TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Fordítsuk el a kapánkat a csalántól, rosszul járunk a pusztításával

Fordítsuk el a kapánkat a csalántól, rosszul járunk a pusztításával

Kertészet - 2023.06.18

Fordítsuk el a kapánkat és hagyjuk, hogy növekedjen a csalán, legalábbis ezt javasolják azok, akik nap mint nap fogyasztják valamilyen formában.

Véleményük szerint ez a gyakorlatilag bárhol megtalálható növény nemhogy nem gyom, hanem igenis gyógynövény. Napjainkban elsősorban a csalánlevelek vizelethajtó hatását tartjuk számon. Egyik legjobb vértisztító, salaktalanító, méregtelenítő növény.

A vesét fokozottabb vízkiválasztásra serkenti, csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért hatékonyan alkalmazható köszvény, ízületi gyulladások, reumatikus megbetegedés kezelésére. Egykoron a csalánt külsőleg is alkalmazták, mégpedig úgy, hogy a „csípős” levelekkel megcsapkodták a köszvénytől fájdalmas végtagokat – ennek alkalmazására azért nem bátoritanék senkit.

A vese- és hólyagkő képződésre hajlamosaknak érdemes rendszeresen csalánteát fogyasztaniuk, mert segítségével még idejében kiválasztódik a homok. Tisztító, összehúzó hatásának gyomor- és bélhurut esetén is hasznát vehetjük. Teája élénkítő hatású, sok vitamint és ásványi anyagot (pl. vasat) tartalmaz.

Nemrég végzett felmérések szerint pl. egyes mediterrán országokban kiterjedten alkalmazzák magas vérnyomás vagy/és cukorbetegség tüneteinek enyhítésére is. Tudományos vizsgálatok utalnak arra is, hogy a csalán egyes komponensei lassítják a prosztata megnagyobbodását, pontosabban a hatás több komponensű, kedvezően befolyásolja a hormonanyagcserét, továbbá kimutatható bizonyos immunserkentő és gyulladáscsökkentő hatás is.

Immár a gasztronómia is újra felfedezte magának az egykor szegények ételeként ismert növényt, a csalánt. Immár mint levélzöldséggel is találkozunk vele egyes levesekben. A tavaszi, vitaminhiányos időszakban segíthet a szervezet ellátásában, ráadásul a csalánleves vagy éppen a csalánfőzelék, a párolt csalán új színnel gazdagíthatja étrendünket.

(Fotó: Silvia/Pixabay)

Címkék: csalán, gyom, gyógynövény, egészség, vesekő, vérnyomás, cukorbetegség
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Aminosavas készítménnyel bővült a UPL termékpalettája

A UPL különös figyelmet fordít a biostimulátorok fejlesztésére. Ilyen készítményeket azért érdemes az általános ...