TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.435,53 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.567,17 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 68.437,43 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.382,91 Ft (tonna)
Repcemag: 173.966,47 Ft (tonna)
Full-fat szója: 220.650,66 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 618 Ft
Benzin ára: 610 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 390,17
USD: 358,68
CHF: 402,97
GBP: 463,56
Hirdetés
Vakondcsapda, vakondriasztó házilag

Vakondcsapda, vakondriasztó házilag

Kertészet - 2024.06.14

Ha vakond van a kertedben, először is fontos megérteni, hogy a vakondok általában nem szándékosan károsítják a növényeket vagy a kertet, hanem egyszerűen azért jelennek meg, mert a kertben található rovarokat és lárvákat keresik táplálékul. Azonban ha a vakondok jelenléte zavaró vagy károsító a növényeid számára, néhány egyszerű lépéssel távol tarthatod, vagy elűzheted őket a kertedből.

Vakondcsapda házilag

A kiméletes vakondcsapdák olyan eszközök, amelyek lehetővé teszik a vakondok befogását anélkül, hogy megsérülnének, így a befogott állatokat el lehet engedni egy távoli helyen, ahol nem okoznak problémát.

Íme néhány típusú kiméletes vakondcsapda:

 • Hengeres csapdák: Ezek a csapdák hosszú, hengeres formájúak, és két végükön ajtóval vannak ellátva. Amikor a vakond bemászik, az ajtók becsukódnak mögötte, így a vakond nem tud kijutni.
 • Vezetőcsapdák: Ezek a csapdák a vakond által készített járatokba kerülnek, és amikor a vakond keresztülhalad rajtuk, a csapda bezáródik mögötte. Ilyen például a Talpirant.
 • Csalik és élvefogók: Ezek a csapdák olyan csalit használnak, amely vonzza a vakondokat, majd amikor a vakond bemászik, a csapda bezárul.

A kíméletes vakondcsapda használata lépésről lépésre

 1. Hely meghatározása: Azonosítsd a vakond által használt aktív járatokat. Ezt úgy teheted meg, hogy a friss túrások környékén kissé megnyitod a földet, és ha néhány órán belül újra összeomlik, akkor az egy aktív járat.
 2. Csapda elhelyezése: Helyezd a csapdát az aktív járatba úgy, hogy az teljesen lefedje a járatot. Győződj meg róla, hogy a csapda megfelelően van rögzítve és nem mozdul el.
 3. Ellenőrzés: Rendszeresen ellenőrizd a csapdát, hogy ne maradjon benne túl sokáig az állat. A befogott vakondot vidd el egy távoli helyre, ahol nem okoz kárt, és engedd szabadon.
 4. Járatok visszatemetése: Miután a vakondot elengedted, temesd vissza a járatokat, hogy elkerüld az újabb vakondok betelepülését ugyanabba a területbe.

A kiméletes vakondcsapdák használata környezetbarát megoldás, és segít a kerted vagy földed megóvásában anélkül, hogy kárt tennél a vakondokban.

vakondcsapda házilag

Vakondriasztó házilag

A vakondriasztók olyan eszközök vagy anyagok, amelyek célja, hogy távol tartsák a vakondokat a kertből vagy a pázsitról anélkül, hogy sérülést okoznának nekik. Ezek lehetnek mechanikai, elektronikai vagy természetes alapú módszerek.

A vakondriasztók típusai

Mechanikai vakondriasztók

 • Földbe szúrható riasztók: Ezek az eszközök általában vibrációt vagy hangot bocsátanak ki, amely zavarja a vakondokat. Az alacsony frekvenciájú rezgések vagy ultrahangos hangok a vakondok számára kellemetlenek, így elkerülik azokat a területeket, ahol ilyen riasztókat használnak.
 • Forgó riasztók: Szél által meghajtott forgó riasztók is használhatók, amelyek vibrációt keltve riasztják el a vakondokat.


Elektronikai vakondriasztók

 • Ultrahangos riasztók: Az ultrahangos riasztók olyan magas frekvenciájú hangot bocsátanak ki, amely az emberek számára hallhatatlan, de a vakondok számára zavaró. Ezek az eszközök általában napenergiával működnek, így környezetbarát megoldást jelentenek.
 • Vibrációs riasztók: Ezek az eszközök periodikusan vibrációt generálnak, amely elriasztja a vakondokat. Hasonlóan az ultrahangos riasztókhoz, ezek is napelemes vagy akkumulátoros változatban kaphatók.
   

Természetes vakondriasztók

Számos növény létezik, amely természetes módon riaszthatja a vakondokat. Ezek a növények olyan illatanyagokat vagy vegyületeket bocsátanak ki, amelyeket a vakondok kellemetlennek találnak, és így elkerülik az adott területet.

Vakondriasztó növények és praktikák

 • Ricinusolaj: A ricinusolaj szaga és íze taszítja a vakondokat.
  Keverj össze 3 rész ricinusolajat és 1 rész mosogatószert. Ebből a keverékből oldj fel két evőkanállal egy gallon vízben (kb. 4 liter), és öntözd meg vele a vakond járatait és a kert azon részeit, ahol a vakondok gyakran megjelennek.
 • Fokhagyma és hagyma: A fokhagyma és hagyma erős szaga is elriasztja a vakondokat.
  Ültess fokhagymát és hagymát a kertbe, különösen a vakondjáratok közelében, vagy készíts egy erős főzetet ezekből, és öntözd meg vele a problémás területeket.
 • Kávézacc :A kávézacc is hatékony vakondriasztó.
  Szórj ki friss kávézaccot a vakondjáratok környékén. Ez nem csak elriasztja a vakondokat, de tápanyagként is szolgál a talajnak
 • Közönséges fehér üröm (Artemisia absinthium): A fehér üröm illata nem kedvez a vakondoknak. Ültess néhányat a kerted körül, különösen a vakondok által leggyakrabban látogatott területeken.
 • Koronás liliom (Fritillaria imperialis): Ez a növény szép virágokkal rendelkezik, de a vakondok számára kellemetlen szagot áraszt. Ültess néhányat a kertedbe, különösen a vakondjáratok közelében. 
 • Körömvirág (Tagetes): A körömvirág erős szagú virágai elriaszthatják a vakondokat.
 • Vad fokhagyma (Allium vineale): A vad fokhagyma intenzív illata szintén segíthet elkerülni a vakondokat. Ültess néhányat a kerted körül, hogy segítsd a vakondok távoltartását.
 • Narancsszínű kankalin (Euphorbia griffithii): Ez a növény is rendkívül erős szagú, ami zavarhatja a vakondokat.
 • Cseresznye- és paradicsomlevelek: A cseresznye- és paradicsomlevelek szintén hatékonyak lehetnek. Ezeket aprítsd fel és szórd a vakondjáratokba.
   

Egyéb alternatívák a vakondok elriasztására

 • Ultrahangos vakondriasztók: Bár nem a természetes alternatívák közé tartoznak, az ultrahangos riasztók is környezetbarát megoldásként veszik ki szerepüket a vakondriasztásból.. Ezek az eszközök olyan hangokat bocsátanak ki, amelyeket az emberek nem hallanak, de a vakondokat zavarják, így távol tartják őket.
 • Vízárasztás: A vakondok járatainak vízzel való elárasztása szintén egy hatékony módszer lehet. Töltsd meg a vakondjáratokat vízzel, hogy elárassza őket és kényszerítse a vakondokat a költözésre.
 • Állati szőr vagy -vizelet: Néhány kertész állati vizeletet vagy szőrt használ, amelyet a vakondjáratokba helyeznek, mivel ezek a szagok természetes ellenségeket imitálnak, így elriasztva a vakondokat.

A fent felsorolt módszerek segíthetnek megvédeni a kertedet a vakondoktól anélkül, hogy káros vegyszereket használnál. Érdemes párhuzamosan több módszert is alkalmazni a hatékonyabb redmény elérése érdekében.

A vakondriasztók használata lehetővé teszi a vakondok távoltartását a kertből, anélkül, hogy bántanád őket, így egy környezetbarát és humánus megoldást kínál a probléma kezelésére. A megfelelő vakondcsapda kiválasztása a személyes preferenciáktól, a vakondok becsült számátók és a terület sajátosságaitól függ. 

A képek forrása: pixabay.com

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Európai cirokkongresszus: 2025, Magyarország

Magyarországon rendezik 2025 szeptemberében a negyedik európai cirokkongresszust – adta hírül honlapján a ...