TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
A hordónak is érnie kell, nemcsak a bornak – eláruljuk, miért

A hordónak is érnie kell, nemcsak a bornak – eláruljuk, miért

Kertészet - 2023.05.23

Laikusok számára is jól érthető módon, kísérlettel mutatták be, hogy miért is fontos a boroshordók megfelelő érlelése.

A Kádár Hungary Kft. által elvégzett kísérlet során a fából készült dongák homogén keverékét kettéosztották, majd azokat két eltérő helyszínen érlelték. Az egyiket az erdőbényei telephelyre, a másikat pedig egy pusztára vitték érlelni.

Mindkét esetben 36 hónapig tartott a folyamat, ezután pedig azonos technológiával készítettek belőlük hordót. Azonos bortétel került mindkettőbe, az eredmény azonban merőben eltérő lett. Ennek pedig három folyamat az oka.

Az első a kimosódás. A tölgynek igen magas a savtartalma, ezen belül is a csersav- és ecetsavtartalom. Ezek magas koncentrációja nemkívánatos zöldes ízek megjelenését okozná a hordóban érlelt tételekben. A több éves érlelés során a dongákat ért eső megfelelő mértékben kimossa ezeket a savakat a fából.

Második a mechanikai hatás, hatások.  A dongákon mikrorepedések jelennek meg az érlelés során, ezek hatására megnő a faanyag összfelülete. Fizikai változások ráadásul a hőkezelés során is végbemennek.

A harmadik a baktériumok és gombák hatása. Az érlelés során a baktériumok koncentrációjában folyamatos változás figyelhető meg. A gombák különböző enzimeket bocsátanak ki. Ezek az enzimek olyan kémiai átalakulásokat generálnak, melyek hatására a fából teljesen más aromaanyagok „hívódnak elő” ahhoz képest, mint ha mesterségesen, szárítással készítenék elő a dongákat.

Az elmondottakból következik, hogy az érlelés helye tényleg nagy mértékben képes befolyásolni a végeredményt. Minden tájegység más. Másképp hatnak az adott időjárási viszonyok, és persze más a baktériumok és gombák összetétele is, így az általuk előidézett folyamatokban is eltérések vannak. Éppen ezért az érlelés az, ami leginkább megdrágítja a dongák értékét.

(Fotó: Jerzy Górecki/Pixabay)

Címkék: szőlőtermesztés, bor, hordó, érlelés, kísérlet, magyarország, baktérium, gomba
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Bővülő megoldások a szabadföldi zöldségek kártevői ellen

A kertészeti ágazatok között hagyományosan fontos helyet tölt be hazánkban a szabadföldi zöldségtermesztés, amely ...