TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.094,20 Ft (tonna)
Napraforgómag: 155.194,32 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 66.682,42 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.633,74 Ft (tonna)
Repcemag: 167.114,95 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.655,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,92
USD: 360,91
CHF: 402,89
GBP: 467,23
Hirdetés
Amikor berobban a tavasz – Ne bízzuk a véletlenre, védekezzünk a kiskerti károsítókkal szemben!

Amikor berobban a tavasz – Ne bízzuk a véletlenre, védekezzünk a kiskerti károsítókkal szemben!

Kertészet - 2022.04.26

Tavasz van, gyarapodnak a kerti munkák. Ébredezik a természet, virágba borulnak a fák, finom illatok repdesnek a levegőben, eljött a tavasz. Ne feledkezzünk meg arról, hogy az ilyenkor végzett munkák időzítése és minősége fogja meghatározni a termésünket.

GYÜMÖLCSÖSKERT

Őszibarack tafrinás levélfodrosodása

Az őszibarack legismertebb betegsége a tafrina. Ez a kórokozó viszonylag alacsony hőmérsékleten fertőz, elegendő számára a 4-5 °C, ezért kapta a dérgomba elnevezést. Az őszibarackon kívül a mandulát is megtámadhatja. Jellegzetes tünete, hogy a levelek deformálódnak, hólyagosan torzulnak, közben sárgulnak, pirosodnak. Ezen tünetek alapján könnyű azonosítani. A fertőzött levelek idő előtt elszáradnak, súlyosabb esetben lombvesztés is előfordulhat. A védekezést viszont már azelőtt meg kell kezdeni, hogy ezek a tünetek megjelennek. A hajtásokon, vesszökön is kialakulhat deformáció és megvastagodás. A gyümölcsön hólyagosodás figyelhető meg, a gyümölcshús pedig rothadásnak indul.

kkfanni minTóth Fanni Enikő

 

A rügyekben és a fertőzött lombon telel át a gomba, majd innen fertőzi meg a zöld növényi részeket. Hosszú, hűvös, csapadékos, párás időben elhúzódhat a fertőzés, nehezebb is ilyenkor védekezni ellene. Már tavasszal a lemosó permetezéssel elkezdtük a védekezést a tafrina ellen. Piros bimbós állapotig rézzel permetezhetjük az őszibarackot, utána pedig felszívódó hatóanyagokkal, például difenokonazol-tartalmú növényvédő szerekkel válthatjuk fel. Ha pedig melegre fordul a hőmérséklet, elhagyhatjuk a tafrina elleni védekezést.

Csonthéjasok moníliája

Virágzás idején a legfontosabb feladatunk, hogy a csonthéjas fáinkat megvédjük a moníliától. A gomba a virág bibéjén keresztül is meg tudja fertőzni a növényt, nemcsak a sebzések helyén. A virágzáskor elvégzett növényvédelmi beavatkozás tehát elengedhetetlen, főleg, ha csapadékosra fordul ilyenkor az időjárás. A monília virágelhalást idézhet elő, majd onnan bejut a fás részekbe, ahol mézgafolyással jelzi a jelenlétét, végül pedig a fa pusztulását is okozhatja.

kkszilvamonilia min

Ha a moníliás gyümölcsmúmiákat a nyugalmi időszakban eltávolítottuk, szellős koronát alakítottunk ki metszéskor, és elvégeztük a lemosó permetezést, akkor már rengeteget tettünk a monília ellen. A következő védekezés a gombaölő szerek kijuttatása virágzáskor, akár háromszor is, a virágzás kezdetén, teljes virágzásban és virághulláskor. Választhatunk felszívódó és kontakt hatóanyagokat is, viszont a réz virágzás idején megperzselheti a virágokat. A méhekről se feledkezzünk meg minden ekkor elvégzett permetezésnél. Csak méhekre nem jelölésköteles növényvédő szert használhatunk virágzásban! A monília a virágzás után is fertőzheti a gyümölcsfákat, ezért ezután is tegyünk a csonthéjasok növényvédelméért.

kktafrina2 min

A tafrina hűvös időben fertőz, a védekezést még a tünetek megkezdése előtt meg kell kezdeni

Csak méhekre nem jelölésköteles növényvédő szert használhatunk virágzásban!

A lombtrágyázásról

Ha egészséges és szép termést szeretnénk betakarítani, akkor elengedhetetlen a növény jó kondíciójának fenntartása, aminek elérésében segítségünkre lehetnek a lombtrágyák. A lombtrágyázás azért is fontos, mert így a fák sokkal ellenállóbbak lesznek a kórokozókkal és a kártevőkkel szemben. A növényeknek is meg kell küzdeniük a szélsőséges időjárással, a környezeti változásokkal, illetve kialakulhatnak olyan körülmények, amelyek kedvezőtlenül hatnak rájuk, ami miatt tápanyagfelvételi zavarokkal küzdhetnek. Ilyen eset lehet az aszályos vagy túlságosan csapadékos időjárás, amikor kimosódhatnak a talajból az értékes tápelemek. Tömörödött, rossz szerkezetű talajból szintén nehezen tudja felvenni a növény a tápanyagot, illetve eleinte a frissen kiültetett palánták is szenvedhetnek az új helyükön.

A növények nemcsak a gyökéren, de a lombozaton keresztül is tudják hasznosítani a tápelemeket. Ezt kihasználva a lombtrágyapiac a fénykorát éli, számos termék közül választhatunk. Vannak speciális egykomponensű lombtrágyák, de akár több tápelem együttesét tartalmazó terméket is vásárolhatunk. A tápelemek levélen való bejuttatásával kedvezően tudunk hatni a növények életfolyamataira, növekedésére, gyökeresedésére, virágzására, de a termés ízének fokozását is elérhetjük a növényeinknél. Ehhez a tápelemek működésének ismerete szükséges. A növények jeleznek nekünk, ha valamely tápelemből kevesebbet tudnak felvenni, de sokszor azt is észlelhetjük, ha többet vettek fel bizonyos elemből. Ilyenkor beavatkozhatunk lombtrágyázással és segíthetjük a növényeinket, hogy átvészeljék a stresszes időszakokat.

A lombtrágyázás jó hatással van a termésre, valamint ellenállóbbá teszi a növényeket a kórokozókkal, kártevőkkel és stresszes körülményekkel szemben.

Fagyvédelem

A gyümölcstermesztők egyik legnagyobb félelme, hogy a tavaszi fagyok miatt elveszítik a várható termésmennyiség nagy részét. A reggeli mínuszok miatt a szépen virágzó gyümölcsfáink és díszfáink veszélybe kerülhetnek. Elsősorban azzal védekezhetünk a fagy ellen, ha a fákat nem fagyzugos területekre ültetjük. Fagyvédelem során füstöléssel, növénytakarással óvhatjuk a fáinkat. A várható fagy előtt tápláljuk növényeinket aminosav-, kálium-, bór- és algatartalmú lombtrágyákkal, úgynevezett biostimulátorokkal, ugyanis ezek a tápanyagok megnövelik a növények szénhidráttartalmát, így kevésbé lesznek érzékenyek a fagyokra.

ZÖLDSÉGESKERT

Milyen a jó palánta?

kkpalanta 2 min

A kertészetekben akár különleges zöldségfajták közül választhatunk

Ha nem fogtunk bele a palántanevelésbe otthon, vagy netán kifutottunk az időből, akkor meg is vásárolhatjuk a palántákat. Ezt azonban mindig körültekintően kell tennünk, és alaposan megvizsgálva kell kiválasztani a megvásárolandó növényt. Ránézésre életerős, egészséges palántát válasszunk, melynek szára vastag, levélzete élénkzöld, fajra jellemző, gyökérzete sűrű és fehér színű. Az a jó palánta, amely még növekedésben van, és a vegetatív fejlődésen dolgozik, ez azt jelenti, hogy a szárát és a leveleit növeli. Az a növény, amely a generatív életszakaszban van, vagyis a virágot és a termést neveli, nagyon nehezen fog megindulni a kiültetés után. A palánta helyét gondosan készítsük elő. Ősszel bőségesen megtrágyázott, felásott és elmunkált talajon termeszthetünk eredményesen. Amikor kellően felmelegedett a talaj, kiültethetjük a palántákat.

palanta 1 min

Gondosan előkészített, tápanyagban gazdag talajba ültessük a palántát

Az a jó palánta, amely még növekedésben van, és a vegetatív fejlődésen dolgozik.

A talajtakarásról és a mulcsozásról

kkmulcs 1 min

A mulcsozás nem más, mint a természet lemásolása, mivel a növények sosem a csupasz talajfelszínen fejlődnek. Ez a természetes közeg védi a talajt a kiszáradástól, a víz- és széleróziótól és egyéb környezeti hatásoktól. Számos előnnyel rendelkezik a mulcsozás, ezért érdemes belefogni a díszkertben és a konyhakertben is. Használhatunk szerves és szervetlen eredetű mulcsozóanyagot. Szervesek lehetnek a szalma, fűnyesedék, komposzt, fenyőkéreg, faapríték. Ezek előnyei közé sorolhatjuk azt is, hogy viszonylag rövid időn belül lebomlanak és ezután a talaj szervesanyag-tartalmát is növelik. A szervetlen anyagok közé tartoznak a kavicsok, amelyeket sziklakertekben és díszkertben használhatunk fel, valamint a fóliák. A fóliák közül már választhatunk olyat is, amely kukoricaszárból készül, így ez is lebomlik később, ezért környezetbarát megoldás.

mulcs 2 min

A mulcsozás előnyei:

  • Visszaszoríthatjuk velük a gyomokat, kevesebbet kell gyomlálni.
  • Könnyebben melegszik fel alatta a talaj, ezért gyorsabban tudnak fejlődni a palánták.
  • Csökkenthetjük a talaj kiszáradását.
  • Árnyékolásukkal hűtik a talajt a forró, nyári napokon.
  • Csökkenthetjük vele a szél és a víz romboló hatását, felfogja, lelassítja a lejtős területeken a hirtelen lezúduló csapadékot.
  • A gyümölcs nem szennyeződik talajjal.
  • Javítja a növények körüli mikroklímát, így a betegségek elleni védelemben is segít.

A mulcsot fektessük a sorok közé néhány centiméter vastagon, később pótoljuk a folyamatosan lebomló szerves anyagokat. Forró nyári napokon megnedvesíthetjük a mulcsot, hogy a növényeket párához juttassuk. A nyár végén érdemes bedolgozni a talajba, amivel tovább növeljük a talaj szervesanyag-tartalmát.

Április 24. – Sárkányölő Szent György ünnepe, az igazi tavasz kezdete a néphagyomány szerint.

Április 25. – Szent Márk ünnepe, a búzaszentelés napja.

Április 28. – Amilyen az időjárás ezen a napon, olyan várható még 40 napig.

Április 30. – A méhek napja Magyarországon.
Szerző: AgrárUnió

Címkék: lombtrágyázás, mulcsozás, kiskert, gyümölcsöskert, zöldségeskert, talajtakarás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Csak precízen!

A preciziós gazdálkodás térhódítása az utóbbi időben egyre nagyobb léptékűvé vált, mely köszönhető az ezen ...