TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Metszés – Hogyan kezdjünk bele?

Metszés – Hogyan kezdjünk bele?

Kertészet - 2021.02.16

A megfelelő és szép termés elérése érdekében végezzük a fák éves metszését. Minden gyümölcsfajt más és más szempontból tekintjük metszéskor, viszont van néhány örök érvényű szabály, amelyre rá szeretnék világítani a cikkben.

A metszést éves elosztásban két csoportra oszthatjuk. A zöldmetszést rügyfakadástól a lombhullásig végezzük, míg a fás metszést a fa nyugalmi állapotában hajtjuk végre.

Fiatal fa

A még nem termőre fordult facsemeték a vegetatív növekedésre helyeznek hangsúly, ekkor végezzük az alakító metszéseket, hogy elérjük a kívánt koronaformát. Ebben a szakaszban érdemes erősebb metszést elvégezni, hogy az erősebb hajtásnövekedés után erős vázágakat alakítson ki a gyümölcsfa. Amikor növekszik a terméshozam már a termővesszők nevelésére kell odafigyelnünk a felkopaszodás elkerülése érdekében.

Termőre fordult fa:

Ekkor már karbantartó metszéseket végzünk, idősebb fák esetében pedig ifjító metszést. Ekkor már a termő és a vegetatív részek egyensúlyának fenntartását kell figyelembe helyeznünk. Termőrügyek kialakulásához fényre van szükség. Ha a belső és alsó ágak beárnyékolása miatt a termővesszők csökkenek, akkor felkopaszodik az ág. A gyenge vesszőket rövidre, az erőseket pedig hosszabra kell metszenünk. A fővezérágat hosszabbra hagyjuk, míg a belőle kitörő oldalvezérágakat rövidebbre hagyjuk meg.

Ifjító metszés esetén törekedjünk a szellős lombkorona kialakítására, ne álljanak sűrűn az ágak a beárnyékolás miatt. A befelé növő, túl sűrűn álló, esetleg egymást keresztező vesszőket, gallyakat vágjuk vissza. Ha egymás mellett hasonló fejlettségű gallyak vannak, akkor hagyjuk meg a legerősebbet, amelyet vágjuk vissza a feléig, a többit pedig tőből távolítsuk el.

Vízhajtások

Vékony, felfelé törő, gyenge hajtásokat hívjuk vízhajtásnak, amelyek számunkra haszontalanok, mivel ritkán, vagy egyáltalán nem teremnek. Értékes tápanyagot és vizet vesznek el a termő és vegetatív hajtásoktól fölöslegesen, sőt ezek a vízhajtások sokkal fogékonyabbak a betegségekre és kártevőkre, mivel kevésbé tudnak védekezni ellenük. Távolítsuk el ezeket a hajtásokat, hogy a gyümölcsfáink továbbra is szellősek maradjanak és ne árnyékoljanak be az értékes hajtásoknak.

Fontos tudni!

• Metszéskor sebeket ejtünk a fákon, ahol a baktériumok és a gombák szabadon tudnak fertőzni, ezért mindig kezeljük fasebkezelővel ezeket a részeket!

• Használjunk éles, megfelelően karbantartott metszőollót, ágvágót és fűrészt, hogy elkerüljük a kurta sebfelületeket, mert ezek mindig nehezebben és hosszabb idő alatt gyógyulnak meg!

• Lehetőleg fertőtlenítsük le az eszközöket két metszendő fa között, hogy ne vigyük át a betegségeket a következő fára!

 

Címkék: gyümölcs, kertészkedés, kert, metszés, gyümölcsfa
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Indulnak az agrár pályázatok, mezőgazdasági beruházási ...

A Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv mentén elindult az mezőgazdasági pályázatok társadalmi egyeztetése, ...