
A hordónak is érnie kell, nemcsak a bornak – eláruljuk, miért
Kertészet - 2023.05.23
Laikusok számára is jól érthető módon, kísérlettel mutatták be, hogy miért is fontos a boroshordók megfelelő érlelése.
A Kádár Hungary Kft. által elvégzett kísérlet során a fából készült dongák homogén keverékét kettéosztották, majd azokat két eltérő helyszínen érlelték. Az egyiket az erdőbényei telephelyre, a másikat pedig egy pusztára vitték érlelni.
Mindkét esetben 36 hónapig tartott a folyamat, ezután pedig azonos technológiával készítettek belőlük hordót. Azonos bortétel került mindkettőbe, az eredmény azonban merőben eltérő lett. Ennek pedig három folyamat az oka.
Az első a kimosódás. A tölgynek igen magas a savtartalma, ezen belül is a csersav- és ecetsavtartalom. Ezek magas koncentrációja nemkívánatos zöldes ízek megjelenését okozná a hordóban érlelt tételekben. A több éves érlelés során a dongákat ért eső megfelelő mértékben kimossa ezeket a savakat a fából.
Második a mechanikai hatás, hatások. A dongákon mikrorepedések jelennek meg az érlelés során, ezek hatására megnő a faanyag összfelülete. Fizikai változások ráadásul a hőkezelés során is végbemennek.
A harmadik a baktériumok és gombák hatása. Az érlelés során a baktériumok koncentrációjában folyamatos változás figyelhető meg. A gombák különböző enzimeket bocsátanak ki. Ezek az enzimek olyan kémiai átalakulásokat generálnak, melyek hatására a fából teljesen más aromaanyagok „hívódnak elő” ahhoz képest, mint ha mesterségesen, szárítással készítenék elő a dongákat.
Az elmondottakból következik, hogy az érlelés helye tényleg nagy mértékben képes befolyásolni a végeredményt. Minden tájegység más. Másképp hatnak az adott időjárási viszonyok, és persze más a baktériumok és gombák összetétele is, így az általuk előidézett folyamatokban is eltérések vannak. Éppen ezért az érlelés az, ami leginkább megdrágítja a dongák értékét.
(Fotó: Jerzy Górecki/Pixabay)
Címkék: szőlőtermesztés, bor, hordó, érlelés, kísérlet, magyarország, baktérium, gomba
Veszettséget mutattak ki egy Szabolcs-Szatmár-Bereg ...

A cékla egyre népszerűbb a magyar fogyasztók körében

Az olcsó import áruk kiszorítják a boltok polcairól a magyar ...

Hírek, információk a szántóföldről - A mezei pocok elleni ...

KMNP – Véget ért a legeltetési szezon, zajlik a behajtás, ...

Szélsőségek a kukorica árában: továbbra is nagy a ...

Hírek, információk a szántóföldről - Állítások és tények a mezei ...

Jogi útra terelve igyekeznek megmenteni a Nitrogénműveket

A műtrágya-értékesítés alakulása 2023 első három ...

Traktor útmutató: a legkedveltebb traktormárkák ...