TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Feladta a harcot a dinnyetermesztő mintafalu, idén nem érkezik onnan gyümölcs

Feladta a harcot a dinnyetermesztő mintafalu, idén nem érkezik onnan gyümölcs

Kertészet - 2023.03.06

Finom dinnye termett tavaly Magyarországon, a termesztéssel járó jelentős költségnövekedést viszont csak azok viselték el, akik nagy területen magas hozamot produkáltak. Az idei szezon még messze van, de máris akadt egy nagy „áldozata”.

A görögdinnye az egyik kedvelt nyári gyümölcsünk. Nagyjából 5000 hektáron termesztjük idehaza, de bőven importálunk is belőle, mert az éves fogyasztás meghaladja a 6 kilogrammot fejenként. Kényes növény, hiszen nagy víz- és hőigényű, ezért a tavalyihoz hasonló aszályos nyarakon kínkeserves küszködésnek számít a termesztése.

A magyar sajtó minden évben kiemelt időpontként kezeli, hogy mikor kezdődik el idehaza a „dinnyeháború”. Ez azt az időpontot jelöli, amikor a boltok elkezdenek egymás alá licitálni az árban, tavaly július elején például 200 és 400 forint között lehetett hozzájutni a kerek gyümölcs kilójához.

A tavalyi nyár megfelelőnek számított a dinnye szempontjából, a minőséggel és a rendelkezésre álló mennyiséggel is elégedettek lehettek a vásárlók. A termelők azonban nem örülhettek gondtalanul, a munkaerőhiány ugyanis már égetőnek bizonyult, és a műtrágyaárak is az egekbe szöktek, egy év alatt megháromszorozódtak. Mindez hozzájárult, hogy 2022-ben az előző esztendőhöz képest

20 százalékkal csökkent a vetésterület.

Az idei esztendőnek is vannak már áldozatai, a Hajdú-Bihar megyei Konyár község önkormányzata például máris bejelentette, hogy a dinnyetermesztést az idén várhatóan senki sem folytatja a településen. Pedig nagy múltra tekint vissza a bő 2000 lelkes faluban, ám a termelési költségek növekedése és a piaci viszonyok kiszámíthatatlansága mindenkinek elvette a kedvét.

Pár éve az önkormányzatnak is volt 12 hektár összefüggő földje, amelyen a mezőgazdasági közmunkaprogram részeként egyebek mellett dinnyét is termesztettek. A program 2016-ban indult, és nemcsak a környékbeli piacokra jutott a gyümölcsből, hanem még Lengyelországba is szállítottak belőlük.

A konyári homokos föld kiváló a dinnye számára, de nyeli is a vizet rendesen, márpedig az aszályos időszakban igen nehéz a rendszeres öntözést biztosítani. A településen trágyázták is a földet, valamint növényvédő szerekkel kezelték, sőt még csepegtető öntézést is tudtak egy ideig alkalmazni, mára azonban elfogyott a lendület, és idén az ország konyári dinnye nélkül marad – tudhattuk meg a haon.hu portál cikkéből.

(Fotó: MTI/Vajda János)

Videó a konyári dinnye fénykorából:Címkék: dinnye, termesztés, aszály, drágulás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Bővülő megoldások a szabadföldi zöldségek kártevői ellen

A kertészeti ágazatok között hagyományosan fontos helyet tölt be hazánkban a szabadföldi zöldségtermesztés, amely ...