TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 390,90000
USD: 357,25000
CHF: 402,54000
GBP: 465,46000
Hirdetés
Jár a tisztelet az öreg almáskertnek

Jár a tisztelet az öreg almáskertnek

Kertészet - 2022.12.26

„Nekünk most az a felelősségünk, hogy jól gondozzuk a fákat”

A jelenleg Budapesten élő Varga Beáta és férje, Zoltán értelmiségiként vett át egy almáskertet és mindent, ami vele jár a Somogy megyei Nemesdéden. Nemcsak megtartani, fejleszteni is szeretnék a családi örökséget.

Jár a tisztelet az öreg almáskertnek

Varga Beáta és Varga Zoltán: újra biztos piacot teremtenének a Nemesdéden élőknek

Nem is olyan rég messze földön híres volt Nemesdéd alma- és körtetermesztése, azonban mára a régi, nagy gyümölcsöskertek szinte kivétel nélkül eltűntek. A fákat kivágták, a területek nagy részén pedig szántóföldi növénytermesztés folyik. A legendás „Böröcz tanár bácsi” almáskertje azonban még mindig díszlik, sőt, az őszi hónapokban pezsgéssel telik meg, nagy az érdeklődés a gyümölcsös új gazdái, Beáta és Zoltán „Szedd magad!” akciói iránt. A férfi a Budavári Palota épületegyüttes fejlesztéséért felelős Hauszmann-programiroda vezetője volt, most az ÉMI Nonprofit Kft. projektigazgatója, párja, Beáta pedig a leendő magyar óriásbank kockázatkezelési főosztályán dolgozik.

Családi hangulatú „Szedd magad!”

„A gyümölcsöst még édesapám, Böröcz Ottó matematika-fizika szakos tanár, a nemesdédi általános iskola igazgatója telepítette, amikor én négy-öt éves lehettem – hallottuk Beától. – A területe 4000 négyzetméter, amelyen körülbelül 250 fa áll. A hulló alma felszedésében már óvodásként is segédkeztem. Édesapám, amíg bírta, egyedül gondozta a fákat, csak a betakarításnál segítettünk neki a rokonsággal és a barátokkal együtt.”

Beáta ottjártunkkor, az egyik „Szedd magad!” hétvégéjén sütött-főzött a vendégeknek, vásárlóknak, segítőknek – az „étlapon” természetesen almás pite is szerepelt.

Jár a tisztelet az öreg almáskertnek

A szüret egyre inkább közösségi program is

„Ezt édesanyámtól tanultam, ő is mindig gondoskodott a szedés bizony nem is kicsit megerőltető munkáját végzők megfelelő kalóriabeviteléről – árulta el. – Meg az az igazság, úgy képzeljük, hogy minden ilyen hétvége egy bulis, jó hangulatú közösségi együttlétté válhat, pont úgy, mint a régi időkben. Hogy azoknak, akik eljönnek hozzánk, örömük teljen a munkában. 2020-ban sajnos édesapám meghalt, és az addigi kis kertészkedés egyik pillanatról a másikra nyomasztó teherré vált. Felmerült bennünk a gondolat, hogy értékesítjük a területet, hiszen Pestről nem egyszerű kezelni, gondozni egy ekkora gyümölcsöst, de mivel édesapám még életében mindig azt kérte, hogy a kertet ne adjuk el soha, letettünk erről. Vettünk egy nagy levegőt, és 2021 telén nekiláttunk a munkának. Ahogy mondani szokták, Zoltán ebbe beleállt, és most már sokszor ő húz engem, amikor elbizonytalanodom, azt mondja, hogy van jövője ennek az egésznek” – fogalmazott Beáta.

Jár a tisztelet az öreg almáskertnek

Mindig mindenhez akad baráti segítség

„Felmerült bennünk a gondolat, hogy értékesítjük a területet, de mivel édesapám azt kérte, hogy a kertet ne adjuk el soha, letettünk erről. Vettünk egy nagy levegőt, és 2021 telén nekiláttunk a munkának.

Beérik az éves munka gyümölcse

Jár a tisztelet az öreg almáskertnekA fiatalító metszés láthatóan eredményes volt

„Nem volt könnyű év az idei, a fák már eléggé elöregedtek, s azzal kezdtem a gyümölcsös átvételét, hogy a metszés során megifjítottam a termőrészeket” – vette át a szót Zoli, aki szintén nem minden előzmény nélkül érkezett a gazdaságba: szülei kis szőlőt műveltek, ahol mindig és mindenki számára adódott teendő. Ezzel együtt azt mondja: házasságkötéséig nem volt különösebb kapcsolata az agráriummal. „Most már viszonylag jól néznek ki a fák, melyek közül sajnos néhány az évek alatt elpusztult. Nagyobbrészt jonagold és idared, kisebb részben golden, illetve mutsu fajtákkal dolgozunk, s van még öt öreg Alexander körtefánk. Nekünk most az a felelősségünk, hogy jól csináljuk, amit ráadásul élvezni is lehet, ad egyfajta sikerélményt, ha az egész éven át tartó munkának – szó szerint – van gyümölcse.”

A férfi hozzátette: szerencsére a faluban mindig akad segítségük, akár metszésről, akár a sorközök kaszálásáról van szó. S az is fontos, hogy a generációváltás nem egyik napról a másikra ment végbe, apósa a haláláig sok mindent elmondott, megtanított a párnak.

Jár a tisztelet az öreg almáskertnek1977-ben a Kertészet és Szőlészet címlapján Böröcz Ottó metszette az almafákat

„Precíz ember volt, a kezdetektől naplót vezetett a gyümölcsösről, amiben mindent feljegyzett, így azt is, hogy mikor, mivel végezte a növényvédelmet. Édesapám még egy hűtőkamrát is kialakított a termésnek, most is oda tároljuk be a gyümölcsöt, ami nem fogy el a fáról” – jelezte Beáta, aki szerint férje sokat merített a jegyzetekből.

„Próbálunk minél kevesebb kemikáliát használni, arra törekszünk, hogy olyan növényvédő szereket alkalmazzunk, amelyek az ökológiai gazdálkodásban is engedélyezettek. Vigyázunk a méhekre, mert ők nagy haverok. Nagy hangsúlyt fektetünk a prevencióra, s amennyire tőlünk telik, azon vagyunk, hogy a fákat a lehető legjobb kondícióban tartsuk” – vette át a szót Zoltán.

„Próbálunk minél kevesebb, illetve az ökológiai gazdálkodásban is engedélyezett növényvédő szert használni. Vigyázunk a méhekre, és nagy hangsúlyt fektetünk a prevencióra.”

Tervben van a bővítés

A házaspártól azt is megtudtuk: szeretnék növelni a gyümölcsös területét, ehhez már meg is vásárolták a szomszédos telket. Elképzeléseik szerint összesen 600 fa alkotná a kertet, mert a mostani mennyiség – ahogy Zoli fogalmaz – az „erős hobbikategória”, azaz már sok munkát ad, viszont annyi pénzt még nem hoz.

Beáta arról is beszélt: gyermekkorában a szomszédos Vésén működött a nagyhírű Kanizsa Sörgyár palackozója – a téesz melléküzemágaként –, ahol gyümölcslé-előállítás is folyt az almából és körtéből, meggyből és szilvából (ezeknek is volt hagyománya errefelé), így senkinek sem kellett értékesítési gondokkal küzdeni. A rendszerváltással azonban a téesz széthullott, s vele együtt a biztos piac is. Ez utóbbit újra szeretnék megteremteni Vargáék az itt élőknek. Terveik közt szerepel a gyümölcslé-előállítás, amihez természetesen a környéken termő gyümölcsöket is felvásárolnák. Így lehet, hogy talán újra többen látnak majd fantáziát a gyümölcstermesztésben Nemesdéden.

Jár a tisztelet az öreg almáskertnek

Kedves gyermekkori kép Beáról és húgáról: a gyümölcs farekeszekben várta, hogy elszállítsák

„Egyszer majd talán, könnyen lehet, hogy ide is költözünk. De ez még elég távoli terv” – fogalmazott zárásként Beáta.
Szerző: AgrárUnió

Címkék: alma, almáskert, almatermesztés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Csak precízen!

A preciziós gazdálkodás térhódítása az utóbbi időben egyre nagyobb léptékűvé vált, mely köszönhető az ezen ...