TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,02
USD: 358,44
CHF: 407,46
GBP: 454,86
Hirdetés
Akadozhat a paradicsom kereskedelme, Marokkóban váratlanul kemény lett a tél vége

Akadozhat a paradicsom kereskedelme, Marokkóban váratlanul kemény lett a tél vége

Kertészet - 2023.03.19

Szokatlan hideg köszöntött be Marokkóban a tél végén, ami alaposan megviselte a paradicsomtermesztést. Még talán maradt idő a helyzet korrigálására.

Hirdetés

A paradicsom azon zöldségek közé tartozik Magyarországon, amit igen sokszínűen, változatosan használunk fel, és egész évben szívesen fogyasztunk. A drágulás persze ezt sem kerülte el, ezért most különösen fontos kérdés, hogyan alakul az ára az előttünk álló hetekben-hónapokban.

A piacra komoly csapást mért, hogy a marokkói hajtatólétesítményekben jelentősen csökkentették a hozamokat az 1–6 fok közötti minimumhőmérsékletek. A korábbi állapot a jelenlegi kalkuláció szerint áprilisra állhat helyre – olvashatjuk a FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elemzésében.

A Marokkói Zöldség- és Gyümölcstermelők és -Exportőrök Egyesülete szerint a szokatlanul rossz idő 80 százalékkal vágta vissza a paradicsomhajtatók hozamait. Mindez azt jelenti, hogy a hektáronként naponta leszedett átlagosan 2 tonnás termés szintje februárban mindössze 250–300 kg/ha/nap volt.De aztán március közepére a minimumhőmérsékletek 13–18, a maximumok pedig 17–27 fok közé emelkedtek a Souss Massa termesztőkörzetben, 70 százalékos páratartalom mellett. Ebből bátran következtethetünk arra, hogy Marokkóban véget ért a tél, ezáltal pedig a paradicsomszezon még menthető.

A termelők most azon küzdenek, hogy a talajok revitalizálásával új életet leheljenek a növényekbe. Kisebb-nagyobb hátráltató tényezők még előfordulhatnak, ilyenek például a Marokkóban szokásos porviharok, és a fertőző betegségek is veszélyt jelenthetnek, de összességében a termelés egy hónap múlva helyreállhat. Az exportőröknek a szezon végéig még 2-3 hónap áll rendelkezésükre ahhoz, hogy behozzák az előző hetek kieső tételeit.

Mitől lehet édesebb a paradicsom? Itt a titok nyitja:(Fotó: KarinKarin/Pixabay)

Címkék: paradicsom, termesztés, világpiac, drágulás, marokkó, tél, lemaradás, export
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kombájnfejlesztések a világban 1. rész

Az állandó versenyhelyzetnek köszönhetően egyre kényelmesebb, precízebb – és drágább – megoldások és ...