TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,02
USD: 358,44
CHF: 407,46
GBP: 454,86
Hirdetés
A muskátli gondozása

A muskátli gondozása

Kertészet - 2022.04.19

Az egyik legkedveltebb dísznövényünk a pompás virágbombákat nevelő muskátli. Akármerre járunk, szinte minden balkonon, erkélyen és kertben láthatunk terebélyes, színesen virágzó muskátlit, mivel nem túl igényes, ellenben egy hálás dísznövény.

Hirdetés

A tavasz vége felé közeledve, amikor már biztosak lehetünk benne, hogy elkerülnek minket a fagyok, akkor lassan ki is tehetjük őket a szabadba. Ahhoz, hogy ezt a változást megkönnyítsük a növényünknek, először szoktatnunk kell őket a kinti környezethez, amelyet már biztosan sokan megtettek.

Hogyan gondozzuk a muskátlit, hogy egész nyáron virágozzon?

A nagy szerencsénk ezzel a növényekkel, hogy viszonylag keveset kell velük foglalkozni, ahhoz, hogy jól érezzék magukat, viszont azt a keveset meg kell adnunk számukra.

Fényigénye

Mivel egy Dél-Afrikából származó dísznövényről van szó, ezért értjük is miért kedveli annyira a napsütést. A legjobb, ha délkeleti, délnyugati, vagy déli fekvésű területre, balkonra helyezzük a muskátlit. A félárnyékot is elviseli, de nehezebben fog virágot hozni. Szépek a kerekded levelei is, de mi inkább a virágait kedveljük.

Talajigénye

A muskátli a boltokban kapható speciális virágföldekben fejlődik a legjobban, de anélkül is onthatja a virágokat. A jó szerkezetű, jó vízáteresztésű, tápanyaggal jól ellátott talajt kedveli.

Vízigénye

Kimondottan szereti a gyakori öntözést, ezért nem szabad megfeledkeznünk róla. Ha pár napra magára kell hagynunk a muskátlit, akkor helyezzük árnyékosabb helyre, hogy ne száradjon ki hamar a talaj alatta. A pangó víz miatt ödéma alakulhat ki a leveleken, ezért kerüljük a túlöntözést.

A muskátli kártevői

A muskátlit sajnos megtalálják a károsítók. Leggyakrabban a levéltetvekkel, az atkákkal és a bagolylepkék hernyóival találkozhatunk rajta. A levéltetvek a szívogatásukkal sanyargatják a növényt, majd ragacsos mézharmatot ürítenek a levelekre. A takácsatkákat a pókhálószerű szövedékükről ismerhetjük fel könnyen, míg a hernyók belerágnak a levelekbe, majd a bimbókat is megrágják. Az egyedszámukat és a kártételüket langyos, szappanos vízzel való lemosással tudjuk csökkenteni. Ha nagyon nem bírunk velük, akkor viszont növényvédőszeres kezeléssel erősíthetjük az ellenük való védekezést.

A muskátli betegségei

Egyik legjelentősebb betegsége a Xanthomonas. A baktérium vizenyős foltokat hoz létre a leveleken és a száron. Ha ezeket a foltokat felismerjük, távolítsuk el az egész növényt, a betegség terjedésének megelőzése céljából.

A másik súlyos betegsége a szürkepenészes rothadás. A gomba fertőzésének megelőzése céljából alakítsunk ki szellős bokrot, kerüljük a túlöntözést, és távolítsuk el az elhalt növényi részeket.

Fontos még!

  • A lombtrágyázást meghálálja, viszont ezzel is óvatosan bánjunk, mert könnyen kiégethetjük a túlzott tápanyagmennyiséggel. Kaphatók virágzást segítő speciális muskátli tápoldatok, használatukkor tartsuk be a kijuttatási mennyiséget és periódusokat.
  • Az elszáradt leveleket és virágokat távolítsuk el a muskátliról, így serkenthetjük, hogy további virágokat hozzon.
  • Nyáron dugványokról könnyedén szaporítható a muskátli, így az utánpótlásukat mi magunk is meg tudjuk oldani.Szerző: Agrárunió, Fotó: Pixabay

Címkék: dísznövény, muskátli
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony ...