Előrejelzéstől a vegyszerig – Ventúriás varasodás elleni védelem időben és térben
A tavasz és az ezzel járó párás hajnalok beköszöntével a varasodás kórokozója is megjelenhet az almaültetvényekben. Mi okozza ezt a betegséget, melyek a legfontosabb jellemzői? Mit értünk előrejelzés alatt, illetve mit foglal magába az integrált védekezési stratégia? Kérdéseinkre Holb Imre egyetemi tanár, az MTA doktora válaszolt.
– A legfontosabbakat kiemelve elmondható, hogy a ventúriás varasodás betegséget egy mikroszkopikus tömlősgomba-kórokozó idézi elő. A kórokozónak ivaros és ivartalan életformája is létezik; az ivaros neve Venturia inaequalis, míg az ivartalané Spilocaea pomi. Tavasszal találkozunk a „cipőtalp” alakú ivaros tömlőspórákkal, amelyek az első fertőzések előidézői, míg az ezt követő szekunder fertőzési időszakért a „körte” alakú ivartalan spórák, a konídiumok a felelősek. A megbetegedés tünetei a levélen, a virágzaton, a gyümölcsön, a hajtáson, sőt még a rügypikkelyen is megjelenhetnek. A legjellemzőbb tüneti kép a barnásfekete, fekete bársonyos foltok a növényi részeken. A betegség a klasszikus „varasodás” elnevezést onnan kapta, hogy a gyümölcsön a foltok elparásodnak, és a gyümölcs növekedésével a rugalmatlan foltok közepe kireped, ami egy varas sebhez hasonló tüneti képet eredményez.
Tisztelt Látogatónk!
A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!
Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.
Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!
Szerző: AgrárUnió