, vagy önerőből, akár saját magunk által létrehozott erdészeti facsemetekertből is meg lehet valósítani, e tevékenységet azonban a NÉBIH-nél kell bejelenteni - mondta. 

 
Forrás: ÖMKI

Címkék: mezővédő erdősáv, ÖMKI
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Fenntarthatóság az élelmiszerbiztonságban

Az agrártárca kiemelten kezeli az élelmiszercsomagolás és a fenntarthatóság közötti kapcsolatot, mert ...