
A klímaváltozás viszi a brit almafajtákat
Kertészet - 2023.02.16
A japán Fuji és az új-zélandi Gala felválthatja a brit Cox’s Orange Pippint és a szigetország hagyományos rozsdabarna fajtáit, melyeket az emelkedő hőmérséklet veszélyeztet.
Klasszikus brit almafajták tűnhetnek el vagy cserélődhetnek le új-zélandi és japán fajtákra, mivel az éghajlati változások miatt a hagyományos almafajták már nem életképesek. A Pippin, vagy az ősi Nonpareil, amelyeket az 1500-as évek óta termesztenek Nagy-Britanniában, szenvednek a megváltozott éghajlati körülmények miatt, mivel nem elég számukra a jelenlegi hideghatás ahhoz, hogy a fák télen nyugalmi állapotban maradjanak és energiát raktározzanak.
A Kew-i Királyi Botanikus Kert tudósai 40 almafát ültettek, amelyek egyharmada olyan örökölt fajta, amely egykor a György-kori konyhakertekben termett. A másik harmaduk új, kevésbé hideg tél igényű fajták, az utolsó harmaduk pedig melegebb országokból, többek között Dél-Afrikából származik. A fajtákat majd összehasonlítják, hogy kiderüljön, melyek lesznek a legjobbak a londoni felmelegedő hőmérsékleti viszonyok között.
Januárban az Egyesült Királyság időjárás előrejelző szolgáltatója a Met Office bejelentette, hogy 2022 volt a hatodik legmelegebb év a feljegyzések szerint, továbbá úgy tűnik, hogy 2023 is rekordot fog dönteni. A nyári nagy hőség és aszály sok terményt érint negatívan, az almafák is küszködnek, mert a tél folyamán hideg időre van szükségük. Az alma számára a tökéletes hideg idő a 6 °C alatti, de fagypont feletti hőmérséklet, a legtöbb hagyományos almafajtának körülbelül 1000 hideg órára van szüksége. Ha a hőmérséklet 6 °C felett marad, a fák kilépnek nyugalmi állapotukból és a tél alatt felhasználják energiatartalékaikat, ezzel korlátozva a tavasszal rendelkezésre álló raktárakat, ami azt eredményezi, hogy kevesebb alma fog teremni.
A Gala alma Új-Zélandon népszerű fajta, ellenben Helena Dove kertészmérnök, a Kew konyhakertjének vezetője szerint a fajta megelőzheti a hagyományos fajtákat Nagy-Britanniában.
"A Gala-t Új-Zélandon nemesítették, ami azt jelenti, hogy csak körülbelül 600 hideg órára van szüksége, s ez inkább megfelel annak, ami jelenleg az Egyesült Királyságban tapasztalható" - magyarázta. "Meglátjuk, hogy a Gala jobb termést hoz-e, mint a Nonpareil, amelyet 1696-ban nemesítettek. Kipróbáljuk a Fujit, amely Japánból származik, és csak 400 hideg órára van szüksége, ami talán jobban fog teljesíteni ezeken az enyhébb teleken."
Amikor a legkedveltebb brit almafajták közül néhányat nemesítettek "akkor szép hideg teleink voltak, amilyenek ma már nincsenek." – mondta a szakember, aki azt reméli, hogy három év múlva lesz termés, akkor már megoszthatja az előzetes eredményeket az ágazattal. A gazdák az éghajlati problémák és a munkaerőhiány miatt kivágják a gyümölcsösöket, reméli, hogy ez a kutatás megerősítheti az ágazatot.
Forrás: NAK.hu
Címkék: brit, alma, cox’s orange pippin
Befejezte a termelést, a Nitrogénművek bezár?

Az olcsó import áruk kiszorítják a boltok polcairól a magyar ...

Hírek, információk a szántóföldről - Védekezési lehetőségek a ...

Szója: egy lehetséges kiút – Karintia Szója Szakmai Napok

Hírek, információk a szántóföldről - A mezei pocok elleni ...

Előttünk az egész november, műtrágyázásra fel! – Őszi ...

Jön az európai húsadó? – Miért ne dőljünk be ennek a ...

Év Magyar Mezőgépe 2023

Traktor útmutató: a legkedveltebb traktormárkák ...

Agritechnica múltja és jelene - programáttekintés és jegyárak