TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Milyen földet igényel a citromfa? – Akár otthon is elkészíthető

Milyen földet igényel a citromfa? – Akár otthon is elkészíthető

Kertészet - 2023.10.02

A citrom a Földközi-tenger vidékéről származó növény. A citrusformák (Citroideae) alcsaládjába tartozó Citus nemzetség egyik növényfaja. Gyors növekedésével, látványos sötétzöld lombozatával, erős aromával csábító virágzatával és sokrétűen felhasználható termésével méltán vívott ki a népszerűséget. Déligyümölcsként jellemzően fagyérzékeny, éppen ezért gondolhatnánk, hogy lehetetlen a citromfa tartása hazai körülmények között. Valóban, a szabadföldi termesztéstől még remélhetőleg távol állunk, viszont gondos odafigyeléssel csodaszép szobanövény válhat belőle.

Talán éppen ez a kihívás motivál sokakat a citrusfélék tartására. Azt azonban nem árt tudni, hogy a citromfa milyen földet igényel és milyen egyéb szempontokra kell ügyelni a termesztés során. Aki citromot akar nevelni, annak egész évben lesz teendője a fácskákkal. Hiszen hiába akad egy napos télikert vagy terasz, azért mégsem Olaszországban élünk.

De milyen a jó citrusföld? A citromfa milyen földet igényel?

A citromfa talajának lazának és szellősnek, nagy földrögöktől mentesnek kell lennie, hiszen gyökere erősen oxigénigényes. Fontos elvárás továbbá a jó vízelvezető képesség. A rossz szellőzés és a pangó víz miatt kötött talajban nem gyökerezik a citrom. Semleges vagy enyhén savas talajban érzi igazán jól magát, az ideális pH-tartomány az 5,5–7 közötti érték. A speciális igények miatt a legegyszerűbb választás a szakáruházakban kapható, előre összeállított, citrusfélékhez szükséges virágföldkeverék, de tápanyagban gazdag homokos talajjal is próbálkozhatunk.

Íme, néhány praktika a házilag kevert citrusföldhöz

Összetevők:

 • Föld: Bárhonnan összegyűjthető, azonban célszerű megtisztítani a gyomoktól, gyökerektől és egyéb törmelékektől.
 • Natúr vagy semleges tőzeg: pH-értéke 5,5–7 közötti, bármilyen kertészeti áruházban beszerezhető. Használat előtt érdemes kibontani a csomagolást és 2-3 napig szellőztetni.
 • Humusz: ez egy természetes talajjavító, amely komposztált növényi és kisebb állati maradványokat, például gilisztaürüléket tartalmaz, ennek köszönhetően számos nyomelemmel, enzimmel és ásványi anyaggal javítja a talaj minőségét, optimális egyensúlyt teremtve.
 • Homok: durva, lehetőleg folyami homokot használjunk.
 • Faszén: megvehetjük kész kiszerelésben, de akár elkészíthetjük házilag is. Ez az összetevő kiváló szolgálatot tesz majd a különböző gombás megbetegedésekkel szemben. Használjunk éger- vagy nyírfát. A kész szenet összezúzzuk, majd hozzákeverjük a többi komponenshez.
 • Trágya: mivel a citromfa magas tápanyagigényű, a humusz mellett érdemes műtrágyával is dúsítani a keveréket.

Elkészítés:

 • A földet és a homokot (1:1) alaposan összekeverjük, homogén anyagot kapva.
 • Hozzáadjuk a tőzeget, általában 1:5 arányban.
 • Jöhet a szén kb. 1:40 arányban, illetve a fent említett talajjavítók (humusz, trágya) a termékleírásnak megfelelő mennyiségben.
 • Fontos, hogy ne rétegezzük az összetevőket, keverjük át gondosan. A humusz, a homok és a fekete föld vízáteresztő képessége eltérő, célunk pedig az, hogy megfelelően szellőző, laza talajt kapjunk. Érdemes ültetés előtt is átdolgozni az edényben lévő talajt.

Néhány további jó tanács!

 • Házilag készített virágföld esetén érdemes ellenőrizni a savasságát (pH: 5,5–7). Ezt a következőképpen tehetjük meg: Vegyünk egy darab nedves talajt, és tegyük rá egyszerű lakmuszpapírt. Ha a  papír lila színűvé válik, az semlegeshez közeli pH-szintet jelez, ha pedig piros, illetve kék színű az  indikátorunk, az már a túl savas, illetve túl lúgos környezetet mutatja. Ha túl lúgos, tegyünk a keverékhez tőzeget, ha pedig túl savas, akkor homokot vagy C típusú virágföldet, majd ismételjük meg az ellenőrzést.
 • Ne használjunk olyan földet még keverék gyanánt se, amibe korábban már ültettünk beltéri virágot. Minden növénynek megvan a maga betegsége és kártevője. Tekintve a citrusfélék érzékenységét nem érdemes a fertőzés veszélyét kockáztatni.
 • Valóban magas a tápigénye a citromnak, viszont a túlzásba vitt mennyiségű tápoldat épp olyan káros a növényre nézve, mint a hiánya. Tehát vegyük figyelembe, hogy előre gyártott speciális szubsztráttal ültetünk, vagy a fent leírt módon készítjük el a házi keverékünket, felesleges tovább dúsítani azt, csupán öntözővízre lesz szükségünk az ültetés során.
 • Mechanikus talajlazítás: ez egy nagyon fontos lépése a citrom gondozásának, a megfelelő szellőztetés fenntartása érdekében a talajfelszínt érdemes minden locsolás után kicsit fellazítani. 2-3 havonta pedig időszerűvé válik a mélylazítás is.
Címkék: citromfa, citrom, citrusföld
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Visszatekintés: A kukoricatermesztés növényvédelmi ...

A rossz emlékű 2022-es évet követően a kukoricatermesztés 2023-ban lényegesen kisebb kihívásokkal járt, ezért ...