TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
7+1 ügyes trükk, hogy tényleg édesebb legyen a paradicsomunk

7+1 ügyes trükk, hogy tényleg édesebb legyen a paradicsomunk

Kertészet - 2023.06.05

A sokak által kedvelt, télen-nyáron szívesen fogyasztott paradicsommal jó ideje már csak egy gondja van a vásárlóknak: igaz, hogy szépek, formásak és nagyok, de kiábrándítóan íztelenek. Mitől lehet édesebb ez a zöldség? Van néhány tippünk.

Az otthon (kiskertben vagy akár erkélyládában) termesztett paradicsom sem mindig jóízű, de van megoldás rá, hogy visszacsempésszük bele a gyerekkorunkban megismert édeskés zamatot. Igazából nem a termőhellyel, vagy a termesztéstechnológiával van a baj szakértők szerint, hanem a hűtés során tűnik el belőlük az összes íz- és aromaanyag.

Magyarország nagy termelőnek számít, ennek ellenére még nyáron is importra szorulunk paradicsomból, akkor nagyjából a piros zöldség harmada érkezik külföldről, természetesen hűtve, és ezáltal ízében „károsodva”. Nincs tehát más megoldás, mint magunknak megtermelni a szükséges mennyiséget. Íme, néhány bevált trükk az édesebb, lédúsabb paradicsomért a Balkongaz nevű blogról és a Nosalty oldalról:

  1. Akkor lesz igazán édes a termés, ha a növény töve mellé egy kevés szódabikarbónát szórunk. Az ugyanis lúgosít, csökkenti a talaj savasságát, ez pedig automatikusan azzal jár, hogy a paradicsom íze sokkal élvezhetőbb lesz. A trágyánk legyen káliummal és magnéziummal dúsított.
  2. Az összetört tojáshéj is képes csodát tenni, megszárítva kell az ültetőföldbe rakni. A paradicsom ugyanis igényli a kalciumot, a hiánya okozza a csúcsrothadás nevű betegséget, ráadásul a tojás szaga bizonyos kártevőket is távol tart.
  3. Érdemes egyszerre több fajtát ültetni, mert így könnyebben kiderül, hogy melyik szereti igazán az adott környezetet.
  4. Jól válasszunk palántát vagy magot, erkélyen, cserépben nevelve érdemesebb a koktél-, cseresznye- vagy datolyaparadicsomnál maradni.
  5. A cserép megfelelő nagyságú legyen. Ha túl kicsi, akkor nyáron túl sokszor kell öntöznünk, könnyen kiszáradhat, ha viszont nagy, akkor berohadhatnak a gyökerek. Viszont a megfelelő mennyiségű víztől lesz lédús a bogyó.
  6. Meghökkentő, de a burgonyavész is veszélyes lehet a növényünkre. A legjellemzőbb paradicsombetegség egy gombás, fitoftórás fertőzés, amitől kevesebb lehet a termésünk, a levelek pedig szintén jelezhetik a kórokozót.
  7. A paradicsom a félárnyékos helyet kedveli, oda kell tehát tenni, ahol nincs közvetlen napon, de meleg van. Ideális, ha napi 5 órát éri a napfény.
  8. Plusz egy tipp a Nosalty oldaláról: állítólag azok az olasz cseresznyeparadicsomok, amelyeknek öntözővizébe 12 százaléknyi tengervizet adtak, kisebbek, de ízesebbek lettek, több antioxidánssal. Keverjünk 1 liter vízhez 1 gramm tengeri sót, de ne többet!

(Fotó: congerdesign/Pixabay)

Címkék: paradicsom, édesebb, trükk, tipp, magyarország, kert, erkély, öntözés, tápanyag, napfény, hűtés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Teljeskörű talajfertőtlenítés: piretroid rovarölő ...

A talajfertőtlenítés szántóföldi és kertészeti kultúrák esetében is alapjaiban meghatározza ...