
Metszés – Hogyan kezdjünk bele?
Kertészet - 2021.02.16
A megfelelő és szép termés elérése érdekében végezzük a fák éves metszését. Minden gyümölcsfajt más és más szempontból tekintjük metszéskor, viszont van néhány örök érvényű szabály, amelyre rá szeretnék világítani a cikkben.
A metszést éves elosztásban két csoportra oszthatjuk. A zöldmetszést rügyfakadástól a lombhullásig végezzük, míg a fás metszést a fa nyugalmi állapotában hajtjuk végre.
Fiatal fa
A még nem termőre fordult facsemeték a vegetatív növekedésre helyeznek hangsúly, ekkor végezzük az alakító metszéseket, hogy elérjük a kívánt koronaformát. Ebben a szakaszban érdemes erősebb metszést elvégezni, hogy az erősebb hajtásnövekedés után erős vázágakat alakítson ki a gyümölcsfa. Amikor növekszik a terméshozam már a termővesszők nevelésére kell odafigyelnünk a felkopaszodás elkerülése érdekében.
Termőre fordult fa:
Ekkor már karbantartó metszéseket végzünk, idősebb fák esetében pedig ifjító metszést. Ekkor már a termő és a vegetatív részek egyensúlyának fenntartását kell figyelembe helyeznünk. Termőrügyek kialakulásához fényre van szükség. Ha a belső és alsó ágak beárnyékolása miatt a termővesszők csökkenek, akkor felkopaszodik az ág. A gyenge vesszőket rövidre, az erőseket pedig hosszabra kell metszenünk. A fővezérágat hosszabbra hagyjuk, míg a belőle kitörő oldalvezérágakat rövidebbre hagyjuk meg.
Ifjító metszés esetén törekedjünk a szellős lombkorona kialakítására, ne álljanak sűrűn az ágak a beárnyékolás miatt. A befelé növő, túl sűrűn álló, esetleg egymást keresztező vesszőket, gallyakat vágjuk vissza. Ha egymás mellett hasonló fejlettségű gallyak vannak, akkor hagyjuk meg a legerősebbet, amelyet vágjuk vissza a feléig, a többit pedig tőből távolítsuk el.
Vízhajtások
Vékony, felfelé törő, gyenge hajtásokat hívjuk vízhajtásnak, amelyek számunkra haszontalanok, mivel ritkán, vagy egyáltalán nem teremnek. Értékes tápanyagot és vizet vesznek el a termő és vegetatív hajtásoktól fölöslegesen, sőt ezek a vízhajtások sokkal fogékonyabbak a betegségekre és kártevőkre, mivel kevésbé tudnak védekezni ellenük. Távolítsuk el ezeket a hajtásokat, hogy a gyümölcsfáink továbbra is szellősek maradjanak és ne árnyékoljanak be az értékes hajtásoknak.
Fontos tudni!
• Metszéskor sebeket ejtünk a fákon, ahol a baktériumok és a gombák szabadon tudnak fertőzni, ezért mindig kezeljük fasebkezelővel ezeket a részeket!
• Használjunk éles, megfelelően karbantartott metszőollót, ágvágót és fűrészt, hogy elkerüljük a kurta sebfelületeket, mert ezek mindig nehezebben és hosszabb idő alatt gyógyulnak meg!
• Lehetőleg fertőtlenítsük le az eszközöket két metszendő fa között, hogy ne vigyük át a betegségeket a következő fára!
Címkék: gyümölcs, kertészkedés, kert, metszés, gyümölcsfa

A csemezpusztai környezeti katasztrófa - további lépések ...

Újabb telepeken jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

RSzKF-vírus: biztos, hogy meg kell semmisíteni a teljes ...

Lássuk, mi történik azután, ha száj- és körömfájás tüneteit ...

Ajándékozz új külsőt a muskátlinak! – Kreatív kézműves ötletek ...

Baktériumos talajoltás lépésről lépésre: Mit érdemes tudni?

Húsipari innovációk: új kutatás-fejlesztési projekt indul a ...

Barkók a kapásokban – Előfordulásuk, fajtáik, kárképeik, ...

Az örökség megőrzése, a fenntarthatóság erősítése: Biharugra ...

Társa a bajban és az aszályban is – Vízszivattyúk a STIHL ...